Αντιδράσεις για τις επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις

ΣΕΤΕ: Για τον εργοδότη, το συνολικό κόστος ανά εργαζόμενο από τα 732,95 ευρώ ανεβαίνει στα 812,89 ευρώ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και αποσύνδεση του κατώτατου από τον μέσο μισθό είναι η αντιπρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Η συγκεκριμένη αύξηση, η οποία ισχύει από την περασμένη Παρασκευή, «ακουμπάει» ένα σημαντικό τμήμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και απασχολούν συνολικά 50.000-60.000 εργαζομένους.
Στις επιχειρήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία, τα οποία ήδη έχουν σε ισχύ συλλογικές συμβάσεις εργασίας με υψηλότερες αμοιβές.
Με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, κάθε νέος εργαζόμενος θα βάζει στην τσέπη του καθαρά επιπλέον 53,69 ευρώ τον μήνα, ενώ ο εργοδότης του θα επιβαρύνεται, αντίστοιχα, με επιπλέον 80 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές! Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές των 492,31 ευρώ που έπαιρνε ένας εργαζόμενος με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ τώρα με τον νέο κατώτατο των 650 ευρώ γίνονται 546 ευρώ. Αντίστοιχα για τον εργοδότη το συνολικό κόστος ανά εργαζόμενο από τα 732,95 ευρώ ανεβαίνει στα 812,89 ευρώ.
Ετσι εάν κάποια επιχείρηση απασχολεί σήμερα, π.χ., 30 εργαζομένους, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον ετήσιες εισφορές ασφάλισης ύψους 33.574,8 ευρώ, δηλαδή όσο το συνολικό ετήσιο κόστος 3,2 εργαζομένων.
«Να βελτιωθεί»
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί η φορολογία της εργασίας, να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών και να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας» υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ.
Και προσθέτει: «Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μια οικονομία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών – μεταξύ αυτών και το ύψος των κατώτατων μισθών – που μπορεί να αντέξει η οικονομία συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».
Πάντως ο κλάδος του τουρισμού έφθασε να αντιπροσωπεύει το 9,7% της πλήρους και το 17,4% της μερικής απασχόλησης. Βέβαια στον αντίλογο η κυβέρνηση διατυπώνει το επιχείρημα ότι ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχή άνοδο τα τελευταία πέντε χρόνια που οι μισθοί ήταν καθηλωμένοι. Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι ότι στον τουριστικό κλάδο καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας και παράβασης των ωραρίων, γεγονός για το οποίο ο ΣΕΤΕ δεν έχει λάβει μέτρα ώστε να προστατευθεί το κύρος των συνεπών εργοδοτών.
Σε άλλη γραμμή η ΠΟΞ
Και στον τουρισμό, όπως και στη βιομηχανία όπου έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση ΣΕΒ – ΣΒΕΕ για θεσμικά θέματα του κλάδου, η ΠΟΞ έχει άλλη γραμμή από τον ΣΕΤΕ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει:
«Οι έλληνες ξενοδόχοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στις ανάγκες της, υπηρετούμε τη συνεργασία όλων των εταίρων στον τουρισμό, προκειμένου αυτός να συνεχίσει να αποδίδει τα μεγάλα οφέλη που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Κι αυτό το αποδείξαμε έμπρακτα με την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράψαμε το 2018 και διέπει σήμερα τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, την τέταρτη κατά σειρά μέσα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης».
Οι ξενοδόχοι, προσθέτει ο κ. Τάσιος, «δικαιωνόμαστε από τα αποτελέσματα των επιλογών μας, γι’ αυτό και η αύξηση του κατώτατου μισθού ουσιαστικά δεν έχει πρακτική σημασία για τον δικό μας κλάδο, καθώς ο βασικός μισθός που προβλέπει η σύμβαση κινείται σχεδόν 200 ευρώ πάνω από τα 650 ευρώ που διαμορφώνεται πλέον ο κατώτατος».
Ωστόσο, όπως ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει, το ζητούμενο για τον τουρισμό είναι να θέσουμε το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου σε νέες βάσεις ποιότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, δίνοντας έτσι πραγματικές δυνατότητες εργασίας και ευκαιρίες καριέρας στους νέους και στις νέες της χώρας μας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και ανασφάλεια το μέλλον. Σε αυτή την προσπάθεια, τονίζει ο κ. Τάσιος, το ξενοδοχείο δεν μπορεί να παλεύει μόνο του, όταν είναι ήδη υπερφορτωμένο με βάρη.
Η ΠΟΞ έχει ήδη καταθέσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του ξενοδοχοϋπαλλήλου, θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο. Το καθεστώς αυτό θα εξασφαλίζει αποδοχές που θα κινούνται μεταξύ του σημερινού κατώτατου μισθού και του βασικού μισθού της κλαδικής σύμβασης, αλλά και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Οι προτάσεις για κλίμακες, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ
Οι προτάσεις της ΝΔ για τη φορολογία και τις ρυθμίσεις οφειλών προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
l Νέα, προοδευτική, φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα, και πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
l Μείωση του εταιρικού φόρου σε 20% από 28% και στα μερίσματα σε 5% από 15%.
l Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες κατά 30%.
l Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
l Μείωση του ΦΠΑ σε όλον τον κλάδο της εστίασης σε 13% από 24% σήμερα και στη συνέχεια σε 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
l Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα Ταμεία μέχρι 3.000 ευρώ (τέσσερις στους πέντε οφειλέτες).
l Αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ σε 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
l Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με νόμιμα παραστατικά – καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
l Παροχή οικονομικών κινήτρων, με έκπτωση φόρου 40%-50% της συνολικής δαπάνης, για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και την εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους.

