Βρήκαν την ευκαιρία η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ (και ως αντιστάθμισμα της παροχολογίας), να στήσουν στα άψε σβήσε στο Διαδίκτυο ειδική ιστοσελίδα με την επωνυμία… «100+ μαύρες σελίδες». Η ΝΔ καταδεικνύει «ή μάλλον υπενθυμίζει μερικά από τα αμέτρητα ψέματα του κ. Τσίπρα που στοίχισαν στη χώρα μας 100 δισ. ευρώ», όπως αναφέρει ένα non paper που έχω στα χέρια μου.

nnn
Πρόκειται, όπως μου λένε από την Πειραιώς, «για μια ιστοσελίδα ψηφιακής ανασκόπησης των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη μορφή χρονολογίου, που συγκεντρώνει βίντεο, εικόνες, δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, πρωτοσέλιδα διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ, μέχρι στοιχεία διεθνών οργανισμών». Και συμπληρώνουν: «Αν δεν ήταν τραγικά για τη χώρα όσα περιλαμβάνει το site, θα μπορούσαν να είναι… χιουμοριστικά».

Γιατί χαίρονται οι ευρωβουλευτές
Με ανακούφιση μαθαίνω πως υποδέχθηκαν πολλοί ευρωβουλευτές, οι οποίοι να σημειώσω ότι έχουν δυναμική παρουσία στις Βρυξέλλες, την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή των ευρωεκλογών με σταυρό και όχι με λίστα. Οσοι έχουν κάνει δουλειά την τελευταία πενταετία, από όλα τα κόμματα, έχουν κάθε λόγο να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού αντί να οριστούν από τους αρχηγούς.
nnn
Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι η πρόταση για την επαναφορά λίστας στα ευρωψηφοδέλτια έγινε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, το στέλεχος που έκανε τον νόμο για την απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είχε τις αντιρρήσεις του ο Δ. Παπαδημούλης, τις μετέφερε στο Μαξίμου, και ο Πρωθυπουργός δεν του χάλασε το χατίρι, έδωσε εντολή να μην καταργηθεί ο σταυρός. Ηταν για όλους όμως η απόφαση αυτή θετική;

Ποιος θέλει διορισμένους ευρωβουλευτές;
Στο Κίνημα Αλλαγής, μου λένε, επικράτησε αναστάτωση όταν η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε ξαφνικά υπέρ της λίστας αλλά, όπως είπε, «με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με την επιβολή των υποψηφίων από τον αρχηγό του κόμματος». Δεν ήταν λίγοι στη Χαριλάου Τρικούπη που είπαν: «Διορίστηκαν τα μέλη του Συνεδρίου. Διορίστηκε η Κεντρική Επιτροπή και όλα τα κομματικά όργανα. Τώρα τι θέλουν; Και διορισμένους ευρωβουλευτές;».

Αναμένοντας τον Τσίπρα στο Στρασβούργο
Με… ιδιαίτερη θέρμη πληροφορούμαι περιμένουν την Τρίτη τον Αλέξη Τσίπρα πολλοί ευρωβουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Στρασβούργο για την «επόμενη ημέρα των μνημονίων», και απ’ ό,τι μου λένε στο Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζονται να κάνουν «σκληρές» τοποθετήσεις. Αλλος για την πραγματική εικόνα της οικονομίας και την καθημερινότητας και άλλος για το… Μάτι.
nnn
Και αυτό γιατί είχε οριστεί για την Τρίτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η εθνική τραγωδία στην Ελλάδα, όμως η επίσκεψη Τσίπρα άλλαξε το πρόγραμμα. Με αποτέλεσμα εις εκ των ευρωβουλευτών (ανήκει στην αντιπολίτευση) να αναρωτηθεί: «Αξίζει περισσότερο να ασχοληθούμε με τη… νέα εποχή ή μήπως θα έπρεπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία για να ληφθούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες;». Και οι ευρωβουλευτές ετοιμάζονται να τοποθετηθούν τόσο επί της οικονομίας όσο και επί της υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς, έστω και αν κάποιοι φρόντισαν να αφαιρέσουν αυτά τα θέματα από την ατζέντα.

Συμμαχίες α λα… αριστερά
Η παρατεταμένη προεκλογική ατμόσφαιρα στην οποία μπαίνει η χώρα ανοίγει ευλόγως και τις συζητήσεις περί συμμαχιών και συνεργασιών στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά. Και δεν είναι λίγοι οι χώροι που τοποθετούνται «απ’ τα αριστερά» στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ διαμορφωμένο μέτωπο. Πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ, αλλά και οι δυνάμεις που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και διαχώρισαν τη θέση τους είτε εγκαίρως –όπως ο Αλ. Αλαβάνος –είτε μετά τη μνημονιακή μετάλλαξή του με το κύμα αποχώρησης του Αυγούστου 2015 –όπως οι Π. Λαφαζάνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου κ.λπ.
nnn
Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν στην πορεία προς τις εκλογές τυχόν συγκλίσεις –προς το παρόν μόνο η Πρωτοβουλία «114» των Αλ. Αλαβάνου, Π. Λαφαζάνη, Νάντιας Βαλαβάνη κ.ά. υπάρχει, και μάλιστα χωρίς την Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Πάντως, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, είναι γνωστή η άποψή του και μου την επανέλαβε προσφάτως ο Δ. Κουτσούμπας προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων…
nnn
Οι μόνες συμμαχίες που βλέπει ο Περισσός είναι στο κοινωνικό πεδίο και στις αγωνιστικές δράσεις και όχι στις κορυφές. Οσον αφορά τη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και άλλους όμορους χώρους, τα μηνύματα που εξέπεμψε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας δεν ήταν καθόλου ευοίωνα, αφού, όπως υπενθύμισε, πριν από τρία-τέσσερα χρόνια «στήριζαν με τα μπούνια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο ίδιος, «δεν έχουν πει τίποτα για αυτό –είπαν απλώς ότι «εμείς τότε δεν ψηφίσαμε τα μνημόνια», αυτοί που έφυγαν». Το διά ταύτα είναι ότι το ΚΚΕ συζητεί, αλλά «μέσα στο κίνημα», στο πλαίσιο της «κοινωνικής – λαϊκής συμμαχίας» που έχει διακηρύξει με στόχο την «εργατική εξουσία» και «όχι να καθόμαστε σε επίπεδο κορυφών, πίνοντας καφεδάκι, να συζητάμε δήθεν οι συνιστώσες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, κλείνοντας επί της ουσίας προτού καν ανοίξει τη σχετική συζήτηση.

Ο Κουτσούμπας και οι… Αμερικανοί
Και μια και έγινε κουβέντα για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, τούτο έχω να σας πω. Θα επισκεφθεί θεσμικά ως αρχηγός κόμματος τη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει στο Βελλίδειο προς τις παραγωγικές τάξεις, πλην όμως δεν θα πάει στη ΔΕΘ. Ούτε απ’ έξω δεν θα περάσει, όπως μου λέει. Και ξέρετε γιατί; Επειδή θέλει να κάνει… αντίσταση στον… ιμπεριαλισμό και στον καπιταλισμό. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να επισκεφθεί τη ΔΕΘ επειδή τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ που έχουν έναν πρόεδρο που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ. Αλλωστε εδώ και χρόνια το ΚΚΕ δεν σταμάτησε ποτέ να διαδηλώνει εναντίον των Αμερικανών, όχι σαν κάτι άλλους που διαδήλωναν στο παρελθόν, αλλά τώρα… σφιχταγκαλιάζονται μαζί τους, όπως μου είπαν από τον Περισσό.

Οι συνανα-στροφέςτου Ευκλείδη
Οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης «ανέβηκαν» στη Θεσσαλονίκη είτε επειδή είχαν κάτι να κάνουν είτε επειδή βρισκόταν εκεί ο Πρωθυπουργός. Ολοι οι υπουργοί πλην ενός. Του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Κοι με ποιον «εχθρό της κυβέρνησης» νομίζετε ότι πέρασε δύο ημέρες μαζί ο Ευκλείδης;
nnn
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ηταν, βλέπετε, η συνεδρίαση του Ecofin στη Βιέννη και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν κοινή συνεδρίαση με τους κεντρικούς τραπεζίτες.
nnn

Η είδηση είναι ότι ακόμα και στη Βιέννη, με τον προσωπικό του φίλο Γιάννη Στουρνάρα, ο Ευκλείδης παρέμεινε (όπως άλλωστε το συνηθίζει στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή) σιωπηλός, και για τις παροχές, και για την έξοδο στις αγορές, και για το τι θα κάνει με τις συντάξεις. Ο τρίτος της παρέας Τσακαλώτου – Στουρνάρα, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον κ. Τσίπρα.

Θύμιζε παλιές εποχές η ένωση των δύο υπουργείων Εμπορίου και Βιομηχανίας, τότε ακόμα που και τα δύο στεγάζονταν στο νεοκλασικό της πλατείας Κάνιγγος, προτού μετακομίσει το Βιομηχανίας στη Μιχαλα-κοπούλου. Με τον ανασχηματισμό υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας τοποθετήθηκε ο Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτογραφία), αλλά θα «κατοικεί» σε δύο υπουργεία. Στην πλατεία Κάνιγγος (το Εμπορίου) και στην οδό Ζαλοκώστα (το Βιομηχανίας).

Ακόμα να συνέλθει η Αννα Διαμαντο-πούλου (φωτογραφία) από την πικρή εμπειρία που είχε στη Βιέννη και στη Γερμανία. Πήγε να μιλήσει και όλοι τη ρωτούσαν για τον… Βαρουφάκη. Εάν θα κατέβει στις εκλογές, πόσο στοίχισε στους Ελληνες η θητεία του και γιατί η οικονομική πολιτική του καταδικάστηκε τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά. Ερωτήσεις που κάνουν και οι Ευρωπαίοι…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ