«Η μητέρα μου πάλεψε με τον καρκίνο σχεδόν για μια δεκαετία και πέθανε στα 56. Αντεξε αρκετά ώστε να συναντήσει το πρώτο από τα εγγόνια της και να το κρατήσει στην αγκαλιά της. Αλλά τα άλλα παιδιά μου δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν πόσο στοργική και χαρισματική ήταν».

Ετσι αρχίζει η επιστολή της Αντζελίνας Τζολί στην εφημερίδα «The New York Times», με την οποία η διάσημη σταρ του Χόλιγουντ αποκαλύπτει ότι πήρε την απόφαση να αφαιρέσει το στήθος της προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να πάθει καρκίνο του μαστού.

Είναι δικαιολογημένη άραγε μια τόσο δραστική ενέργεια; Στην περίπτωση της Τζολί είναι! Η 37χρονη ηθοποιός είναι φορέας μεταλλάξεων στο γονίδιο BRCA1, ένα από τα δύο γονίδια τα οποία έχουν βρεθεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος, ο πολυπαραγοντικός

Σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 65% των καρκίνων του μαστού είναι σποραδικοί, συμβαίνουν δηλαδή τυχαία, ενώ το υπόλοιπο 35% ενέχει μια γενετική συνιστώσα.

Στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αποδίδεται μόλις το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, ωστόσο οι φορείς μεταλλάξεων σε αυτά τα γονίδια διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν. Ετσι, για την αμερικανίδα σταρ ο κίνδυνος να πάθει καρκίνο του μαστού υπολογίστηκε στο 87%.

Η λογική της διπλής μαστεκτομής, η οποία εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον προωθείται από τους αμερικανούς κυρίως ογκολόγους, είναι ότι η αφαίρεση του οργάνου που πιθανότατα θα νοσήσει αποτελεί την καλύτερη μορφή πρόληψης για τη νόσο. Πράγματι, μετά τη διπλή μαστεκτομή, ο κίνδυνος που διατρέχει η Τζολί να πάθει καρκίνο του μαστού μειώθηκε στο 5%. Καθώς δε οι μεταλλάξεις του γονιδίου αυτού αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, η Τζολί αφήνει να εννοηθεί ότι θα προβεί και σε επόμενη χειρουργική επέμβαση για να εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται κοντά στα έξι παιδιά της για πολλά ακόμη χρόνια.

Επέμβαση υπό προϋποθέσεις

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι αποφάσεις όπως αυτή της αμερικανίδας σταρ, η οποία δημοσιοποίησε το γεγονός για να ενημερωθούν και να προστατευτούν οι γυναίκες που διατρέχουν αντίστοιχο κίνδυνο, δεν λαμβάνονται απερίσκεπτα. Απαιτείται να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου και γενετικές εξετάσεις που να αποδεικνύουν την ύπαρξη των μεταλλάξεων στα συγκεκριμένα γονίδια, καθώς επίσης και πλήρης συνεννόηση και υποστήριξη από μια ιατρική ομάδα που θα περιλαμβάνει εκτός από τον εξειδικευμένο στο μαστό χειρουργό ογκολόγο, πλαστικό χειρουργό, παθολόγο ογκολόγο, κλινικό γενετιστή και ψυχολόγο.