Να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμη και αφιλοκερδώς, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καλούν τους γιατρούς της χώρας οι εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων τους.
«Οι ιατροί της χώρας πιστοί στον όρκο και την αποστολή τους, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό τομέα, καλούνται – και πιστεύουμε ότι το κάνουν με απαράμιλλο ζήλο- να εξυπηρετήσουν τους πολίτες-ασθενείς με τον καλύτερο τρόπο, τη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας», τονίζεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Αναφορικά με τα φάρμακα, ζητεί από τους γιατρούς «να προσπαθούν να συνταγογραφούν με επιστημονικό τρόπο και σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε αρρώστου», προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα ελλείψεων στην αγορά. «Κανείς ασθενής, δεν πρέπει να μείνει χωρίς θεραπεία», σημειώνεται.
Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) καλούν τους γιατρούς «να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον απαιτείται, απέχοντας από τη λήψη οποιασδήποτε ιατρικής αμοιβής, εκδίδοντας μηδενική απόδειξη παροχής υπηρεσιών, τουλάχιστον για το διάστημα έως 6.7.2015».
ΣΦΕΕ: επάρκεια φαρμάκων
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στην οποία τονίζει ότι ειδικά το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό των επόμενων ημερών και τον κυνισμό όσων βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν από την μεγάλη αγωνία των ελλήνων πολιτών.
«Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπώντας θυγατρικές πολυεθνικών και ελληνικές εταιρίες δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μπει στο χορό των διχαστικών λογικών. Ως μια ενιαία δύναμη, οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική τους υποχρέωση απέναντι στους έλληνες πολίτες και τη χώρα, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Και φροντίζουμε από την δική μας πλευρά να ανατροφοδοτείται κανονικά η αλυσίδα φαρμάκων, προσκαλώντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες».
Οδηγίες από υπουργείο Υγείας
Σε επικοινωνία με όλους τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς προκειμένου να διασφαλιστεί η συνήθης ροή φαρμάκων προς τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία βρίσκεται ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Πρωταρχικός στόχος είναι όλοι οι πολίτες, σε κάθε σημείο της χώρας, να έχουν επαρκή πρόσβαση στο φάρμακο και κατ’ επέκταση στο αγαθό της Υγείας» δήλωσε ο υπουργός. Παράλληλα ζήτησε από τη φαρμακοβιομηχανία να τηρηθεί η νόμιμη υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων τουλάχιστον 90 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος. Οι εκπρόσωποι του χώρου (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι θα συνεχιστεί ο πλήρης και απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκου.

Επίσης, σημειώνεται ότι σε συνέχεια οδηγίας του υπουργού Υγείας, αναφορικά με προγραμματισμένες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ:
• Σήμερα, Δευτέρα, στις 16.00 πιστώθηκε ποσό ύψους 75 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών. Ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της οφειλής για τις συνταγές του μηνός Μαρτίου.
• Ποσό ύψους 11 εκατ. ευρώ που αφορούν δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται στις τράπεζες και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
• Εντός του Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί, θα υλοποιηθεί η καταβολή ποσού ύψους 45 εκατ. ευρώ για πληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Διαβεβαιώσεις από φαρμακοβιομηχανία

Τη διαβεβαίωση ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη επάρκεια των νοσοκομείων και των φαρμακείων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς για τη θεραπεία τους δίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

«Στις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος, οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις φαρμάκου, με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης τους, θα σταθούν δίπλα στον έλληνα ασθενή, προσφέροντάς του απρόσκοπτα την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία του. Είμαστε βέβαιοι, πως την ίδια ευαισθησία, ευθύνη και ετοιμότητα επιδεικνύει και το σύνολο των επιχειρήσεων φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ καλούν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις παραγωγής φαρμάκου στην προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών και στην πραγματοποίηση των ζωτικών οικονομικών συναλλαγών τους.

ΕΙΝΑΠ: Να καταργηθούν οι πληρωμές από ασθενείς

Την κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από ασθενείς, ανασφάλιστους και ασφαλισμένους, για οποιαδήποτε παροχή, οποιαδήποτε θεραπευτική πράξη, οποιαδήποτε παρακλινική εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

Επίσης, ζητούν να εξασφαλιστεί πλήρως η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και η τροφοδοσία τους με υλικά, φάρμακα, τρόφιμα κλπ., καθώς και η μισθοδοσία και η πληρωμή εφημεριών και υπερωριών σε όλο το υγειονομικό προσωπικό.