Οσο η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για αλίευση στελεχών από την Κεντροαριστερά εξαντλείται σε πρόσωπα χαμηλού βεληνεκούς ή σε σεναριολογία χωρίς αντίκρισμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σιωπηλά προετοιμάζει την κυβέρνησή του.

«Με τους ανθρώπους
της γενιάς μου»

«Θα κυβερνήσω με τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και θα κάνουμε άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και σε μέλη άλλων πολιτικών χώρων» δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνει δημοσίως να διαφανεί ότι σχεδιάζει μεθοδικά την επόμενη μέρα μετά τις εθνικές εκλογές. Νύξεις για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, σε συναντήσεις του με επαγγελματικούς φορείς και καινοτόμους επιχειρηματίες, ακόμα και σε ευρωπαϊκό ακροατήριο, κυρίως στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ανοιγμα σε πρόσωπα εκτός πολιτικής έχουν κάνει σε προεκλογικές περιόδους διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί, άλλοτε με επιτυχημένα αποτελέσματα, άλλοτε όχι. Το διαφορετικό στον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από όσα μεταφέρουν τακτικοί συνομιλητές του, είναι ότι δεν θα έχει εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Για τον λόγο αυτόν δεν θα τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κομματικά στελέχη αλλά πρόσωπα τα οποία αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον τις κερδίσει, θα υπουργοποιηθούν. Λέγεται μάλιστα ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν εντοπιστεί και έχουν συμφωνήσει για τη μετακίνησή τους στην πολιτική.

Μια σημαντική τομή θα είναι η αλλαγή στη δομή και στη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει εκμυστηρευθεί σε πρόσωπα με τα οποία συζήτησε τις ανησυχίες και τα σχέδιά του, θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός είναι εξοπλισμένος με πολύ ισχυρές εξουσίες αλλά περιβάλλεται από αδύναμες υπηρεσίες, που δεν του παρέχουν ουσιαστική και αποτελεσματική βοήθεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται με το πολύ στενό επιτελείο του μια δομή η οποία θα προσιδιάζει σε αυτήν της Καγκελαρίας της Γερμανίας. Θα δημιουργηθούν, δηλαδή, υπηρεσίες με επικεφαλής συμβούλους που θα ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς, θα βοηθούν τον Πρωθυπουργό στο έργο του και σε ό,τι αφορά τα υπουργεία θα συνδράμουν στην επίλυση των συχνών και διαχρονικών προβλημάτων επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Δεν θα εμπλέκονται όμως στη χάραξη της πολιτικής, η οποία θα παραμείνει στην αρμοδιότητα των υπουργών.

Νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στη νέα δομή του Μεγάρου Μαξίμου θα υπάρχει θέση προσωπάρχη, ενώ κεντρικό ρόλο θα διαδραματίζει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το νέο υπουργείο εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, και προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο Νίκος Παππάς σχολίασε ότι το υπουργείο αυτό ήδη υπάρχει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έγραψε στο Twitter: «Η δήλωση του μήνα: Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (!!!) (που ήδη υπάρχει) και που «θα υπάγεται στον ίδιο»… Ενδιαφέρον να μάθουμε πού θα υπάγονται τα άλλα υπουργεία…».

Ωστόσο αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διευκρίνιζαν από τότε ότι δεν πρόκειται για το ίδιο υπουργείο, όπως δηλώνει και η διαφορετική ονομασία του. Στόχος της ίδρυσής του, προσέθεταν, είναι αφενός η ενοποίηση των ψηφιακών συστημάτων όλων των υπουργείων και αφετέρου η μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω της ομογενοποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων και των υπηρεσιών, που σήμερα είναι ανόμοια και συμβάλλουν στην καθυστέρηση των διαδικασιών για τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ και εγκατεστημένος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλωστε, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κράτους, έχει εξαγγείλει «ένα κράτος λιτό και αποτελεσματικό, που μπορεί να ξοδεύει λιγότερα και να προσφέρει πολύ περισσότερα. Θα το οικοδομήσουμε με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού».

Ενοποίηση των δομών εξωστρέφειας

Τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το περίπτερο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκεί αποκάλυψε ότι έχει επεξεργαστεί σχέδιο για την ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας της χώρας στο υπουργείο Εξωτερικών. «Το υπουργείο πρέπει να καταλάβει ότι σκοπός του δεν είναι μόνο οι διπλωματικές ισορροπίες αλλά και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Εκεί θα δημιουργήσουμε μια δομή στην οποία θα πάνε όλες οι υπηρεσίες που είναι μοιρασμένες και σε άλλα υπουργεία και οι διπλωματικοί μας θα αξιολογούνται και με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα που θα φέρνουν και στην προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας» δήλωσε. Στην πράξη, οι υπηρεσίες που μπορούν κυρίως να μεταφερθούν στη νέα δομή του υπουργείου Εξωτερικών είναι αυτές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ενιαία στρατηγική επενδύσεων.

Προσκλητήριο στην Κεντροαριστερά

Το προσκλητήριο του κ. Μητσοτάκη προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς παραμένει ανοιχτό. Το επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Βόλο, καλώντας «όσους έφυγαν από τη ΝΔ να επιστρέψουν σπίτι τους, γιατί η ΝΔ τούς χρειάζεται όσο ποτέ και επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο, δίνουμε μεγάλη μάχη για την ψυχή της Ελλάδας. Θέλουμε τη συμπόρευση ανθρώπων και από άλλους πολιτικούς χώρους» είπε. «Σπάμε τα κομματικά τείχη» δήλωσε στη Ρόδο. Αλλά και όποτε ερωτάται ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι πρόθεσή του είναι να βάλει πρόσωπα από την Κεντροαριστερά σε μελλοντική κυβέρνησή του και να σηματοδοτηθεί η διεύρυνση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Είναι στο χέρι των πολιτών να διαλέξουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης» επισημαίνει.

Αν η επόμενη κυβέρνηση είναι η δική του, με το που θα αναλάβει καθήκοντα θα έχει έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή τα πρώτα σχέδια νόμου. Αυτά θα είναι: Οργάνωση της κυβέρνησης για ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση. Φορολογικό: μείωση φόρων και σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Αναπτυξιακό: μείωση γραφειοκρατίας, απλούστευση και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για προσέλκυση επενδύσεων.

Βέβαιες θεωρούνται η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής, ενδεχομένως με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι προτάσεις των δύο κομμάτων για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα μπορούσαν να συγκλίνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, δεν θα κινηθεί στη λογική των «100 ημερών». Είναι η πρώτη φορά, παρατηρούν, που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει τόσο μεγάλη προετοιμασία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Ασφαλιστικό, η ασφάλεια των πολιτών, ώστε να προγράμματα που παρουσιάστηκαν να μοιάζουν με προσχέδια σχεδίων νόμου. Η εντολή που έχει λάβει το επιτελείο της ΝΔ είναι τα σχετικά νομοσχέδια να ετοιμαστούν όλα πριν από τις εκλογές και ενδεχομένως να αποτελέσουν κομμάτι της στρατηγικής της ΝΔ μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.