4 νέα μπλόκα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές
Την ερχόμενη εβδομάδα το πρώτο νομοσχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε συμφωνία για 4 ζητήματα σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, που είχαν μείνει ανοιχτά μετά τον πρώτο κύκλο επαφών τους, ήρθαν την περασμένη εβδομάδα κυβέρνηση και τραπεζικές διοικήσεις.
Με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή του νομοσχεδίου για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί από το Eurogroup το πράσινο φως για την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σύνταξη ενός δεύτερου σχεδίου νόμου για την τελική αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και τους κανόνες διενέργειας πλειστηριασμών. Την προετοιμασία των δύο νομοσχεδίων έχει αναλάβει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι, παρά τη συμφωνία με την κυβέρνηση, θα πρέπει να περιμένουμε και την αντίδραση των θεσμών, την οποία δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσουν.
Τετραπλός συμβιβασμός
Χαρακτηρίζουν ωστόσο θετικό το γεγονός πως βρέθηκε κοινός τόπος με την κυβέρνηση για τα ακόλουθα ζητήματα:
1) Επαγγελματίες/επιχειρηματίες με τουλάχιστον δύο ενυπόθηκα δάνεια, ένα στεγαστικό και ένα επαγγελματικό, για να εξασφαλίσουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους θα πρέπει να πληρούν τα νέα όρια που συμφωνήθηκαν (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, συνολικές οφειλές έως 130.000 ευρώ). Σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Ιούνιο, οι τράπεζες θα ρυθμίζουν το σύνολο των υπολοίπων και όχι μόνο την οφειλή για το δάνειο της πρώτης κατοικίας.
2) Παλαιές αιτήσεις νόμου Κατσέλη. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον που έχει υποβάλει αίτηση, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που λήγει στις 28/2, να αιτηθεί ξανά προστασία με βάση το νέο καθεστώς. Ωστόσο, συμφωνήθηκε όλο το στοκ των συγκεκριμένων οφειλών να περάσει από το κόσκινο της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, καθώς έχει ήδη αρθεί το τραπεζικό απόρρητο.
Με τον τρόπο αυτόν για όσους δανειολήπτες διαπιστωθεί πως δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια ένταξης στον νόμο, θα τίθενται εκτός του προστατευτικού πλαισίου, έπειτα από προσφυγή των τραπεζών στη δικαιοσύνη. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν σχετικό πιστοποιητικό και θα διατηρούν την προστασία της κατοικίας τους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.
3) Συμφωνήθηκε να τεθούν χρονικά όρια στην υποβολή αιτήσεων πριν από τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί οφειλέτες σταματούσαν τη διαδικασία εκποίησης του ακινήτου τους, υποβάλλοντας αίτηση ακόμη και μία ημέρα πριν από τον πλειστηριασμό, δίχως να πληρούν τα τυπικά κριτήρια υπαγωγής στο προστατευτικό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτόν κερδίζουν χρόνο, καθυστερώντας τον πλειστηριασμό.
4) Τιμή πρώτης προσφοράς. Μέχρι σήμερα στα ειρηνοδικεία οι δικηγόροι των οφειλετών εμφάνιζαν μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση με την κτηματαγορά και οι οποίοι κατέθεταν την εκτίμησή τους για την αξία τού προς πλειστηριασμό ακινήτου. Αυτή ήταν κατά πολύ υψηλότερη της πραγματικής. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο δικαστής την έκανε δεκτή και η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό αυξανόταν σε απαγορευτικά επίπεδα. Ετσι, εκμηδενίζονταν οι πιθανότητες να βρεθεί αγοραστής από τον πρώτο γύρο και η διαδικασία καθυστερούσε. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, όλες οι εκτιμήσεις επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων θα πρέπει να γίνονται από πιστοποιημένο μηχανικό.

