Ο Βενιαμίν Νετανιάχου σχημάτισε κυβέρνηση με δύο υπερορθόδοξα και τρία ακροδεξιά κόμματα την περασμένη Τετάρτη, 20 λεπτά πριν εκπεύσει η προθεσμία. Αν και δεν ενθουσιάζεται με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα ως τις 2 Ιανουαρίου, ο δημοσιογράφος Μπεν Ντρορ Γεμίνι θεωρεί ότι πρέπει να της δοθεί μια ευκαιρία. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» εξηγεί επίσης γιατί έχει απήχηση η Ακροδεξιά στο Ισραήλ και προβλέπει ότι οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας θα βελτιωθούν.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου σχηματίζει κυβέρνηση με ένα ακροδεξιό κόμμα. Πώς εξηγείτε ότι ο ακροδεξιός εταίρος του, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κέρδισε τη νεολαία;

«Δεν είμαι καθόλου ενθουσιασμένος με τη νέα κυβέρνηση, αλλά έτσι είναι η δημοκρατία. Πρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία. Ναι, έχουμε Ακροδεξιά στο Ισραήλ, αλλά και εσείς είχατε Ακροδεξιά (στο κοινοβούλιο). Και σήμερα τη βλέπουμε σε Σουηδία, Ιταλία, παντού. Οι Ισραηλινοί έχουν κουραστεί από την έξαρση της βίας που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Ο Μπεν-Γκβιρ εμφανιζόταν σε κάθε εκδήλωση και έλεγε «εγώ είμαι η λύση στο πρόβλημα»».

Η στροφή προς την Ακροδεξιά δεν είναι επικίνδυνη για το Ισραήλ;

«Το κύριο ερώτημα είναι τι θα κάνει το Ισραήλ κυρίως με την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, τη Δυτική Οχθη, τα κατεχόμενα εδάφη. Ομως ακόμη και το ακροδεξιό κόμμα γνωρίζει τα όρια, και ένα από αυτά είναι η μη προσάρτηση. Τι θα γίνει με τους εβραϊκούς οικισμούς, δεν γνωρίζουμε. Είναι ενδιαφέρον ότι σε αυτή την κυβέρνηση ο Νετανιάχου είναι η «άκρα Αριστερά». Πιστεύω ότι, ως έμπειρος πολιτικός, δεν θα αφήσει τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα».

Υπό αυτόν τον συνασπισμό υπάρχει προοπτική για τη λύση των δύο κρατών;

«Δυστυχώς δεν υπάρχει, αλλά όχι εξαιτίας της νέας κυβέρνησης. Οι Παλαιστίνιοι είπαν όχι το ’48, όχι στον Εχούντ Μπάρακ το 2000, όχι στο σχέδιο Κλίντον που υποστήριξαν ακόμη και άραβες ηγέτες, όχι στον Ομπάμα που τους πρόσφερε βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Οι Παλαιστίνιοι αποδέχονται τη λύση των δύο κρατών, αλλά δεν αποδέχονται τη λύση δύο κρατών για δύο λαούς και η διαφορά είναι τεράστια».

Υπάρχει πιθανότητα προσέγγισης Ισραήλ και Τουρκίας, δεδομένου ότι Νετανιάχου και Ερντογάν δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις στο παρελθόν;

«Είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα γιατί το Ισραήλ βρίσκεται ανάμεσα στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου, από τη μία, και την Τουρκία από την άλλη. Από τη στιγμή που οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις συμφωνίες με τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου και ο Ερντογάν το βλέπει αυτό, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να επιστρέψει στις κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ. Πιστεύω ότι θα υπάρξει βελτίωση».

Πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ;

«Στην αρχή θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και κάθε απόφαση της κυβέρνησης θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο από διεθνείς παρατηρητές, τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ. Θα καταφέρει ο Νετανιάχου να μην επιτρέψει στους υπουργούς του ανόητα βήματα; Θα μπορέσει να κρατήσει την κυβέρνηση; Αυτή θα είναι η μεγάλη του δοκιμασία. Το εύχομαι για εμάς και για τον ίδιο».

Και μια τελευταία ερώτηση

Γνωρίζουμε ελάχιστα για τους χιλιάδες Εβραίους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αραβικά κράτη μετά την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ.{ERT}
«Οι Εβραίοι διώχθηκαν στα αραβικά κράτη όπως και στην Ευρώπη. Η γιαγιά μου ζούσε στην Υεμένη, όπου εκείνη την εποχή υπήρχε ένα διάταγμα που έλεγε πως τα ορφανά πρέπει να είναι μουσουλμάνοι. Ως ορφανή και νέα, κατάφερε να δραπετεύσει. Δεν ήξερε τι είναι πρόσφυγας, τι είναι η Παλαιστίνη. Το μεγάλο κύμα ήταν το ’48, όμως ξεκίνησε νωρίτερα. Το φαινόμενο είναι άγνωστο γιατί δεν υπάρχουν πια Εβραίοι πρόσφυγες. Εχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ισραηλινή κοινωνία».

Ο Μπεν Ντρορ Γεμίνι είναι ερευνητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος στη μεγαλύτερη εφημερίδα του Ισραήλ, τη «Γεντιότ Αχρονότ».Βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και της πρεσβείας του Ισραήλ, με θέμα «Εβραίοι πρόσφυγες από τις αραβικές χώρες και το Ιράν».