Από μια κλωστή κρέμεται η παγκόσμια ειρήνη, ενώ η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και οι αντιδράσεις που αυτή ενδεχομένως θα προκαλέσει εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας.

Αυτό έδειξε η επίσκεψη-αστραπή του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, γεγονός πρωτοφανές για αμερικανό πρόεδρο εν μέσω πολέμου, αλλά και το διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό, το δεύτερο στη διάρκεια της θητείας του, αμέσως μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημείο καμπής. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα καθορίσουν τις δεκαετίες που θα έρθουν» δήλωσε συνδέοντας Ισραήλ και Ουκρανία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία.

Και μπορεί μεν ο Μπάιντεν να κατάφερε να μετριάσει τα σχέδια των Ισραηλινών για ραγδαία εισβολή, όμως δεν συναντήθηκε με τις αραβικές ηγεσίες ώστε να υπάρξει μια ευκαιρία γεφύρωσης. Ιορδανία, Αίγυπτος και Παλαιστινιακή Αρχή, που βλέπουν τις κοινωνίες τους να βράζουν από οργή λόγω της στήριξης της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ, ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του στο Αμμάν.

1.400 τουλάχιστον είναι οι νεκροί από πλευράς Ισραηλινών

4.137 τουλάχιστον είναι οι νεκροί από πλευράς Παλαιστινίων

Ο κίνδυνος πλέον για ευρεία ανάφλεξη είναι ορατός. Την περασμένη Πέμπτη, αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναχαίτισε πύραυλο Κρουζ που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη με προορισμό το Ισραήλ. ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία κάλεσαν τους πολίτες τους που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα κατεπειγόντως, οι αρχές του Ισραήλ κατάρτισαν σχέδιο εκκένωσης των κατοίκων στο Βόρειο Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός έπληττε στόχους της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, ανταποδίδοντας εισερχόμενα πυρά.

Η χερσαία επιχείρηση

Εν αναμονή της πολιτικής απόφασης για τη χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα, τη μεγαλύτερη από την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 2006, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, όπως μαρτυρούν δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύουν διεθνή Μέσα, βόρεια από το πέρασμα Ερέζ. Πρόκειται για το κύριο σημείο εισόδου στα βόρεια σύνορα της Γάζας, το οποίο παραμένει κλειστό αφότου οι Ισραηλινοί το ανακατέλαβαν μετά την κατάληψή του από τους άνδρες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη εκστρατεία, με τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να παρουσιάζει την περασμένη Παρασκευή για πρώτη φορά με λεπτομέρειες, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου, τα επιχειρησιακά σχέδια και τους στόχους του Ισραήλ στη Γάζα.

12.493 είναι οι παλαιστίνιοι τραυματίες

4.834 είναι οι ισραηλινοί τραυματίες

Η πρώτη φάση, όπως ανέφερε, ήδη λαμβάνει χώρα με τις αεροπορικές επιδρομές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις στο έδαφος με σκοπό την εξουδετέρωση των διοικητικών στελεχών της Χαμάς. Η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί με μάχες αλλά σε χαμηλότερη ένταση, καθώς τα στρατεύματα θα εξαλείφουν τους θύλακες αντίστασης.

«Το τρίτο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ και του κατοίκους της (περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα)» δήλωσε ο Γκάλαντ.

203 τουλάχιστον είναι οι ισραηλινοί όμηροι στα χέρια της Χαμάς

Απελευθέρωση δύο ομήρων

Ο περίκλειστος θύλακας, στο μεταξύ, συνεχίζει να δέχεται στο βόρειο κομμάτι το κύριο βάρος των επιθέσεων, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών πλήττουν τμήματα της Μπεΐτ Χανούν αλλά και τους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάτι και Τζαμπαλίγια. Η ανθρωπιστική κατάσταση ενός εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων είναι οριακή. Ύστερα από τη συμφωνία του Μπάιντεν με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, άνοιξε η συνοριακή διέλευση της Ράφα το Σάββατο το πρωί και άρχισαν να περνούν τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Αργά την Παρασκευή απελευθερώθηκαν οι πρώτοι όμηροι από τη Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ. Πρόκειται για δύο Αμερικανίδες, μια 19χρονη και τη μητέρα της από το Σικάγο που είχαν πάει στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια της γιαγιάς, η οποία κρύφτηκε στο σπίτι και σώθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας

500.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από το Νότιο και το Βόρειο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η ένταση κλιμακώνεται και στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, δεκατρείς Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς. Συνολικά περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου.