Πρώτη φορά στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024 ανταγωνίζονται τόσο σκληρά για τη δεύτερη θέση. Αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά λόγω του δικαστικού κλοιού που έχει αρχίσει να κλείνει γύρω του μπορεί να χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. «Ο Τραμπ έχει την ηθική του δολοφόνου με το τσεκούρι» δήλωσε προ ημερών ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζεφ Ντάνκαν. Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι ωστόσο δεν συμμερίζονται την άποψή του και δίνουν στον πρώην πρόεδρο, αντιμέτωπο με τέσσερις ποινικές διώξεις, προβάδισμα σχεδόν 50% στις δημοσκοπήσεις για τους υποψηφίους που διαγκωνίζονται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Στην περίπτωση που η αμερικανική Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, η μάχη για το χρίσμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα κριθεί μεταξύ του πολύ δεξιού Ρον Ντε Σάντις, κυβερνήτη της Φλόριδας, πολύ δημοφιλούς στην Πολιτεία του, και του ινδικής καταγωγής εκατομμυριούχου επιχειρηματία Βιβέκ Ραμασουάμι, «άκαπνου» στην πολιτική.

Ρον Ντε Σάντις

Εχει εμμονή με τους «πολιτισμικούς πολέμους»

Ο Ρον Ντε Σάντις, κυβερνήτης της Φλόριδας, είναι ο δεύτερος επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Μετά την τηλεμαχία της 24ης Αυγούστου ανάμεσα στους διεκδικητές του χρίσματος (πλην του Ντόναλντ Τραμπ που επέλεξε να μη συμμετάσχει), δημοσκόπηση έφερε τον Ντε Σάντις δεύτερο με 15%, μετά τον «τεφλόν» Τραμπ που έχει ισχυρό προβάδισμα με 49,2%.

Ο Ντε Σάντις εμφανίστηκε άτονος στην τηλεμαχία, παρότι δήλωσε ότι θα στείλει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «πίσω στο υπόγειό του» και επιτέθηκε στον Χάντερ Μπάιντεν χλευάζοντάς τον ότι «κερδίζει χρήματα πουλώντας άθλιους πίνακες» – εν μέσω των γνωστών προβλημάτων του γιου του προέδρου με τη Δικαιοσύνη, μια αίθουσα τέχνης στη Νέα Υόρκη θέτει προς πώληση 15 πίνακές του που ενδέχεται να πουληθούν ως και 500.000 δολάρια έκαστος.

Καθ’ όλο το διάστημα από τότε που ανακοίνωσε ότι διεκδικεί το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου, ο Ντε Σάντις υπήρξε μαχητικός. Εχει κηρύξει πόλεμο στην Ντίσνεϊ, η οποία είναι εκ των βασικών πηγών εσόδων της Πολιτείας του, δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται η Ντίσνεϊλαντ. Εχει κηρύξει πόλεμο στα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, στο οποίο έχει απειλήσει ότι «θα εισβάλει» για να κλείσει τα παράνομα εργαστήρια που κατασκευάζουν οπιοειδή (όπως το Fentanyl) που προκαλούν πολλά θύματα στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του πολέμου που επίσης έχει κηρύξει στο «wokeism» (δηλαδή στην πολιτική ορθότητα), έχει χαλαρώσει και τους νόμους περί οπλοκατοχής στη Φλόριδα, Πολιτεία όπου επί των ημερών του σημειώθηκαν πολλά περιστατικά ένοπλης βίας.

Ο 44χρονος Ντε Σάντις, ο οποίος επανεξελέγη θριαμβευτικά στο αξίωμα του κυβερνήτη της Φλόριδας το 2022 με ποσοστό 59,4% έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, είναι υπέρμαχος των αξιών της οικογένειας, τάσσεται εναντίον των αμβλώσεων και εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ. Ζήτησε επίσης την κατάργηση σχολικών βιβλίων Ιστορίας στη Φλόριδα με το περιεχόμενο των οποίων διαφωνούσε.

Η εμμονή του όμως με τους «πολιτισμικούς πολέμους» δεν τον βοήθησε να εκπονήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα ούτε για την οικονομία, μείζον ζήτημα για τους αμερικανούς ψηφοφόρους, ούτε για την εξωτερική πολιτική (έχει «συλληφθεί» να παλινωδεί ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας). Ως υπερσυντηρητικός, επικροτεί τη σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή του Τραμπ, όμως, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, το γεγονός αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό για να προσεταιριστεί ψηφοφόρους του πρώην προέδρου.

Βιβέκ Ραμασουάμι

Ακόμη ένας πολέμιος της πολιτικής ορθότητας

Μέχρι την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το όνομα του Βιβέκ Ραμασουάμι δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστό στους ψηφοφόρους. Ωστόσο όσοι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ στο Μιλγουόκι την περασμένη εβδομάδα, αλλά και ο αμερικανικός και διεθνής Τύπος, διαπίστωσαν ότι ο 38χρονος Ραμασουάμι ήταν ο νικητής της αντιπαράθεσης. Ο ινδικής καταγωγής εκατομμυριούχος σπούδασε στο Γέιλ και δημιούργησε την περιουσία του στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Στο ντιμπέιτ παρουσίασε μια άλλη εκδοχή του τραμπικού σλόγκαν «America First» («Πρώτα η Αμερική») – άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, «μοιάζω περισσότερο στον Τραμπ του 2015 απ’ όσο ο σημερινός Τραμπ στον Τραμπ του 2015».

Υστερα από ένα δραματικό καλοκαίρι φυσικών καταστροφών στις ΗΠΑ, ο Ραμασουάμι, ερωτηθείς για το αν η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, απάντησε ευθαρσώς ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από κακές πολιτικές αποφάσεις για το κλίμα παρά από την κλιματική αλλαγή. Εχοντας ψηφίσει για πρώτη φορά σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές μόλις το 2020, τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου από τα 18 στα 25 έτη. Πολέμιος του κινήματος «woke» (πολιτική ορθότητα), για το οποίο έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «Woke Inc.», επιδιώκει να εγκαινιάσει ένα πολιτιστικό ρεύμα για τη δημιουργία ενός νέου «αμερικανικού ονείρου» το οποίο θα βασίζεται στην «επιδίωξη της αριστείας» (και όχι της ευτυχίας, όπως αναφέρει το αμερικανικό Σύνταγμα).

Στην εξωτερική πολιτική, ο Ραμασουάμι συστήνει στην Ουκρανία να προβεί σε παραχωρήσεις στη Ρωσία και θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι ενδεχόμενη στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας – Κίνας. Στα εσωτερικά ζητήματα, προτείνει την κατάργηση του FBI, του IRS (αμερικανική φορολογική υπηρεσία), του υπουργείου Παιδείας και της Αρχής για τον Ελεγχο των Πυρηνικών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Five Thirty Eight, ο Ραμασουάμι έρχεται με 10% τρίτος στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μετά τον Ντε Σάντις (15%,) και τον Τραμπ (49,2%). Η διαφορά των ποσοστών του με τον Τραμπ παραμένει μεγάλη, όμως ερμηνεύεται ως τάση των Ρεπουμπλικανών να προτιμούν «αντισυμβατικούς» υποψηφίους ακόμη και αν αυτοί ηχούν ακραίοι.