Στη… μαύρη τρύπα της προσφυγής του Ολυμπιακού και της ΕΑ Πατρών κατά του Ηρακλή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) αλλά και της απόφασης της Ενωσης Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ) _ με ισχνή πλειοψηφία_ για αναβολή των πλέι οφ κινδυνεύει να εξαφανισθεί το εφετινό πρωτάθλημα της Α1 βόλεϊ ανδρών αλλά και γενικότερα το κύρος της διοργάνωσης. Με δεδομένο ότι η ΕΣΑΠ πρωτοστατούντος του Ολυμπιακού _ πρόεδρος και των δύο είναι ο κ. Παντελής Ταρνατόρος_ προχώρησε «στην αναβολή των πλέι οφ για τις θέσεις 1-4 που είχαν οριστεί, μέχρις ότου να ξεκαθαρίσουν οι εκκρεμότητες που υφίστανται ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και αφορούν ΤΑΑ μέλη της Ένωσης» χωρίς όμως να ζητήσει από την EEA, έστω την επίσπευση της συζήτησης της προσφυγής κατά του Ηρακλή, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της ενέργειας.

«Δεν τελειώνει το πρωτάθλημα»

Με δεδομένο ότι τα εθνικά πρωταθλήματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως έχει ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία από πέρυσι τον Μάιο, λόγω της ολυμπιακής χρονιάς και ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΕΑ είναι προγραμματισμένη για τις 24 Απριλίου, είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των πλέι οφ. Οπως μάλιστα επισήμανε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλήματος και εκπρόσωπος του Φοίνικα Σύρου στο Δ. Σ. της ΕΣΑΠ κ. Γιώργος Λεονταρίτης «αναβολή σημαίνει ότι το πρωτάθλημα δεν τελειώνει» τονίζοντας ότι αυτό «θα ήταν καταστροφικό και για το επόμενο πρωτάθλημα».


Πανομοιότυπες προσφυγές

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία ενημερώθηκε πρόσφατα για τις προσφυγές του Ολυμπιακού και της ΕΑΠ θα ασχοληθεί με αυτές στην επόμενη συνεδρίασή της. Εντύπωση στα μέλη της Επιτροπής προκάλεσε το γεγονός ότι οι προσφυγές που ήταν πανομοιότυπες. Μεταξύ των άλλων παρουσίαζαν ως νέα στοιχεία _σε σχέση με την εξέταση του θέματος του Ηρακλή στις αρχές του φθινοπώρου όταν η ΕΣΑΠ και σύσσωμα τα σωματεία είχαν ζητήσει από την ΕΑΑ να δώσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα στον Γηραιό_ την ύπαρξη χρέους των Θεσσαλονικέων προς το Δημόσιο ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, το γεγονός ότι ο Ηρακλής προχώρησε σε μεταγραφές και ότι οφείλει σε παίκτες του. Οπως όμως σημείωναν μέλη της ΕΑΑ το χρέος του Ηρακλή προς το Δημόσιο υπήρχε και τον Σεπτέμβριο και ήταν γνωστό, ενώ ουδείς είχε απαγορεύσει _ ούτε θα μπορούσε _ στην ομάδα της Θεσσαλονίκης να κάνει μεταγραφές.

Μεγαλύτερη όμως εντύπωση στην ΕΕΑ προκάλεσε το γεγονός ότι η ΕΣΑΠ δεν ζήτησε να συζητηθεί άμεσα το θέμα των προσφυγών όπως είχε πράξει σε ανάλογη περίπτωση που αφορούσε τα χρέη του Ηρακλή προς τους πρώην παίκτες του Γίρι Κραλ και Ζένια Γκόρτσανιουκ.

Ο τραυματισμός Φιλίποφ και η «τρέλα»
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΣΑΠ ζητήθηκε από μέλη του Δ. Σ να σταλεί αίτημα προς την ΕΕΑ για να συζητηθεί άμεσα το θέμα του Ηρακλή αλλά «αυτό δεν εστάλη ποτέ.» όπως ανέφερε στο Βήμα ο κ. Λεονταρίτης. Ο εκπρόσωπος του Φοίνικα Σύρου θεωρεί ότι «ο Ολυμπιακός δεν θέλει τα πλέι οφ διότι παραπαίει αγωνιστικά αυτή την περίοδο και είναι υποχρεωμένος να δώσει δύο αγώνες εκτός έδρας με τον Φοίνικα στα ημιτελικά των πλέι οφ». Σημειώνεται ότι οι Ερυθρόλευκοι στερούνται αυτή την περίοδο των υπηρεσιών του βασικού πασαδόρου τους Ντμίτρι Φιλίποφ, ο οποίος είναι τραυματίας.
Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η εφετινή χρονιά για το πρωτάθλημα υπάρχουν αυτή τη στιγμή διεργασίες για άμεση σύγκλιση του ΔΣ της ΕΣΑΠ για να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Με ανακοίνωσή του ο Φοίνικας Σύρου με ανακοίνωσή του ζητάει «να σταματήσει αυτή η τρέλα» και τονίζει ότι «η Σύρος τις επόμενες ΩΡΕΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επανέλθει η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ και να τηρηθούν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου που ελήφθησαν ομόφωνα από την ΕΣΑΠ. Εάν αυτό δεν γίνει δυνατό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου των μικροσυμφερόντων και των «παραρτημάτων»».

Κίνδυνος για ΕΑΠ

Εν τω μεταξύ η ΕΑ Πατρών που προσέφυγε κατά του Ηρακλή ήταν η μεγάλη χαμένη της σημερινής συνεδρίασης της ΕΕΑ η οποία την παρέπεμψε στον αθλητικό δικαστή προκειμένου να της αφαιρεθούν βαθμοί εάν δεν εξοφλήσει το χρέος 70.000 ευρώ προς τον πρώην παίκτη της Χοσέ Ριβέρα, ο οποίος έχει δικαιωθεί τελεσίδικα. Η ΕΑΠ εμφανίστηκε στην ΕΑΑ χωρίς να έχει εξασφαλίσει κανενός είδους διακανονισμό με τον αθλητή και ζήτησε μόνο αναβολή της συζήτησης, αίτημα που απορίφθηκε. Ο Ριβέρα με επιστολή του προς την ΕΕΑ δήλωσε πως δεν επιθυμεί διακανονισμό ή ρύθμιση με την ΕΑΠ και ζητάει την άμεση εξόφλησή του.