Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Γυναίκες που συνδέονται με κομβικές περιόδους της Ιστορίας άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική, στην επιστήμη, στις τέχνες, στα γράμματα, άλλαξαν τον κόσμο. Βασίλισσες, ποιήτριες, μοναχές, πολιτικοί, αγωνίστριες, ντίβες της όπερας, γυναίκες της μόδας, πρωτοπόροι στην έρευνα και στην εκπαίδευση. Στη νέα σειρά «Μεγάλες Γυναίκες της Ιστορίας», που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποκλειστικά με «Το Βήμα», έγκυροι μελετητές παρουσιάζουν σε ελκυστικές αφηγήσεις τη ζωή, το έργο και την περίπλοκη προσωπικότητα σπουδαίων γυναικών της Ιστορίας, δίνοντας στις πρωταγωνίστριες τον λόγο παράλληλα με τα χρονικά των συγχρόνων και τις εκτιμήσεις των μεταγενεστέρων.
Η σειρά, με σκληρόδετους καλαίσθητους τόμους, εγκαινιάζεται την Κυριακή 10 Ιανουαρίου με τη Μαρία Κάλλας. Ο Εμανουέλε Μελίλι παρουσιάζει τη σπουδαία Ελληνίδα που έζησε για την τέχνη και τον έρωτα. Διατρέχοντας σημαντικούς σταθμούς της ζωής της, συνθέτει το δημόσιο πρόσωπο και εξιστορεί τον ιδιωτικό βίο της γυναίκας με το φλογερό ταμπεραμέντο που σημάδεψε μια εποχή της όπερας ανατρέποντας κανόνες και έγινε το μεγαλύτερο ίνδαλμα του μουσικού σύμπαντος μέχρι την έλευση της ροκ μουσικής.
Η γέννηση στο Μανχάταν, η μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, η εγγραφή στο Ωδείο Αθηνών, τα κατοχικά χρόνια, η αναχώρηση για τις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, ο γάμος με τον Τζοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, η επιτυχία των Σικελικών Εσπερινών το 1951 στη Φλωρεντία, ο θρίαμβος της Αρμίντα, η Νόρμα στο Κόβεντ Γκάρντεν, η καθιέρωση με τη Μήδεια στη Σκάλα του Μιλάνου το 1953, η εμφάνιση στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, το εξώφυλλο στο Time, η γνωριμία με τον Αριστοτέλη Ωνάση, τα ύστερα χρόνια. Αντικείμενο λατρείας αλλά και στόχος επικρίσεων, άοκνη ερμηνεύτρια κλασικών επιτυχιών αλλά και πρωταγωνίστρια της διεθνούς κοσμικής σκηνής, η Μαρία Κάλλας ενσάρκωνε την αυθεντική ντίβα με την πιο λαμπρή έννοια του όρου, με απήχηση που δεν διέφερε από αυτή των αστέρων του Χόλιγουντ.
Αφησε στη μουσική σημαντική παρακαταθήκη εγκαινιάζοντας την «εποχή της πριμαντόνας», τη στροφή του κόσμου της όπερας προς τη γυναίκα. Το παράδειγμα, η φήμη και η ενθάρρυνσή της κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ενέπνευσαν πολλές μεσοφώνους και υψιφώνους που ανέβηκαν στη σκηνή, έδωσαν συναυλίες και ηχογράφησαν δίσκους περισσότερο απ’ όσο μπόρεσε εκείνη.
«Δεν φοβάμαι την αλήθεια» θα πει η ίδια. «Είμαι ελεύθερη, δεν εξαρτώμαι από τους άλλους. Οποιος με θέλει πρέπει να αγαπά την τέχνη, την ελευθερία και την προσωπικότητά μου όπως ακριβώς είναι. Εγώ θα παραμείνω για πάντα η Κάλλας».
Ακολουθούν:
Μεγάλη Αικατερίνη, η γερμανίδα ευγενής που σφετερίστηκε τον θρόνο του συζύγου της Πέτρου Γ’, έγινε αυτοκράτειρα της Ρωσίας και σηματοδότησε τον «χρυσό αιώνα» της Ρωσίας. Η προστάτιδα των τεχνών, η ιδρύτρια του Μουσείου Ερμιτάζ, ο ιθύνων νους πίσω από την επανάσταση των Ορλοφικών. Μια βασιλεία με σκάνδαλα, ίντριγκες και μυστικά.
Κοκό Σανέλ, η γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας που απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους κορσέδες και τις παρότρυνε να αγκαλιάσουν την άνεση και το στυλ. Η γυναίκα που σφράγισε τον κόσμο της μόδας με το «μικρό μαύρο φόρεμα», το θρυλικό «ταγέρ Σανέλ» και τη σαγηνευτική μυρωδιά του Σανέλ Νο 5.
Ιντιρα Γκάντι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας που με τις μεταρρυθμίσεις της καταπολέμησε τη φτώχεια, την πείνα και τον αναλφαβητισμό και η αντιφατική πολιτικός που με τις έκτακτες εξουσίες που ανέλαβε κατέλυσε ουσιαστικά τη δημοκρατία καταργώντας τις πολιτικές και τις ατομικές ελευθερίες.