Σε απολογία για την εμπλοκή τους στη διακίνηση της μίζας, στα εξοπλιστικά αναμένεται να κληθούν άμεσα από τις ελληνικές ανακριτικές αρχές ο ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και ο έλληνας νομικός που δραστηριοποιείται στη Γενεύη Σπύρος Μεταξάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές κκ. Σπύρος Γεωργουλέας και Χριστόφορος Μάρκου βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αποστολή των κλήσεων και του σχετικού κατηγορητηρίου, με σκοπό οι δυο κατηγορούμενοι να ταξιδέψουν ως την Ελλάδα και να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Αμφότεροι οι Όσβαλντ και Μεταξάς έχουν αναμειχθεί στο ξέπλυμα της μίζας με αποδέκτη τον Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είναι ένας από το τραπεζικό δίδυμο – έτερος είναι ο Φάνης Λυγινός – που φέρεται να νομιμοποιεί ποσά δωροδοκίας μέσω της Dresdner Bank, ενώ ο Σπύρος Μεταξάς έχει ως αντικείμενο –σύμφωνα πάντα με τις απολογίες –την ίδρυση και διαχείριση off shore εταιρειών, καταπιστευμάτων, ιδρυμάτων και εν γένει τη διαχείριση περιουσιών.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς ήδη έχει εκπνεύσει από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου η προθεσμία που είχε δοθεί στον Φάνη Λυγινό να προσέλθει ενώπιον των ανακριτών, και «τρέχει» πλέον η άτυπη παράταση που έχει λάβει ο ίδιος, όπως διαβεβαιώνει η συνήγορος του κυρία Ιωάννα Λαχανά, ως την Πέμπτη το πρωί.
Ο Λυγινός τελεί υπό καθεστώς πίεσης, καθώς το επόμενο στάδιο για τις ελληνικές ανακριτικές αρχές είναι η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης τόσο για αυτόν, όσο και για τον Όλαφ Έσλερ (που επίσης δεν εμφανίσθηκε), αντιπρόεδρο της γερμανικής Krauss Maffei Wegmann, προμηθεύτριας εταιρείας των αυτοκινούμενων πυροβόλων (και των αρμάτων Leopard).
Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ακόμη και αν ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε ελβετό υπήκοο, όπως ο Λυγινός, δεν επιτύχει να τον φέρει στην Ελλάδα, καθώς οι ελβετικές αρχές ανθίστανται σθεναρά σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι εντούτοις βέβαιο ότι θα του δημιουργήσει προβλήματα στη επαγγελματική του δραστηριότητα στις τράπεζες της Ελβετίας.
Στο παρελθόν ο Φάνης Λυγινός έχει ταξιδέψει ως την Ελλάδα προκειμένου να απολογηθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης της Siemens, αυτή τη φορά όμως ο κλοιός θεωρείται ασφυκτικός. Στο στο παρασκήνιο ζητούνται εξάλλου στοιχεία – ονόματα και τραπεζικοί λογαριασμοί από το πελατολόγιο του -, που θα τον απαλλάξουν από το άγος του εντάλματος σύλληψης.
Η μίζα και ο πραγματογνώμονας
«Αν οι ανακριτές είχαν τη συνδρομή πραγματογνώμονα, τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακά», δηλώνει δικαστικός που είναι σε θέση να παρακολουθεί τη ροή της υπόθεσης.
Ζητήματα σχετικά με λογιστικά, διεθνείς τραπεζικές πρακτικές, off shore εταιρείες, αποτελούν πολλές φορές άγνωστο κώδικα για τους ανακριτές. Ο ίδιος δικαστικός σημειώνει ότι έχει εντοπιστεί ύποπτο ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ σε λογαριασμό – με τη μορφή προθεσμιακής κατάθεσης – στρατιωτικού, αλλά η διαδικασία έχει βαλτώσει καθώς απαιτούνται ειδικές οικονομικές γνώσεις για την αποκρυπτογράφησή του.