«Μερική νίκη» της Νότιας Αφρικής χαρακτηρίζει ο Κρέιγκ Μάρεϊ την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, στις 26 Ιανουαρίου, αναφορικά με την έκδοση προσωρινών μέτρων για την πρόληψη της γενοκτονίας στη Γάζα. Είναι «ο μοναδικός δημοσιογράφος», κατά δήλωσή του, που βρέθηκε εντός της ακροαματικής διαδικασίας της εκδίκασης της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στη Χάγη, μολονότι ευρύτερα γνωστός ως πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, ιστορικός και φανατικός αυτονομιστής Σκωτσέζος. «Μη σας μπερδεύει η απουσία της λέξης «κατάπαυση του πυρός» από την απόφαση» τονίζει στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με «Το Βήμα», αναπαράγοντας το «πολύ βαρύ κλίμα» και «την ένταση» που επικρατούσαν στη Χάγη, «μεταξύ των αντιπροσωπειών».

Το ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποφάσισε ρητώς «κατάπαυση του πυρός» καθιστά την απόφαση πύρρειο νίκη για τη Νότια Αφρική;

«Οχι. Δεν πρόκειται για πύρρειο νίκη. Η απόφαση είναι μερική νίκη. Εξάλλου, αυτό που αποφάσισε το Δικαστήριο είναι αρκετά κοντά στο αίτημα της Νότιας Αφρικής. Εδωσε ρητή εντολή στο Ισραήλ να υπακούσει στη Σύμβαση Γενοκτονίας και να μη δημιουργεί αδύνατες συνθήκες για την επιβίωση των Παλαιστινίων. Δέχθηκε ως υποστηρίξιμη τη θέση της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας. Η Χάγη αγνόησε τον ισχυρισμό του Τελ Αβίβ περί αυτοάμυνας. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο της προσωρινής διαταγής. O Τζο Μπάιντεν είχε υποστηρίξει ότι η υπόθεση της Νότιας Αφρικής είναι άνευ σημασίας. Η απόφαση της Χάγης τον διέψευσε. Το πιο εντυπωσιακό παρ’ όλα αυτά είναι ότι περιείχε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από όσες χρειαζόταν σχετικά με τα στοιχεία της διάπραξης του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Δηλαδή;

«Η περιγραφή ήταν αυστηρή».

Πιστεύετε ότι αυτό είναι ενδεικτικό για την απόφαση που θα πάρει το Δικαστήριο επί της ουσίας, για τη διάπραξη ή όχι εγκλημάτων γενοκτονίας;

«Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όταν εκδικαστεί η κυρίως υπόθεση, το Δικαστήριο έχει την πρόθεση να κρίνει το Ισραήλ ένοχο για γενοκτονία».

Κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρξε κάτι που σας εξέπληξε στη στάση των δικαστών;

«Πέρα από το ότι το κλίμα ήταν βαρύ, με εξέπληξε η Ουγκάντα. Ο δικαστής της ήταν ο μόνος δικαστής που ψήφιζε διαρκώς υπέρ του Ισραήλ. Δεν μπορώ να παραστήσω ότι καταλαβαίνω τον λόγο».

Στην πράξη, ωστόσο, η απόφαση της Χάγης δεν συνέβαλε στο ελάχιστο υπέρ της ασφάλειας του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα;

«Αυτό είναι αληθές. Το Ισραήλ μπορεί να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν αναμένω αλλαγή ως προς αυτό. Η απόφαση όμως βοηθά κατά της ισραηλινής προπαγάνδας και ιδιαιτέρως στη στάση που θα κρατήσουν στο εξής οι δυτικές ηγεσίες. Θα είναι πλέον δύσκολο να υποστηρίξουν το Ισραήλ, αποστέλλοντας χρήματα και οπλισμό. Επίσης, οι δυτικοί στρατοί θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να το βοηθήσουν. Θα γίνει μπούμερανγκ αν συνεχίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ. Αναμένω να δούμε την αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, στη δίκη θα μετάσχουν στο εξής η Γερμανία και ο Καναδάς υπέρ του Ισραήλ, ενώ άλλες χώρες προτίθενται να το κάνουν υπέρ της Παλαιστίνης. Η δίκη θα συνεχιστεί περί τα δύο χρόνια ακόμα, μέχρι να ληφθεί η κρίσιμη επί της ουσίας απόφαση».