Την Πέμπτη 7 Αυγούστου ο πρόεδρος κοινοπραξίας συνεταιρισμών παραγωγών του νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, μιλά στον Γιάννη Κορωναίο.{{{ audio1 }}}

Για το εμπάργκο εξαγωγής ροδάκινου και τις επιπτώσεις του :

«Εξάγουμε το 60% των ποσοτήτων ροδάκινου που παράγουμε στην Ρωσική αγορά . Εξάγουμε στην Ρωσία πάνω από το 60 % του συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου, πάνω από το 8% της κονσέρβας ροδάκινου, πάνω από το 50% των ακτινιδίων . Όπως καταλαβαίνετε είναι σημαντικά ποσοστά για την τοπική παραγωγή

Δυστυχώς μεγάλο μέρος της παραγωγής ροδάκινου στην περιοχή μας είναι προσανατολισμένου στην ρωσική αγορά η οποία η οποία το θέλει συσκευασμένο στο χωράφι , με άλλα λόγια το θέλει κατά τέτοιο τρόπο συσκευασμένο που δεν το θέλει η υπόλοιπη δυτική Ευρώπη. Άρα ή το παίρνουν οι Ρώσοι ή δεν το παίρνει κανείς .

Αυτή την στιγμή στα ψυγεία του συνεταιρισμού Νάουσας υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ροδάκινου συσκευασμένου στο χωράφι , εξαιρετικής ποιότητας , το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί.

Ακολουθεί ο συνεταιρισμός του Βελβετού Κοζάνης , πού είναι ακριβώς της ίδιας κατηγορίας , και που έχει το ίδιο πρόβλημα .

Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν οι Ρώσοι , σε λάθος πλευρά χτυπούν . Εμείς σαν Ελλάδα είμαστε τόσο αδύναμοι , μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα οι ξένοι δανειστές μας και με καμία απόφαση δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Επομένως απορούμε πραγματικά γιατί τιμωρείται η Ελλάδα , τώρα που χρειαζόμαστε μια χείρα βοηθείας και από τους Ρώσους , έρχονται οι Ρώσοι και μας δίνουν μια κατραπακιά και μας πάνε χειρότερα από ότι ήμασταν.»