Αύξηση των απλήρωτων φόρων κατά 428 εκατ. ευρώ εμφάνισαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιούνιο του 2018 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκε κατά 9.032 ο αριθμός των κατασχέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός φυσικών και νομικών προσώπων που εμφανίζονται στα αρχεία της ΑΑΔΕ να χρωστούν τον περασμένο Ιούνιο στην εφορία ανέρχεται σε 3.727.316, μειωμένος κατά 89.059 σε σύγκριση με το Μάιο του 2018.
Συνολικά το ποσό που οφείλει ο νέος αριθμός οφειλετών ανέρχεται σε 101,36 δισ. ευρώ, 123 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το Μάιο. Από αυτά 15,9 δις. θεωρείται ως ανεπίδεκτο είσπραξης (123 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα).
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο πογκρόμ κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει απλήρωτους φόρους.
Το 1ο εξάμηνο του έτους οι νέοι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ, ενώ σε 1.137.235 φορολογούμενους έχει γίνει δέσμευση και κατάσχεση λογαριασμών. Μόνο κάθε εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου η εφορία πραγματοποίησε 430 κατασχέσεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9.032 κατασχέσεις.
Από την άλλη, 1.694.042 πολίτες βρίσκονται στο «κόκκινο» από πλευράς χρεών στην εφορία και απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί ακίνητα μεγαλο-οφειλετών σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα και τις λίστες που έχουν ήδη αναρτηθεί. Σπίτια με πισίνες, μεζονέτες πολλών τετραγωνικών, επαγγελματικά ακίνητα αλλά και άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να βγουν στον πλειστηριασμό σε μία προσπάθεια και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι δεν κάποιος να χρωστάς εκατομμύρια ευρώ και να νομίζει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένας εκ των οφειλετών που θα βγουν τα ακίνητά του στο σφυρί έχει συνολικά χρέη στην εφορία 220 εκατ. ευρώ!