Με μια παραπλανητική «επιχείρηση» της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια… νεκρώσιμης ακολουθίας στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη το Σάββατο το πρωί στο Χαϊδάρι ο 47χρονος «αρχινονός» Βασίλης Στεφανάκος. Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, επειδή γνώριζαν ότι ο Στεφανάκος είχε συνεχή ενημέρωση από επίορκους αστυνομικούς, φρόντισαν να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι είχαν στείλει τις τελευταίες ημέρες πολυμελές κλιμάκιο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου- υποτίθεται- να τον εντοπίσουν στη διάρκεια κηδείας συγγενικού προσώπου του. Αυτή η πληροφορία είχε οδηγήσει τον Στεφανάκο στο να μη λαμβάνει μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, ύστερα από προσεκτική επιχείρηση άλλης ομάδας αστυνομικών, να εντοπισθεί κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.

Η σύλληψη του «βασιλιά της νύχτας» Β. Στεφανάκου αποτελούσε κατά τους τελευταίους μήνες βασικό «στόχο» μιας ομάδας περίπου 15 αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής την οποία κατηύθηναν οι ανώτεροι αξιωματικοί κκ. Κώστας Κουζέλης και Γιώργος Σαλαμούρας. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί δίκτυο παρακολούθησης σε τουλάχιστον δέκα περιοχές της χώρας (στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στη Φωκίδα και αλλού). Σε περισσότερες από 20 περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια είχε στηθεί «παγίδα» για να συλληφθούν επ΄ αυτοφώρω ο Στεφανάκος ή συνεργοί του, ωστόσο οι επιχειρήσεις αποτύγχαναν καθώς ο «αρχινονός» είχε συστήσει μια ομάδα τουλάχιστον 15-20 αστυνομικών πληροφοριοδοτών του από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες έτσι ώστε να αποφεύγει τα… απρόοπτα. Ο Στεφανάκος φαίνεται ότι είχε επαφές και με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως έλεγαν περιπαικτικά αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφερόμενοι στις προσβάσεις του «αρχινονού» στο αστυνομικό σώμα, «στην Ασφάλεια Αττικής έχουμε… Υποδιεύθυνση Βασίλη Στεφανάκου». Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον έξι αστυνομικοί από τις κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τον πληροφορούσαν για ενέργειες των συναδέλφων τους που τον αναζητούσαν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ο Στεφανάκος είχε προσλάβει ως εργαζομένους σε νυχτερινά κέντρα ιδιοκτησίας του συγγενείς των εν λόγω αστυνομικών. Οπως δήλωσε χθες το απόγευμα υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής, «όπου και αν ψάχναμε να βρούμε τον Βασίλη Στεφανάκο,εκείνος ήδη το γνώριζε. Οταν τον ρωτήσαμε όμωςμετά τη σύλληψή τουπώς είχε μάθει ότι θα πήγαινε το κλιμάκιό μας στη Θεσσαλονίκη, μας είπε ότι είχε ανθρώπους δικούς του στα…διόδια και τον είχαν ενημερώσει σχετικά!». Τρεις αστυνομικοί από αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό του Στεφανάκου. Μεταξύ όλων των άλλων, τον είχαν βοηθήσει να προσεγγίσει και δικαστικούς λειτουργούς έτσι ώστε να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Επιπλέον άλλοι αστυνομικοί από τον Ασπρόπυργο φαίνεται να κάλυπταν την «ομάδα Στεφανάκου» στην εκφόρτωση λαθραίου πετρελαίου και τσιγάρων. Σύμφωνα με δικογραφία που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2002 από την Ασφάλεια Αττικής, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί απέκλειαν τους χώρους εκφόρτωσης λαθραίων προϊόντων με… κορδέλες της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύοντας έτσι την πρόσβαση σε αυτούς. Διαπιστώθηκε δε ότι τον Δεκέμβριο του 2006 κάποιοι άλλοι αστυνομικοί, από τη Νίκαια και την Πετρούπολη, τον είχαν βοηθήσει στην έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, παρ΄ ότι ήταν καταζητούμενος. Τέλος, διαρκώς στο πλευρό του βρισκόταν πρώην αξιωματικός των ΕΚΑΜ που είχε απομακρυνθεί από το αστυνομικό σώμα επειδή είχε αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα.

Ο 47χρονος Βασίλης Στεφάνακος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στο αυτόφωρο. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία, παράνομη κατοχή όπλων, ναρκωτικών και πυρομαχικών. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης καθώς κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός στην εντυπωσιακή απόδραση με ελικόπτερο του Αλκέτ Ριζάι και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ βαρύνεται και με διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις. Η πιο πρόσφατη εξεδόθη στις 14 Δεκεμβρίου 2006 και αφορούσε καταδίκη σε κάθειρξη 14 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.