«Οι δημοτικές εκλογές είναι πράγματι σημαντικές για την κεντρική πολιτική σκηνή στην Τουρκία. Γιατί δεν είναι απλώς τοπικές εκλογές, έχουν ευρύτερες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εθνικό πολιτικό τοπίο» υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, Εμρέ Ερντογάν. Προσθέτει ότι «ιδιαίτερα ο έντονος ανταγωνισμός στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ως μικρογραφία των δυναμικών της εθνικής πολιτικής σκηνής».

«Ακρως ανταγωνιστική» προβλέπει να είναι η σημερινή αναμέτρηση στον μητροπολιτικό δήμο «δεδομένης της ιστορίας της πόλης και του τρέχοντος πολιτικού κλίματος». Το αποτέλεσμα «θα μπορούσε να οδηγηθεί και προς την αντίθετη πλευρά, αντανακλώντας τις βαθιές διαιρέσεις εντός της τουρκικής κοινωνίας. Ωστόσο, η ανταπόκριση του εκλογικού σώματος στις ατζέντες των υποψηφίων, ιδιαίτερα σε πιεστικά ζητήματα όπως η ετοιμότητα για τους σεισμούς και η οικονομική σταθερότητα, θα αποβεί κρίσιμη. Είτε οδηγήσει σε εδραίωση της εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος είτε σε αναζωπύρωση της αντιπολίτευσης, το σημερινό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη θα έχει αναμφίβολα βαθιές επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας» προσθέτει.

Αν επανεκλεγεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου, θα δώσει «μια ώθηση στην αντιπολίτευση. Τυχόν επανεκλογή του δημάρχου του CHP θα είναι σημαντική για την ενίσχυση του ηθικού της μείζονος αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να διατηρήσει τον έλεγχο της πιο σημαντικής πόλης της Τουρκίας» διευκρινίζει. Η νίκη του Ιμάμογλου «θα μπορούσε επίσης να τον αναδείξει σε κυρίαρχη φιγούρα εντός της αντιπολίτευσης και δυνητικά ως κύριο υποψήφιό της στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Υπάρχει και η παράμετρος του συμβολισμού, προσθέτει ο τούρκος καθηγητής. «Πέρα από τις πρακτικές επιπτώσεις, η επιτυχία του Ιμαμόγλου θα συμβόλιζε την ικανότητα της αντιπολίτευσης να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινητοποιώντας την υποστήριξη διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας και προτείνοντας μια βιώσιμη εναλλακτική στο τρέχον πολιτικό status quo».

Αν εκλεγεί ο Μουράτ Κουρούμ, η πρώτη συνέπεια θα είναι η «εδραίωση της εξουσίας του ΑΚΡ. Καθώς ο Κουρούμ εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα, θα ενίσχυε σημαντικά τη θέση του αλλά και την επιρροή του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, καταδεικνύοντας τη διαρκή ελκυστικότητα και τις ικανότητες διακυβέρνησης του κόμματος».

Η δεύτερη συνέπεια τυχόν επικράτησης του Κουρούμ στην Κωνσταντινούπολη θα είναι «η σημαντική οπισθοδρόμηση της αντιπολίτευσης και η αμφισβήτηση της στρατηγικής αλλά και της ηγεσίας της. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ενδοσκόπηση και επανεκτίμηση της προσέγγισης του CHP ως προς την αντιμετώπιση του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν». Οι επιπρόσθετες «οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις» τυχόν ανάκτησης του ελέγχου της Κωνσταντινούπολης από το ΑΚΡ είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει «πρόσβαση σε τεράστιους οικονομικούς πόρους και επιρροή σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής, εδραιώνοντας περαιτέρω την πολιτική του ατζέντα».