Οι μυστικές έρευνες της ΕΥΠ για διαφθορά και «σκάνδαλα»
Ερωτηματικά για τους απόρρητους φακέλους που στέλνονται αιφνιδιαστικά σε επιθεωρητές και δικαστικούς λειτουργούς – Οι παρακολουθήσεις εκατοντάδων κρατικών λειτουργών από πράκτορες της λεωφόρου Κατεχάκη
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ρόλο μυστικού ερευνητή υποθέσεων διαφθοράς, και όχι μόνο, έχει αναλάβει μετά από κυβερνητική εντολή η ΕΥΠ, κατά παράκαμψη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών.
Ολο και πιο συχνά οι μυστικές υπηρεσίες αποστέλλουν αιφνιδιαστικά φακέλους στις δικαστικές αρχές με χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κρατικών λειτουργών, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρηματιών, ιδιωτών κ.λπ. Τα δεδομένα των υποκλοπών συνοδεύονται από σύντομα απόρρητα πληροφοριακά σημειώματα της ΕΥΠ όπου ζητούνται να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε βάρος τους. Σε μια επιλογή που προκαλεί σειρά αντιδράσεων αφού, όπως δηλώνουν άλλοι κρατικοί λειτουργοί, είναι η πρώτη φορά που οι μυστικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν τέτοιον αυτόνομο ρόλο ερευνητή κρατικών υποθέσεων. Μέχρι τώρα ενημέρωναν την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό, τον ΣΔΟΕ και άλλες υπηρεσίες για ορισμένες πληροφορίες που διέθεταν ώστε εκείνες να προχωρήσουν τις σχετικές έρευνες και να ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες. Τώρα φαίνεται να μην γνωστοποιούν τίποτε στην Αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες λόγω καχυποψίας, προσπάθειας στεγανοποίησης της έρευνας αλλά και του ανεξάρτητου διαύλου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των τελευταίων ορόφων του κτιρίου της Κατεχάκη, που είναι η έδρα της ΕΥΠ, και του Μεγάρου Μαξίμου.
Τα κενά στις διαδικασίες ελέγχου
Παραμένει έτσι άγνωστο πώς και γιατί ξεκινούν οι αυτόνομες έρευνες της ΕΥΠ και πώς έγιναν οι άρσεις απορρήτου με επίκληση λόγους «εθνικής ασφαλείας». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις το 2016 κατεγράφησαν 5.177 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας έναντι 4.871 το 2015 και 3.780 το 2014, σε μια εντυπωσιακή αύξηση.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών είχε εντοπίσει κενά στις τυπικές διαδικασίες ελέγχου του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Επιπλέον, από πολλούς αξιωματούχους και νομικούς σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται μόνο μέσω υποκλοπών είναι ημιτελή, μιας και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν, βάσει νόμου, να προχωρούν σε προανάκριση, να λαμβάνουν καταθέσεις, να προχωρούν σε κατ’ οίκον έρευνες, συλλήψεις κ.λπ. Ακόμη αναστάτωση προκαλεί η τακτική ορισμένων υπευθύνων της ΕΥΠ να επικοινωνούν με προϊσταμένους υπηρεσιών και να ζητούν την εκδίωξη ύποπτων υπαλλήλων, αξιωματικών κ.λπ. με βάση διάλογους που μαγνητοφωνούν οι μυστικές υπηρεσίες. Χωρίς ωστόσο να ακολουθείται καμία από τις προβλεπόμενες νομικά διαδικασίες και να εφαρμόζονται μόνο άτυπες, παρασκηνιακές ενέργειες. Με ένα από τα ζητούμενα αν υπάρχουν κι άλλες μυστικές έρευνες της ΕΥΠ με άγνωστο αντικείμενο που μπορεί να έχουν και πολιτική διάσταση…
Το τελευταίο δείγμα των μυστικών φακέλων της ΕΥΠ που εμφανίζονται από το πουθενά αφορά την έρευνα – με άγνωστο έναυσμα – το πρώτο εξάμηνο του 2017 για την εμπλοκή ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του ΙΚΑ, δικαστικής λειτουργού, δικηγόρων, ιδιωτών κ.λπ. σε κύκλωμα που προχωρούσε σε παράνομες αποφυλακίσεις κρατουμένων αλλά και σε εκδόσεις νομιμοποιητικών εγγράφων για αλλοδαπούς. Ο μυστικός φάκελος της ΕΥΠ αποκαλύφθηκε τώρα γιατί συσχετίστηκε με την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς που αφορά το ζήτημα των αποφυλακίσεων με προσθέσεις αμφιλεγόμενων ποσοστών αναπηρίας, ύστερα και από τη δημοσιοποίηση της αποφυλάκισης του επιχειρηματία κ. Αριστείδη Φλώρου.
Η περίπτωση Φλώρου
Η σχετική έρευνα λοιπόν φέρεται να έγινε από τη Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ (προϊσταμένη είναι πολιτική υπάλληλος που απασχολείται στις μυστικές υπηρεσίες από το 2000) που ασχολείται με ζητήματα «τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος». Σύμφωνα με έγγραφο που είναι στη διάθεση του «Βήματος της Κυριακής», η ΕΥΠ συνέταξε στις 21 Ιουλίου ενημερωτικό έγγραφο με τίτλο «υπόθεση χρηματισμού», το οποίο αναφέρει ότι «η υπηρεσία μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ασχολήθηκε με τη δράση προσώπων το προφίλ των οποίων σκιαγραφεί άτομα με παραβατική συμπεριφορά, τα οποία επιδιώκουν την αποκόμιση οικονομικού κέρδους». Και ακολούθως περιγράφονται οι ύποπτες ενέργειες συνολικά 16 ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους φέρεται ότι είχαν κι ύποπτες συνεννοήσεις με την ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα ένας από αυτούς ακούγεται να συζητεί και για ενδιαφέρον του κ. Φλώρου (από τις αρχές του 2017) να αποφυλακισθεί πρόωρα.
Κι ενώ λοιπόν, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ο φάκελος της σχετικής έρευνας θα αποστελλόταν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (ασχολείται και με επίορκους κρατικούς υπαλλήλους), στην Οικονομική Αστυνομία κ.λπ., στάλθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που φέρεται να έχει άριστη σχέση με την κυβέρνηση. Ωστόσο η επιλογή αυτή της ΕΥΠ δεν φέρεται να υποβοήθησε την έρευνα αφού στα έγγραφα που εμφανίζονται τώρα δεν προκύπτει ότι οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης προχώρησαν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από το 2017. Και έτσι υπήρξε πράγματι η αποφυλάκιση του κ. Φλώρου το καλοκαίρι του 2018, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τις κρατικές αρχές. Ακολούθησε έρευνα «κατόπιν εορτής». Επιπλέον, στο έγγραφο της ΕΥΠ επισυνάπτονται εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και φωτογραφίσεις υπόπτων, χωρίς να παρουσιάζεται κανένα στοιχείο για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν. Ακόμη η ΕΥΠ στο απόρρητο πληροφοριακό δελτίο της μιλά για ύποπτες στιχομυθίες σχετικά με «φορτώσεις σε κάποια φεριμπότ», για μια αγνώστου περιεχομένου υπόθεση του ΟΠΑΔ για την οποία μίλησε μία δικαστής από την Κεντρική Ελλάδα και άλλες δυσερμήνευτες συνομιλίες. Χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται αν πρόκειται πράγματι για κάτι ύποπτο ή οφείλεται σε παρανόηση, μιας και η ΕΥΠ δεν μπορεί να κάνει ούτε τηλέφωνο σε υπό έρευνα άτομο.
Οι «φάκελοι» των παρακολουθήσεων
Προ μερικών μηνών η ΕΥΠ είχε στείλει άλλον φάκελο κατευθείαν στη δικαστική λειτουργό κυρία Πόπη Παπανδρέου που αφορούσε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις περίπου 6-7 υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν θητεία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε αστυνομικές υπηρεσίες του κέντρου της Αθήνας. Για τους αστυνομικούς εξετάστηκε η επαφή τους με κυκλώματα προστασίας σε νυκτερινά καταστήματα, λέσχες, ή λαθρεμπορικά κυκλώματα. Επιπλέον ερευνήθηκε και η τυχόν σχέση τους με πρώην αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάιο έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη που φαίνεται να είχε επαφές με στελέχη των διωκτικών αρχών αλλά και πολιτικούς παράγοντες στην τωρινή κυβέρνηση. Με την τύχη αυτής της υπόθεσης να παραμένει άγνωστη και χωρίς να είναι γνωστός ο βαθμός τεκμηρίωσης των «παρανομιών» των αστυνομικών. Ομως σχεδόν όλοι αυτοί φέρεται να αποχώρησαν από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που φαίνεται να έγινε λόγω σχετικής, άτυπης, ενημέρωσης από την ΕΥΠ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πριν από έναν περίπου χρόνο με ένα παρόμοιο υλικό, με 120 CD με ηχογραφημένες συνομιλίες, που είχε σταλεί στην ίδια δικαστική λειτουργό στα τέλη της περασμένης άνοιξης.
Στο συγκεκριμένο ηχητικό υλικό φαίνεται να υπήρχαν ενδεικτικές συνομιλίες για επαφές δικηγόρων με πρώην και νυν δικαστές για υποθέσεις ποινικές και αστικές. Ακόμη, φαίνεται στον ίδιο φάκελο να υπήρξαν «ύποπτοι» διάλογοι ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που αποστρατεύτηκε προ δύο ετών, πάλι με ασαφή αιτιολόγηση λόγω του μυστικού φακέλου της ΕΥΠ. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια και γραφεία 7-8 «υπόπτων» για συγκέντρωση περαιτέρω στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που έχουν επιβεβαιωθεί και από αυτή τη έρευνα της ΕΥΠ είναι σχετικά λίγα.

