Πύρρειος νίκη για τη Φώφη

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις που θα οδηγήσουν το Κίνημα Αλλαγής στην οδό της εξωστρέφειας αναζητεί η Φώφη Γεννηματά μετά την επικράτησή της στη νέα εσωκομματική αντιπαράθεση, που όμως έδειξε να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και στη μειοψηφία στο κόμμα, ενώ δημιούργησε έντονο προβληματισμό στη βάση της παράταξης.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στις κρίσιμες κομματικές συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε κατάφερε, κάνοντας μικρές υποχωρήσεις, να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική της απόφαση για συνέδριο-εξπρές του ΠαΣοΚ και να επιβεβαιώσει την πλειοψηφία της στα κομματικά όργανα. Παράλληλα, είδε τους βασικούς εσωκομματικούς της αμφισβητίες να εμφανίζονται απρόθυμοι αλλά και αδύναμοι να θέσουν ευθέως θέμα ηγεσίας. Ωστόσο, αποτελεί κοινή συνιστάμενη των εκτιμήσεων των κορυφαίων στελεχών ότι το βασικό ζητούμενο, η ενότητα του χώρου, άρα η σύνθεση των απόψεων που υπάρχουν σε αυτόν, απαιτεί από την κυρία Γεννηματά να προχωρήσει, άμεσα, σε διορθωτικές κινήσεις στο κόμμα αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Επίτευξη των στόχων
Η Φώφη Γεννηματά αποχώρησε από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το βράδυ της Παρασκευής έχοντας πετύχει τους βασικούς στόχους της στην επταήμερη κομματική μάχη για το μέλλον του ΠαΣοΚ, που πυροδότησε η απόφασή της για επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος.
Πρώτον, η πρωτοκαθεδρία της στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και στο ΠαΣοΚ δεν αμφισβητήθηκε, παρά το ότι η ίδια προκάλεσε ξανά όποιον θεωρεί ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας να το θέσει ευθέως. Το γάντι δεν σηκώθηκε και η ίδια έδωσε ραντεβού με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους το 2021.
Και δεύτερον, το ΠαΣοΚ θα αναδιοργανωθεί με τρόπο που δεν αποτελεί πεδίο αμφισβήτησης των επιλογών του Κινήματος Αλλαγής και της ίδιας. Δεν θα εκλέξει γραμματέα, δεν θα εκλέξει Κεντρική Επιτροπή, το συνέδριο δεν θα είναι ένα «κανονικό» συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους, αλλά ένα συνέδριο που θα προσαρμόσει το ΠαΣοΚ στον νέο του ρόλο. Να συνδράμει στην ενίσχυση του διάδοχου φορέα του, του Κινήματος Αλλαγής, η ίδρυση του οποίου αποτέλεσε στρατηγική του απόφαση.
Η επίσπευση
Στο μόνο σημείο στο οποίο υποχώρησε η κυρία Γεννηματά ήταν να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο στις 9 και 10 Νοεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν εκτός από την αποδοχή της από τα κομματικά όργανα η απόφαση για επίσπευση του συνεδρίου του ΠαΣοΚ θα είναι και πολιτικά επωφελής, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της μάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά. Μια βασική ένσταση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι ο μη θεσμικός σεβασμός στο ΠαΣοΚ βοηθά τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, που το τελευταίο διάστημα δέχθηκε πιέσεις, όπως και η Φώφη Γεννηματά, για «μετωπική σύγκρουση», ο κατάλληλος χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου του ΠαΣοΚ είναι η περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει το δικό του συνέδριο, ώστε να λειτουργήσει ως αντίβαρο.
Παρά την εσωκομματική επικράτηση της Φώφης Γεννηματά, από τις συνεδριάσεις και ειδικά αυτήν της Τετάρτης φάνηκε να διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο. Δεν ήταν μόνο ο έντονος τρόπος με τον οποίο εξέφρασαν τη διαφωνία τους ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος. Ηταν ότι η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με σοβαρές υποσημειώσεις που έβαλε στην εισήγησή της ένας υπολογίσιμος αριθμός βουλευτών.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου σε πιο έντονο ύφος αλλά και οι Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Φραγκίδης και Δημήτρης Μπιάνκης εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το συνέδριο-εξπρές. Αυτές οι υποσημειώσεις πηγάζουν από διαφορετικές αφετηρίες προβληματισμού, εκφράστηκαν σε διαφορετικούς τόνους.
Οσο προφανές είναι ότι δεν μπορεί να ομαδοποιηθούν, άλλο τόσο είναι ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν. Το ζήτημα της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς από την εικόνα που θα παρουσιάσει το Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το επιτυχές της προσπάθειας για πολιτική αντεπίθεση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη λήξη της συνεδρίασης την Τετάρτη, όπου διαφάνηκε ότι οι απόψεις της κυρίας Γεννηματά ήταν πλειοψηφικές, φρόντισαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους της κριτικής στους διαφωνούντες βουλευτές. Το τελευταίο το οποίο επιθυμούν οι στενοί συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και το πρώτο για το οποίο θα φροντίσουν είναι να μη διαταραχθεί η ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Δεν πρέπει», τονίζουν, «να δοθεί η εντύπωση ότι βάζουμε απέναντί μας τους βουλευτές και ειδικά όσους είναι φίλα προσκείμενοι στον Νίκο Ανδρουλάκη».
Ανάληψη πρωτοβουλιών
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αναληφθούν, όπως μεταδίδει η Χαριλάου Τρικούπη, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συλλογικότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλωστε η διαφοροποίηση Καστανίδη στο ζήτημα της εξαίρεσης των Πολάκη – Τζανακόπουλου από την επιτροπή για τη Novartis προκάλεσε προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. «Μέσα στην κομματική αναταραχή κάναμε πως δεν το είδαμε αφήνοντάς το για το μέλλον» ανέφερε στο «Βήμα» κορυφαίο κομματικό στέλεχος. Είναι προφανές ότι στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θέλουν να διαπιστώσουν αν η διαφοροποίηση του κ. Καστανίδη κρύβει, όπως λέγεται, «προσωπική πικρία» ή «αποτελεί σήμα της διάθεσής του να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής τον ΣΥΡΙΖΑ».
Κινήσεις καλής θέλησης αναμένεται να γίνουν και στο επίπεδο λειτουργίας του κόμματος, κατά πάσα πιθανότητα με την αλλαγή της σύνθεσης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο τρόπος εκλογής του οποίου ισοδυναμούσε με τον διορισμό του, γεγονός που οδήγησε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην απόφαση να μη συμμετέχει σε αυτό. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει νέα εκλογή του οργάνου με δημοκρατικότερο τρόπο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να συμμετάσχει στο κορυφαίο αυτό όργανο με την ιδιότητα του επικεφαλής των ευρωβουλευτών.

