Μετ’ εμποδίων το άνοιγμα στον τουρισμό
Με το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» προ των πυλών, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί επιτέλους κοινό βηματισμό για να διευκολύνει τα ταξίδια
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε στάση αναμονής για την επανεκκίνηση βρίσκονται αεροπορικές, αεροδρόμια, ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα. Με το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» προ των πυλών, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί επιτέλους κοινό βηματισμό για να διευκολύνει τα ταξίδια. Ο δρόμος όμως προς το καλοκαίρι του 2021 έχει ακόμη αγκάθια. Πολλές χώρες ανοιγοκλείνουν τις πύλες τους μπροστά στην ανησυχία νέων κυμάτων μετάδοσης της COVID-19, δεδομένων των αργών ρυθμών εμβολιασμού.
Η Ελλάδα φιγουράρει μεν πρώτη στις ευρωπαϊκές προτιμήσεις και στην κορυφαία πεντάδα διεθνώς, συνδυάζοντας το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» που κυριαρχεί στις διεθνείς τάσεις, όμως η παρτίδα θα κριθεί στο ταμείο. Τα μπρος-πίσω της Βρετανίας που επανεξετάζει το άνοιγμα, ακόμα και επί… ποινή προστίμου, και η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας θέτουν εν αμφιβόλω τις δύο βασικές μας αγορές.
Θολό το τοπίο
για τον Ιούνιο
Ακόμα και με τις fast track διαδικασίες που αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», που θα αποτελεί το ευρωπαϊκό πάσο για ταξίδια, το τοπίο για τον Ιούνιο παραμένει θολό. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν ο αρχικός στόχος να φτάσουν οι εφετινές αφίξεις στο 50% του 2019 θα μπορέσει να επιτευχθεί.
Τα αεροδρόμια είναι η… ασπίδα υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, καθώς αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου όπου γίνεται και ο απαραίτητος έλεγχος. Οι εκτιμήσεις για το πικ της θερινής σεζόν φέρνουν τις αφίξεις για το αεροδρόμιο της Αθήνας στο 45% του 2019, προοιωνιζόμενες μια ακόμα δύσκολη σεζόν. Από την άλλη, τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που ευνοούνται από τις απευθείας πτήσεις, δεδομένου ότι το transit αποτελεί κόκκινο πανί για τους ταξιδιώτες, αναμένεται να φτάσουν και στο 65%.
Ενδιαφέρον για διεθνείς πτήσεις
Οι μηχανές πάντως έχουν ζεσταθεί ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη μόλις δοθεί το σήμα, ακόμα και πριν από τις 14 Μαΐου, να υποδεχθεί επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν στα χέρια τους αρνητικό COVID-19 τεστ. Οχημα θα αποτελέσουν οι διμερείς συμφωνίες, όπως με το Ισραήλ, που αποτελεί ήδη πιλότο για τη λειτουργία του διαβατηρίου εμβολιασμού. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται συμφωνίες με Μεγάλη Βρετανία, Σερβία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα rapid tests και οι δειγματοληπτικοί, στοχευμένοι έλεγχοι στο αεροδρόμιο με το σύστημα «EVA» συμπληρώνουν τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση.
Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό καλοκαίρι δίνουν όλο και περισσότεροι αερομεταφορείς. Η Ryanair επιστρέφει με τρεις βάσεις, σε Χανιά, Ρόδο και Κέρκυρα, 48 νέες συνδέσεις και συνολικά 259 πτήσεις εβδομαδιαίως. Μέσα στην εβδομάδα αύξησε λόγω ζήτησης τις διαθέσιμες θέσεις για τη χώρα μας κατά 60.000. Στις 14 Μαΐου η Qatar Airways επιστρέφει, ύστερα από διάλειμμα ενός έτους, στη Μύκονο, συνδέοντας το νησί τρεις φορές την εβδομάδα με την Ντόχα. Επίσης, η Air France προσέθεσε στους θερινούς προορισμούς Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ηράκλειο. Μεγάλο ενδιαφέρον να επανατοποθετηθούν στην ελληνική αγορά εκδηλώνεται και από αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.
Κρίσιμο δεκαήμερο
για την ακτοπλοΐα
Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση ως τα μέσα Απριλίου των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα «συνοδεύσουν» κι εφέτος τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ναυτιλίας. Τα πρωτόκολλα αναθεωρούνται, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των εμβολιασμών. Επίσης, το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι επιβάτες κατά την επιβίβαση θα γίνει ψηφιακό, ώστε να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία.
Οι ακτοπλόοι περιμένουν με αγωνία τις σχετικές αποφάσεις, ευελπιστώντας να αυξηθεί το όριο πληρότητας ξεκινώντας σταδιακά από 60% (αντί του ισχύοντος 50%) για τα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες και 65% (αντί 55%) για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες, φτάνοντας στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν σε 80% και 85% αντίστοιχα.
Οσον αφορά δε το ενδιαφέρον των επιβατών, αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό, κυρίως από αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας ή και αντίστροφα. Οι περισσότεροι βεβαίως ακόμη ρωτούν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν, κυρίως αν απαιτείται υγειονομικό πιστοποιητικό για να μπορέσουν να εκδώσουν εισιτήριο. Η αβεβαιότητα όμως για τα ταξίδια από την Ευρώπη διατηρεί τις κρατήσεις σε οριακά επίπεδα.
Υγειονομικά μέτρα και «πλωτά μεγαθήρια»
Stand by είναι και ο κλάδος της κρουαζιέρας, για τον οποίο το χτύπημα της πανδημίας ήταν καταστροφικό. Μεγάλες εταιρείες του κλάδου στρέφουν το βλέμμα στα ελληνικά λιμάνια ως αφετηρία για τα ταξίδια τους το εφετινό καλοκαίρι, ενώ αρκετά ελληνικά νησιά επιστρέφουν δυναμικά στο πρόγραμμα εκδρομών πολλών εταιρειών. Η κρουαζιέρα όμως έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, που εντείνει την ανησυχία εν μέσω πανδημίας. Κάθε κρουαζιερόπλοιο εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα της χώρας στην οποία είναι δηλωμένο, της σημαίας που φέρει δηλαδή και όχι της χώρας υποδοχής, πιθανώς ενισχυμένα με όποια επιπλέον μέτρα αποφασίζει να λάβει κάθε εταιρεία. Με ορατό το ενδεχόμενο χάσματος μεταξύ των υγειονομικών μέτρων που θα αποφασίσουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και αυτών που εφαρμόζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μπορεί ακόμη και να μην επιτραπεί η έξοδος επιβατών στα λιμάνια.
Εμβόλια και τεστ θα αλλάξουν τοπίο
Μιλώντας στο «Βήμα», η γενική διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), κυρία Μαρία Δεληγιάννη, τόνισε ότι «οι εταιρείες-μέλη της Ενωσης είναι έτοιμες για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις, η πρόοδος των εμβολιαστικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα και τα διδάγματα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σταδιακή επαναλειτουργία της κρουαζιέρας το 2021. Ειδικά τα εμβόλια, σε συνδυασμό με 100% τεστ, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Αναζητούμε ήδη τρόπους για να εντάξουμε στα πρωτόκολλα τα εμβόλια, όταν αυτά θα είναι ευρέως διαθέσιμα. Το ελληνικό πρωτόκολλο ισχύει από το περασμένο καλοκαίρι και αναμένουμε ότι τα λιμάνια και οι τοπικές κοινότητες θα είναι έτοιμα για την επανεκκίνηση εγκαίρως».
Αναφέρθηκε επίσης στις θετικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που έχουν αυξήσει την ελκυστικότητα της περιοχής για τα μέλη της CLIA. «Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του Ισραήλ (άνω του 55%) και η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για ελεύθερες μετακινήσεις εμβολιασμένων τουριστών χωρίς άλλες απαιτήσεις μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τις εταιρείες κρουαζιέρας να αναπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους στην περιοχή» επισήμανε.

