Τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου γνωρίζει η Αστυνομία, όπως ανακοίνωσε. Πρόκειται για έναν 34χρονο, έναν 35χρονο κι έναν 40χρονο, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού για άλλη ποινική υπόθεση.

Ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου παρουσιάζονται ο 32χρονος Αλβανός, ο οποίος ομολόγησε ύστερα από τη σύλληψή του, στην Πάτρα, κι ένας 30χρονος ομοεθνής του.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, οι ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς, έναντι χρηματικής αμοιβής, να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον 52χρονο δικηγόρο, στοιχεία, που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση για την οποία κρατούνται στις φυλακές και στην οποία ο δολοφονηθείς είχε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός από τους κατηγορούμενους.

Το ποινικό παρελθόν των δραστών

Σε ό,τι αφορά το ποινικό παρελθόν των δραστών, προέκυψε ότι:

Ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, δραπέτης Καταστήματος Κράτησης, δεν επέστρεψε ύστερα από τακτική άδεια που του χορηγήθηκε. Κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.

Ο 30χρονος υπήκοος Αλβανίας που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης, έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί -κατά περίπτωση- για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Η ΕΛΑΣ στα ίχνη του δράστη

Ενα κοινό αποτύπωμα με αιματηρή επίθεση στην Καλλιθέα στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες κρατούμενων Αλβανών ποινικών μέσω 25χρονης αλλοδαπής, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για την πλήρη διαλεύκανση της εν ψυχρώ δολοφονίας του 52χρονου ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στις 12 Οκτωβρίου στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού.

Ως φυσικός αυτουργός συνελήφθη(προ τετραημέρου σε καταυλισμό στην περιοχή των Πατρών όπου κατέφυγε μετά την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου) ένας 32χρονος Αλβανός ποινικός που είχε καταδικασθεί για διακίνηση ναρκωτικών και κλοπές και είχε παραβιάσει άδεια από σωφρονιστικό κατάστημα. Ο 32χρονος φέρεται να ήταν κι αυτός που είχε πυροβολήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο -λίγες ημέρες πριν πυροβολήσει και τον άτυχο δικηγόρο-, στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, δύο νεαρούς ομοεθνείς του ηλικίας 17 και 27 ετών. Κι αυτό επειδή οι τελευταίοι τον είχαν καθυβρίσει γιατί τους είχε πετάξει ένα κουτί μπύρας.

Ο 32χρονος που καθόταν σε παγκάκι της πλατείας αποχώρησε και γύρισε φορώντας μαύρα ρούχα, τζόκεϊ και πυροβόλησε τουλάχιστον έξι φορές κατά των νεαρών Αλβανών που είχαν τραυματισθεί σοβαρά στο σώμα και στα άκρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος ποινικός φέρεται να είχε επαφές στις φυλακές Κορυδαλλού με Αλβανούς μεγαλοποινικούς που είχαν κατηγορηθεί για σωρεία ανθρωποκτονιών, «συμβόλαια θανάτου» αλλά και την αιματηρή επίθεση –με 16 τραυματίες- σε μπαρ στο Μικρολίμανο, τον Δεκέμβριο του 2014. Κι έτσι φέρεται να του ανατέθηκε μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, πιθανόν επίσης από την περιοχή της Καλλιθέας, να επισκεφθεί το μοιραίο βράδυ τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Στόχος αυτής της επίσκεψης -με τραγικό τέλος- ήταν ο γνωστός δικηγόρος να «πιέσει» τον πελάτη του Αριστείδη Φλώρο, βασικό κατηγορούμενο για το σκάνδαλο «Energa», να τους πληρώσει μεγάλο χρηματικό ποσό για «συμβόλαιο θανάτου» που άφορα άλλη απόπειρα δολοφονίας -τον Νοέμβριο του 2014- στην Πεντέλη σε βάρος 62χρονου δικηγόρου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έφτασαν στον τρόπο που δόθηκαν εντολές για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων κινητού που χρησιμοποιούσε μία 25χρονη κοπέλα που διατηρούσε επαφές με ορισμένους από τους κρατούμενους μεγαλοκακοποιούς. Ακόμη στοιχεία αντλήθηκαν από σαρώσεις κινητών τηλεφώνων, από βαλλιστικούς ελέγχους και εξετάσεις DNA. Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την στοιχειοθέτηση της φυσικής και ηθικής αυτουργίας της υπόθεσης η ΕΛ.ΑΣ έλαβε τις τελευταίες ημέρες καταθέσεις από γνωστούς δικηγόρους όπως και άλλα πρόσωπα που είχαν επαφή με τους Αλβανούς κακοποιούς.