Να φύγει από την Κίνα με το αεροπλάνο της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ζητεί ο κινέζος αντικαθεστωτικός Τσεν Γκουανγκτσένγκ, όταν εκείνη επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Πεκίνο, στο τέλος της εβδομάδας.

Ο τυφλός ακτιβιστής, ο οποίος δήλωσε ότι εγκατέλειψε την αμερικανική πρεσβεία στην κινεζική πρωτεύουσα, ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από κινέζους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί τον προέτρεψαν να φύγει, παραπλανώντας τον όσον αφορά την υποστήριξή τους.

Ο Τσεν είχε αναζητήσει καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία, αφού εγκατέλειψε το σπίτι του στο οποίο ζούσε υπό επιτήρηση. Παρέμεινε στην πρεσβεία για έξι ημέρες προτού αποφασίσει να μεταβεί σε κινεζικό νοσοκομείο, έχοντας τις διαβεβαιώσεις των αμερικανικών Αρχών ότι θα του παρείχαν προστασία.

Ο φίλος του Τσεν και γνωστός δικηγόρος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τενγκ Μπιάο, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ακτιβιστή και της αμερικανικής πρεσβείας βαίνουν ομαλά και ότι η οικογένειά του εξήγησε γιατί άλλαξε γνώμη και ήθελε να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι «η γνώμη του Τσεν για το τι είναι καλό για τον ίδιο και για την οικογένειά του μπορεί να αλλάζει» και ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή με τις κινεζικές Αρχές.

Ο Τσεν είχε συμφωνήσει με την κινεζική κυβέρνηση να παραμείνει στη χώρα για να σπουδάσει νομική στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη όταν συνάντησε τη σύζυγό του Γουέν Γουεϊζίνγκ και τα παιδιά του στο νοσοκομείο και μίλησε με φίλους του για τους κινδύνους να παραμείνει στην Κίνα.

Οπως πληροφορήθηκε από τη Γουέν, τοπικοί αξιωματούχοι απείλησαν την ίδια και τα παιδιά τους στην ανατολική επαρχία της Σαντόνγκ, όπου επί 19 μήνες η οικογένεια βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Η μεγάλη μου ελπίδα είναι να μπορέσω να φύγω μαζί με την οικογένειά μου για τις Ηνωμένες Πολιτείες με το αεροπλάνο της Χίλαρι Κλίντον» δήλωσε ο Τσεν στην ιστοσελίδα Daily Beast από το δωμάτιο του νοσοκομείο του στο Πεκίνο. Από την πλευρά της, η Κλίντον, που βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα για διμερείς συνομιλίες, προέτρεψε την Κίνα να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Τσεν.