«Cwoderi momin To seraz Tin chaira 01/02/1986 Bngladish Tmema Menedi A1 dumatio 6 Ke ta xartya tu alon eni mazi mou ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΛΕΩ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΕΝΤΑΞΕΙ;». Είναι ένα από τα SMS που έστελνε σε «τουρκοαγγλική γραφή» με ελληνική ερμηνεία ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε 42χρονο ιρακινό δουλέμπορο προκειμένου να τον βοηθά στην παράνομη μονιμοποίηση μεταναστών με κέρδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στην «αποκρυπτογράφηση» του μηνύματος από τον πονηρό αστυνομικό αναφέρεται αρχικά το όνομα του κρατουμένου που κατάγεται από το Μπανγκλαντές, ότι κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου (Menedi) στο δωμάτιο (dumatio) 6 και ότι «τα χαρτιά του άλλου τα έχει μαζί του». Για αυτή την παρέμβαση στον κρατούμενο στο Menedi, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εισέπραξε 1.200 ευρώ μαζί με τον ιρακινό συνεργάτη του.
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει την απόρρητη δικογραφία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για τη δράση του δικτύου επίορκων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που είχαν στενή συνεργασία με κυκλώματα διακινητών χιλιάδων μεταναστών. Ο φάκελος έχει παραδοθεί στην εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ασκήσει σχετικές διώξεις ή να προχωρήσει και σε συλλήψεις.
Εντυπωσιάζει η ισχύς τους, με τη δυνατότητα να καθορίζουν μεγάλο τμήμα των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. και να «απειλούν» με εκδίωξη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Το κύκλωμα φέρεται να είχε προσβάσεις σε κομματικούς μηχανισμούς προς όφελος των σκοπών του, ενώ είχε μέλη σε διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες ώστε να υποβοηθά πλήρως τους διακινητές μεταναστών.
Οπως αποκαλύπτεται τώρα, με τις υψηλές προσβάσεις σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ είχε επιχειρήσει δύο φορές να απομακρύνει στελέχη που είχαν επιχειρήσει να το ερευνήσουν. Παράλληλα το κύκλωμα φέρεται να είχε ελεύθερη δράση επί σειρά ετών, παρ’ ότι ιδιώτες αλλά και στελέχη των διωκτικών αρχών είχαν ενημερώσει ηγετικά στελέχη της Κατεχάκη για τη δράση του.
Επιχείρηση «Καραβάνι 2»


Αξονας του δικαστικού φακέλου της υπόθεσης είναι ένα αναλυτικό έγγραφο που παραδόθηκε στις αρχές του 2014 στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σχετικά με την επιχείρηση «Καραβάνι 2», όπως ονομάστηκε. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας έρευνας της εν λόγω υπηρεσίας τον Ιανουάριο του 2013 που είχε τον κωδικό «Καραβάνι 1» και αφορούσε τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τουλάχιστον 40 διακινητών μεταναστών με δράση στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.
Το δεύτερος σκέλος της ίδιας επιχείρησης εστιάστηκε αιφνιδιαστικά στις σχέσεις που είχε το κύκλωμα του Ιανουαρίου του 2013 με σύστημα υποστήριξης μέσα στην Αστυνομία και στην ΕΥΠ. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο προαναφερόμενος Ιρακινός με το όνομα Jejo και κεντρικός σύνδεσμός του στην ΕΛ.ΑΣ. ο υπεύθυνος αξιωματικός για τις απελάσεις. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «κατά το χρονικό διάστημα των παρακολουθήσεων ο Jejo φαίνεται να λάμβανε χρήματα από αλλοδαπούς οι οποίοι κρατούνταν στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας σε διάφορες κατά τόπους υπηρεσίες της Αστυνομίας και ανέμεναν να εκτελεστεί η σε βάρος τους εκδοθείσα απόφαση διοικητικής απέλασης προκειμένου να μεσολαβήσει στον Κ. (σ.σ.: το επίθετο του στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.) ώστε να τους χορηγηθεί άμεσα το έγγραφο της προθεσμίας «οικειοθελούς αποχώρησης» των 30 ημερών και να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς προηγουμένως να λάβουν χώρα οι προβλεπόμενες από τον νόμο υπηρεσιακές ενέργειές τους».
Ετσι, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, ο ιρακινός δουλέμπορος –προσφάτως είχε συνταξιδέψει στο Ιράκ με τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. –άρχισε να στέλνει μηνύματα ενδοσυνεννόησης από «πακιστανικά τηλέφωνα» για τις εξυπηρετήσεις και τις εισπράξεις από αλλοδαπούς.
Σε ένα από αυτά σημείωνε: «Raso abdulkadr 24/9/1981 D 4 dumatio 29 Sirya Aladapon Petrorali Bores namuapandas semera» (το όνομα του αλλοδαπού, το δωμάτιο όπου κρατείται, η καταγωγή του και η φράση «μπορείς να μου απαντάς σήμερα»). Σε ένα άλλο μήνυμα ζητείται με το αζημίωτο η εξυπηρέτηση της «Fatma aladapon petrorali gineka» (στην πολύπαθη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη).
Σε άλλο μήνυμα σημειωνόταν: «settar Hussein albajlani Tmema Omonya iraq exi dyavatryo ke pefthini dilosi pu meni borumi» (το όνομα του Ιρακινού, με την παρατήρηση ότι έχει διαβατήριο και υπεύθυνη δήλωση για την περιοχή που μένει). Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι για αυτή την «εξυπηρέτηση» ζητήθηκαν από τον αλλοδαπό 1.500 ευρώ. Ζητήθηκαν επίσης, σε άλλο SMS, 1.500 ευρώ για τον καθέναν προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι από το «astinoma amakdaleza», δηλαδή το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα.
Μεσάζοντες και δικηγόροι


Επιπλέον προέκυψε ότι ως μεσάζοντας με το ίδιο κύκλωμα διαφθοράς ήταν ένας ιδιώτης που είχε φυλακισθεί για απάτες και εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ιδιώτης ζητούσε «απελευθέρωση» κρατουμένων με άλλοθι ότι θα δουλεύουν σε επιχείρησή του. Αλλη φορά ωστόσο δήλωνε ότι έκτιζε πολυκατοικίες, άλλες ότι είχε βιοτεχνία με ρούχα και άλλες ότι είχε κτήματα με φιστικιές. Ρόλο μεσάζοντα είχαν επίσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τέσσερις-πέντε δικηγόροι, ανάμεσά τους και μία νομικός από θεσσαλική πόλη που είχε ειδικές προσβάσεις στο σύστημα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. και επαφή με ανώτερο αξιωματικό του Αλλοδαπών.
Σημειώνεται ακόμη ότι για τη δράση του κυκλώματος είχαν γίνει στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καταγγελίες άλλων δικηγόρων, ανυποψίαστων για όσα συνέβησαν. Ενας από αυτούς που δεν είχαν «πρόσβαση» στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, σε αναφορά του στις 3 Ιουλίου 2014, σημείωνε:

«Τι να εκλάβω εγώ ως πληρεξούσιος δικηγόρος ακούγοντας και ρωτώντας άλλους συναδέλφους μου, να αφήνονται ελεύθεροι αλλοδαποί με απόφαση απομάκρυνσης χωρίς κράτηση, χωρίς να έχουν ούτε καν πάνω τους διαβατήριο»
. Οσον αφορά τον αξιωματικό που ελέγχεται τώρα για διαφθορά, ο δικηγόρος που ήταν εκτός κυκλώματος του απέδιδε ότι «του είχε υποβάλει τα αιτήματά του προ 15 ημερών και εκείνος δεν έδινε καμία απάντηση»


Τα κόλπα για να τους εξουδετερώσουν
Φόρτωσαν απάτη και απαγωγή στους διώκτες τους

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει για τους ερευνητές μια άλλη παράμετρος της υπόθεσης η οποία αφορά διαλόγους μεταξύ των μελών του κυκλώματος με αντικείμενο την «εξάλειψη» των αξιωματικών που ερευνούσαν τη δράση τους, κυρίως από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Στις συζητήσεις τους αναφέρεται ότι «οι εν λόγω αστυνομικοί είναι η αχίλλειος πτέρνα τους». Οπως φαίνεται, η προσπάθειά τους έκρυβε ένα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο.
Απάτη και «απαγωγή»

Το καλοκαίρι του 2014 ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αποδεχθεί με χαρακτηριστική ευκολία το περιεχόμενο κατάθεσης ενός δουλεμπόρου. Είπε ότι ο αξιωματικός που οργάνωσε τις παρακολουθήσεις της επιχείρησης «Καραβάνι 2» του ζήτησε «μίζα» για να ψάξει «νιγηριανή απάτη». Ο δουλέμπορος, που είχε συλληφθεί από τον καταγγελλόμενο αξιωματικό στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης «Καραβάνι», είχε επαφές με στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.
Εκτός των άλλων επικαλέστηκε ότι στον χρηματισμό που κατήγγειλε ήταν παρών και ένας ιδιωτικός αστυνομικός. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο ντετέκτιβ μάρτυρας ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο. Αποδείχθηκε ότι την έρευνα για την απάτη με τα «λερωμένα χαρτονομίσματα» των Νιγηριανών την έκανε εξ ολοκλήρου άλλη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ο κατονομαζόμενος αξιωματικός που είχε ενοχλήσει το κύκλωμα δεν είχε ιδέα. Ομως ο δουλέμπορος πέτυχε περιέργως τον στόχο του και απομάκρυνε τον ερευνητή.
Την ίδια τύχη φαίνεται ότι προσπάθησε να επιφυλάξει το σύστημα διαφθοράς και σε ανώτερο έμπειρο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούσε τους τελευταίους μήνες την υπόθεση με το κύκλωμα δουλεμπόρων – στελεχών. Προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους, στηρίχθηκαν σε παλαιότερη καταγγελία μιας γυναίκας ότι προ μερικών μηνών είχε πέσει θύμα αρπαγής –ελάχιστα στοιχεία επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό της –και ότι ο εν λόγω βαθμοφόρος που έψαχνε πρόσφατα το σύστημα διαφθοράς δεν χειρίστηκε σωστά την υπόθεσή της.
Η ίδια τους τελευταίους μήνες αιφνιδιαστικά ισχυρίστηκε επιπλέον ότι «ο αξιωματικός που είχε αναλάβει την υπόθεσή της όχι μόνο δεν την είχε χειρισθεί σωστά αλλά συμμετείχε πιθανόν και στην απαγωγή της». Μάλιστα σε δικαστικό έγγραφο παρουσίασε και ένα SMS που φέρεται να είχε δεχθεί στο κινητό της από άγνωστο αριθμό και το οποίο συνέδεε τον ίδιο αξιωματικό και την ιδιότυπη «αρπαγή» της με τη CIA!
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι διαπιστώνεται πλέον ότι «συνέδραμαν» το σύστημα διαφθοράς, είχαν προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου, όπως ακούγεται σε συνομιλίες, να απομακρυνθεί ο εν λόγω συνάδελφός τους από το αστυνομικό Σώμα. Υιοθέτησαν έτσι τα περί συμμετοχής του σε «απαγωγή και συνεργασία με τη CIA» και έκριναν ότι η σε βάρος του καταγγελία ήταν «εξαιρετικώς σοβαρή».
Πρόσωπο-κλειδί

Πρόκειται για μια μεθόδευση την οποία πληροφορήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, τον οποίο επίσης είχε στον στόχο του το ίδιο κύκλωμα. Ο αξιωματικός εν τέλει παρέμεινε στη θέση του και είχε καθοριστικό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Τέλος, στη δικογραφία της υπόθεσης κύριο ρόλο έχουν οι καταθέσεις δύο υψηλόβαθμων με θητεία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία οι οποίοι αναφέρθηκαν στις σχέσεις του κυκλώματος με υψηλά κλιμάκια της λεωφόρου Κατεχάκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ