«Δεν διακρίνω οποιαδήποτε πλήρη λύση αυτή τη στιγμή για τη Γάζα. Η μακροπρόθεσμη λύση πρέπει να είναι η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου. Είτε απαρτχάιντ είτε δημοκρατία. Δεν υπάρχει τρίτη λύση» τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Γκιντιόν Λέβι, βραβευμένος δημοσιογράφος της «Haaretz» και συγγραφέας, για τον οποίο ο «Independent» αναρωτιόταν σοβαρά, ήδη το 2010, αν είναι «ο πιο μισητός άνθρωπος στο Ισραήλ ή απλώς ο πιο ηρωικός». Στη συνομιλία μας διαβλέπει ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι ΗΠΑ βάλουν ένα τέλος. Δεν θα διαρκέσει πολύ. Θα πάρει μερικές ακόμη βδομάδες. Οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους. Τι είδους νίκη όμως μπορείς να έχεις σε έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν 4.000 παιδιά;». Την ίδια στιγμή, δεν απαλλάσσει καμία πλευρά από τις ευθύνες της. «Η Χαμάς είναι υπεύθυνη γιατί ρισκάρει και τις ζωές των δικών της ανθρώπων» υποστηρίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι η επίθεση στο Ισραήλ «ήταν μια πράξη βαρβαρότητας», από την οποία τελικά ούτε η Χαμάς ούτε οι Παλαιστίνιοι θα κερδίσουν κάτι. Η λύση των δυο κρατών, παρότι αναγνωρίζει ότι είναι «μια πολύ καλή λύση», εκτιμά ότι είναι «πολύ αργά για να λειτουργήσει».

Αν και το Ισραήλ έχει ξοδέψει εκατομμύρια για την ασφάλειά του, η αιματηρή επίθεση της Χαμάς απέδειξε ότι δεν είστε ασφαλείς. Τι φταίει;

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις, παρά μόνο το λάθος της ισραηλινής αλαζονείας. Είμαστε οι καλύτεροι, έχουμε τον καλύτερο στρατό. Αλλά λίγες εκατοντάδες μαχητές μάς εξέπληξαν. Μετά την έκπληξη, χρειάστηκαν 7-9 ώρες ώσπου να αρχίσει ο στρατός μας να μάχεται. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της αλαζονείας του να υπάρχει ένας στρατός που όλον τον καιρό είναι απασχολημένος με την κατοχή και δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά».

Ποιες ευθύνες αναλογούν στις δύο πλευρές;

«Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν φέρει καμία ευθύνη. Δεν έχει καμία σχέση με τη Γάζα. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη κατ’ αρχάς γιατί ρισκάρει τις ζωές των δικών της ανθρώπων. Πραγματοποίησε μια επιχείρηση χωρίς να έχει προετοιμάσει καταφύγια για τον πληθυσμό, ούτε πρώτες βοήθειες. Ηξερε ότι χιλιάδες άνθρωποι θα σκοτώνονταν μετά την επίθεση στο Ισραήλ. Γιατί ρίσκαρε τις ζωές των δικών της ανθρώπων; Δεν μιλώ καν για τους Ισραηλινούς, αναφέρομαι μόνο στους Παλαιστινίους. Εχουν μια ηγεσία που ενδιαφέρθηκε ελάχιστα για αυτούς. Φρικτό! Η επίθεση στο Ισραήλ αναμφίβολα ήταν μια πράξη βαρβαρότητας. Η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι δεν θα κερδίσουν τίποτα από αυτή. Οσον αφορά το Ισραήλ, έχει ευθύνη για την πολιορκία της Γάζας, που είναι συγχρόνως παράνομη και απάνθρωπη, προφανώς όπως είναι συνολικά η κατοχή».

Πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα;

 

«Θα τελειώσει όταν οι ΗΠΑ βάλουν ένα τέλος. Δεν θα διαρκέσει πολύ. Θα πάρει μερικές ακόμη βδομάδες. Οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους. Τι είδους νίκη όμως μπορείς να έχεις σε έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν 4.000 παιδιά; Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να συντρίψουν τη Χαμάς και να απελευθερώσουν τους ομήρους. Και πιστεύουν ότι ασκώντας πίεση στη Χαμάς με στρατιωτικό τρόπο θα την πετάξουν έξω και θα σώσουν τους ομήρους. Θα σκοτώσουν, θα εξορίσουν την ηγεσία της Χαμάς; Θα τους βγει; Αγνωστο. Αυτό συνιστά λύση στο πρόβλημα της Γάζας; Δεν είμαι σίγουρος. Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου. Ο τρόπος που επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός αναμφίβολα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων».

Η Χαμάς μπορεί να εξοντωθεί από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού;

«Μέρος της, ναι. Η ιδεολογία της, όχι. Είναι πιθανό η ηγεσία της να σκοτωθεί. Το ίδιο και οι περισσότεροι μαχητές της. Δεν είναι όμως λύση. Είναι μόνο τιμωρία».

Υφίσταται ο κίνδυνος να διευρυνθεί ο πόλεμος στην περιοχή;

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος. Αλλά αν η Χεζμπολάχ δεν θα αναμειχθεί, τότε είναι μικρότερος. Γιατί αυτή παραμένει ο βασικός κίνδυνος. Αν εισέλθει στη σύγκρουση, θα έχουμε έναν περιφερειακό πόλεμο ο οποίος, αν αναμειχθεί και το Ιράν, μπορεί να γίνει παγκόσμιος. Δεν το βλέπω όμως ως πιθανότητα αυτή τη στιγμή».

Πώς θα μπορέσουν να συνυπάρξουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μετά τον πόλεμο;

«Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λαοί που υπήρξαν οι μεγαλύτεροι εχθροί μπορούν να γίνουν σύμμαχοι. Δεν είναι αδύνατο. Αλλά είναι πολύ δύσκολο σήμερα να σκεφτούμε τη λύση. Η λύση των δύο κρατών είναι πολύ καλή, όμως δεν θα λειτουργήσει στην πράξη».

Γιατί;

«Είναι πολύ αργά. Και είναι πολλοί οι εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη. Οσο για τη Γάζα, αυτό που μπορούμε σήμερα να σκεφτούμε είναι μόνο βραχυπρόθεσμες λύσεις».

Οπως;

 

«Να αρθεί η πολιορκία και να εγκατασταθεί μια πολυεθνική δύναμη ασφαλείας για να τη διοικήσει σε μια αρχική φάση. Δεν διακρίνω οποιαδήποτε πλήρη λύση αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Η μακροπρόθεσμη λύση πρέπει να είναι η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου. Είτε απαρτχάιντ είτε δημοκρατία. Δεν υπάρχει τρίτη λύση».

Οταν το Ισραήλ θα κάνει την αυτοκριτική του μετά τον πόλεμο, τι θα αλλάξει;

«Πολύ λίγα. Θα απαλλαγούμε από τον Νετανιάχου. Οι εποικισμοί θα συνεχιστούν».

Ποιος οφελείται από αυτή την ανάφλεξη;

«Κανένας. Ολοι είναι χαμένοι».