Τέσσερις έμπιστοι άνθρωποι του παλατιού «ανακατεύονται» σε αγοραπωλησίες δισεκατομμυρίων, σε ένα πανίσχυρο πριγκιπάτο. Ενας μεγιστάνας ακινήτων θέλει να τους εκδικηθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό. Στη μέση αυτής της αντιδικίας βρίσκεται ένας πρίγκιπας. To όνομα της δυναστείας του απειλείται να κηλιδωθεί γιατί οι τέσσερις κατέχουν όλα του τα μυστικά.

Οι «καρατομήσεις»

Θα μπορούσε να είναι σενάριο δραματικής ταινίας. Η ζωή όμως έχει μεγαλύτερη φαντασία και τα παραπάνω πρόσωπα -πιόνια σε μια αμείλικτη διαμάχη εξουσίας – είναι πέρα για πέρα αληθινά. Θα αποδειχτεί αληθινή και η υπόθεση; Μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι πως έχει συγκεντρώσει βαριά σύννεφα πάνω από τον ανέφελο, κατά τα λοιπά, ουρανό του Μονακό, εκ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Εκεί όπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι πολυεκατομμυριούχος.

Τον περασμένο Ιούνιο ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό απέλυσε τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο και διαχειριστή των περιουσιακών στοιχείων του παλατιού, Κλοντ Παλμερό. Μαζί με αυτόν, καρατόμησε τον προσωπάρχη του, Λοράν Ανσελμί, αποστασιοποιήθηκε δημόσια από τον δικηγόρο και παιδικό του φίλο, Τιερί Λακόστ, αλλά και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου του πριγκιπάτου, Ντιντιέ Λινότ.

Η ιστοσελίδα

Η μαζική εκκαθάριση ήρθε μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων μιας μυστηριώδους ιστοσελίδας ονόματι «Les Dossiers du Rocher», η οποία θέτει ευθέως στο στόχαστρο τους τέσσερις άνδρες για σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με συμφωνίες ακινήτων, δεκάδων και ενίοτε εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα τους καταγγέλλει για στενούς δεσμούς με ρώσους επενδυτές και ολιγάρχες, ορισμένοι από τους οποίους, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, βρίσκονται στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Πούτιν.

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις άνδρες οι οποίοι κατονομάζονται ως «αδίστακτα» και «χωρίς ηθικές αναστολές» άτομα,  που συγκροτούν μια «διεφθαρμένη λέσχη με φόντο τις ορέξεις τους για ακίνητα», αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Τις χαρακτηρίζουν αβάσιμες και υποστηρίζουν ότι όλα όσα παρουσιάζει ο ιστότοπος είναι πλαστά, ότι οι συντάκτες του έχουν «παραβιάσει το απόρρητο της αλληλογραφίας τους» και ότι τα τραπεζικά στοιχεία τα οποία φέρνουν στο φως είναι ψευδή.

Η εισαγγελική έρευνα

Καταγγέλλουν ότι είναι θύματα μιας πλεκτάνης που ενορχηστρώθηκε από έναν «κακόβουλο» μεγιστάνα ακινήτων, ονόματι Πατρίς Παστόρ, ο οποίος δεν μπορούσε να ανεχτεί τον ανταγωνισμό που έφεραν στην αγορά ακινήτων και θέλησε να τους εξοντώσει. Χωρίς να χάσει χρόνο, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κινήθηκε νομικά καταθέτοντας εναντίον τους μήνυση ενώπιον της Οικονομικής Εισαγγελίας του Παρισιού τον περασμένο Μάιο.

Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση «επανήλθε» στο Μονακό και τον γενικό εισαγγελέα του μικροσκοπικού κρατιδίου, ο οποίος διέταξε έρευνα για τους «G4», όπως τους χαρακτηρίζει ο γαλλικός Τύπος, εξαιτίας της ισχύος που απολάμβαναν μέχρι πρότινος.

Στις 19 Ιουλίου κατά τη διάρκεια επιδρομών μεγάλης κλίμακας οι Αρχές εισέβαλαν στα σπίτια τους και κατέσχεσαν αναρίθμητα προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν και ταυτόχρονα να φέρουν στο φως μυστικά που αγγίζουν τον ίδιο τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Ειδικά τα αρχεία και τα κινητά τηλέφωνα που κατέσχεσαν από το σπίτι και το γραφείο του Παλμερό χαρακτηρίζονται ως πραγματικός θησαυρός. Γι’ αυτό και, όπως σχολιάζει ο «Monde», ο 67χρονος πρώην οικονομικός σύμβουλος του Αλβέρτου είναι ο «άνθρωπος που κάνει το παλάτι να τρέμει», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς υπόνοιες ότι αναμένονται εξελίξεις.

«Η επιδρομή που στοχεύει τον Κλοντ Παλμερό είναι επιδρομή στον πρίγκιπα» σχολιάζει στον «Figaro» ο δικηγόρος του, Πιερ Ολιβιέ Σιρ. Από το 2005, οπότε και ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, ο πατέρας του Αλβέρτου, τον είχε προσλάβει, μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, ο Παλμερό διαχειριζόταν τα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία, γνώριζε όλα τα μυστικά του παλατιού, είχε πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλβέρτου και τις κρατικές επενδύσεις του κρατιδίου.

Ηταν τα αφτιά και τα μάτια του πρίγκιπα, μπορούσε να κινεί παρασκηνιακά τα νήματα και το έκανε.

Η αλλαγή στάσης

Πώς θα κινηθεί τώρα ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ο οποίος έχει βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών; Μέχρι πέρυσι κατήγγελλε την ιστοσελίδα «Les Dossiers du Rocher» για χειραγώγηση ισχυριζόμενος ότι στόχος της είναι να υπονομεύσει το πριγκιπάτο του. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες πήρε σαφείς αποστάσεις από τους επί σειρά ετών και πρώην πλέον συμβούλους του, καθαιρώντας τους εν μιά νυκτί και δίνοντας εξηγήσεις στον εγχώριο Τύπο.

Μιλώντας στον «Figaro» δήλωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς και πως «αν εξανεμιστεί η εμπιστοσύνη σου σε κάποιον δεν μπορείς πλέον να συνεργαστείς μαζί του». Ενώ σε συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα «Monaco-Matin» ανέφερε πως όσα έχουν έρθει στο φως «είναι καταστροφικά για την εικόνα του Μονακό, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε».

Τι μπορεί να συνέβη ώστε ο Αλβέρτος να ανακρούσει πρύμναν; Οπως αναφέρει ο «Monde», οι τέσσερις υποπτεύονται ότι ο μεγιστάνας των ακινήτων Παστόρ προσέγγισε πρόσφατα τον Αλβέρτο πείθοντάς τον να βάλει σε τάξη τον περίγυρό του και φέρεται να έδειξε στον πρίγκιπα έγγραφα που τους «καίνε». Αν «ήταν αυτή η συνάντηση που σφράγισε τη μοίρα του πρώην διαχειριστή του παλατιού» είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι πάντως πως η απόλυσή του ήρθε λίγο μετά.

Αγνωστο πού τελειώνει το ψέμα και πού η αλήθεια. Βέβαιο είναι πάντως ότι οι Μονεγάσκοι δεν πλήττουν ποτέ με τη βασιλική τους οικογένεια η οποία τους τροφοδοτεί με σκάνδαλα, ερωτικές ίντριγκες, δράματα, γάμους, ξαφνικά διαζύγια που συνθέτουν την αθέατη πλευρά της ζωής τους.