Ενα πλάνο δράσης με θεσμικές παρεμβάσεις, περιοδείες, θεματικές εκδηλώσεις για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και χρονικό ορίζοντα το τέλος Δεκεμβρίου κατήρτισαν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, στα γραφεία του κόμματος στην αρχή της εβδομάδας. Επιδίωξη είναι ένας διπλός πολιτικός στόχος. Να αναλάβει το ΠαΣοΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μέτωπο των υποκλοπών ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτός το «αντιπολιτευτικό παιχνίδι» και, παράλληλα, να εμφανιστεί ως η αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αξίζει να επενδύσουν οι πολίτες στις εκλογές.

Διαβάστε επίσης – Θεσμικά στις υποκλοπές, προγραμματικά στις κάλπες

Διπλή ανάγνωση των εξελίξεων

Η νέα πολιτική πραγματικότητα προκαλεί αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη και στους βουλευτές του ΠαΣοΚ. Υπάρχει ένα «κλίμα δικαίωσης» για την τακτική που ακολούθησε και τις κινήσεις που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι η τροπή που πήραν οι εξελίξεις έδωσαν χώρο αλλά και την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να δημιουργήσει και με τη βοήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα τοξικό κλίμα που πιέζει το ΠαΣοΚ. Εκτιμούν, επίσης, ότι η εικόνα μείωσης της ψαλίδας της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν ευνοεί το ΠαΣοΚ καθώς συσπειρώνει τη βάση τους και στενεύει τα περιθώρια της χαλαρής ψήφου.

Για την ουσία και το αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διαβλέπει τους κινδύνους που κρύβει για το κόμμα του το οξυμμένο πολιτικό κλίμα. Ωστόσο, παραμένει αμετακίνητος στην τακτική που ακολούθησε από την αρχή της υπόθεσης και για την οποία δέχθηκε αρκετή κριτική. Δεν επιδιώκει, όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες, παρά την προσωπική του εμπλοκή, να ανεβάσει τους τόνους, να κάνει μια αντιπολίτευση για τις εντυπώσεις. Τον ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα της δικής του τακτικής είναι, επισημαίνουν, η κυβερνητική υποχώρηση που εκφράστηκε και μέσα από το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου της παρακολούθησης των πολιτικών προσώπων. Σύρθηκε στην κατάθεση του νομοσχεδίου ο Πρωθυπουργός, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, φοβούμενος και την καταδίκη του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο και έχει προαναγγείλει την προσφυγή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Οτι η αντιπολίτευση που ασκεί, δημιουργεί πίεση στην κυβέρνηση, φέρνει αποτελέσματα και διορθώνει κακώς κείμενα. Δεν γίνεται για τις εντυπώσεις και για τις τηλεοπτικές κάμερες αλλά για τον πολίτη.

Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει και οι επόμενες κινήσεις του να είναι ουσιαστικές και να συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Συζήτησε τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει και τα θέματα τα οποία καλείται να αναδείξει, σε συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο μέσον της εβδομάδας. Για αύριο, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη μια συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος από την αρχή της υπόθεσης μιλούσε για αντισυνταγματικό και παράνομο χειρισμό. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα δώσει έμφαση σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τα οποία θα αναδείξει στην πορεία προς τις εκλογές. Είναι ένα πεδίο το οποίο, όπως εκτιμάται, δίνει στον κ. Ανδρουλάκη τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως φορέας ενός άλλου μοντέλου διακυβέρνησης, στο οποίο «δεν θα αναζητούν όλοι τον κολλητό ή τον ανιψιό του Πρωθυπουργού για να λύσουν τα θέματά τους».

«Λύση αξιοπρέπειας»

Πέραν του μετώπου των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης προγραμματίζει, για το επόμενο διάστημα, μια σειρά περιοδειών στην περιφέρεια και συγκεκριμένα σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Καβάλα ή Πιερία. Το μήνυμα που θα στείλει στις εκδηλώσεις αυτές είναι ότι το ΠαΣοΚ αποτελεί «λύση αξιοπρέπειας». «Δεν είστε σε ομηρεία, δεν έχετε δύο επιλογές κάκιστες. Εμείς σας δίνουμε μία τρίτη επιλογή, προοδευτική, αξιοπρεπή, διαφανή, με ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει την προοπτική της χώρας και το δημόσιο συμφέρον».

«Θα πρέπει να πάμε με καθαρό τοπίο στις εκλογές»

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΠαΣοΚ έναντι του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου παρακολούθησης πολιτικών, παρά τη θετική λογική με την οποία αντιμετωπίζεται, παρατηρούνται μια σειρά από αδυναμίες και διατάξεις, όπως η μη ύπαρξη αναδρομικότητας στην ενημέρωση του παρακολουθούμενου. «Θα πρέπει να πάμε με καθαρό τοπίο στις εκλογές» μεταδίδει η Χαριλάου Τρικούπη.

Οι επικεφαλής των τομέων

Συμπληρώνεται το παζλ της οργάνωσης

Τα τελευταία κομμάτια του παζλ των επικεφαλής των τομέων του κόμματος έτσι ώστε να συμπληρωθεί η οργανωτική του ραχοκοκαλιά τοποθετεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ηδη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα του Παναγιώτη Δουδωνή για τον Πολιτικό Σχεδιασμό και των Αναστασίας Χατζηδάκη και Νίκου Δασκαλάκη για τον οργανωτικό τομέα.

Ισχυρή ομάδα φαίνεται ότι φτιάχνεται στον τομέα της Οικονομίας και σε αυτόν της Ανάπτυξης. Την εποπτεία του τομέα Οικονομίας, στο πλαίσιο της κατανομής αρμοδιοτήτων στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φίλιππος Σαχινίδης. Το πρόσωπο που θα αναλάβει γραμματέας του τομέα δεν έχει ακόμα κλείσει, ακουγόταν έντονα αυτό του Γιάννη Κουτσούκου. Τις θέσεις των αναπληρωτών γραμματέων αναλαμβάνουν δύο πολλά υποσχόμενα πρόσωπα της νέας γενιάς. Ο Γιώργος Παλαιοδήμος, που έχει εργασιακή εμπειρία σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, και ο Απόστολος Κρυωνίδης. Τον τομέα Ανάπτυξης θα αναλάβει ο Ηλίας Κικίλιας. Στην παρακολούθηση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης σημαντικό ρόλο θα έχει ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Επίσης, σημαντικό ρόλο στον τομέα Νησιωτικής Πολιτικής στον οποίο δίνει έμφαση ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα έχει ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Νίκος Κανταρζής.

Στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η αντίστροφη μέτρηση αλλά και οι ζυμώσεις για τις τοπικές εκλογές έχουν αρχίσει, δεν υπάρχει κάποια κατάληξη. Οι Πάρις Κουκουλόπουλος και Κώστας Ασκούνης που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον τομέα θα είναι υποψήφιοι, ο πρώτος στις βουλευτικές εκλογές και ο δεύτερος στον Δήμο Καλλιθέας. Ο κ. Ασκούνης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε τον πρώην δήμαρχο Μεταμόρφωσης Μιλτιάδη Καρπέτα. Εντονα ακούστηκε και το όνομα του πρώην δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου. Φαίνεται όμως, λόγω και των αντιδράσεων που υπήρξαν και για τα δύο πρόσωπα, ότι θα υπάρξει άλλη επιλογή.