Παρά τα εμφανή σημάδια της ηλικίας του, ο ενενηντάχρονος Μάικλ Δουκάκης παραμένει ένας εξαιρετικά ένθερμος υποστηρικτής του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, θα αναρωτιόταν κανείς για έναν Δημοκρατικό, ο οποίος ήταν μάλιστα υποψήφιος του κόμματός του για την προεδρία των ΗΠΑ το 1988, αλλά έχασε από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Ομως ο ελληνοαμερικανός πολιτικός δεν απορρίπτει τον Τραμπ μόνο βάσει αμιγώς πολιτικών πεποιθήσεων. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» μέσω Zoom από το σπίτι του στη Βοστώνη είναι έκδηλες οι βαθύτερες ανησυχίες του για την τύχη όσων είναι παιδιά μεταναστών, όπως ο ίδιος, σχολιάζοντας με αγανάκτηση τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για τους μετανάστες.

«Οι εκλογές αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές και ελπίζουμε ότι ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στη θέση του. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων. Ο Μπάιντεν κατάφερε το αξιοσημείωτο επίτευγμα να βγάλει τη χώρα από μια περίοδο που μπορούσε να είναι καταστροφική, όταν κανείς δεν πίστευε αρχικά ότι θα ήταν δυνατό. Εχουμε αποφύγει την ύφεση και σοβαρά προβλήματα και χάρη στην ηγεσία του αναδυθήκαμε στην άλλη πλευρά σε πολύ καλή κατάσταση, η οποία θα συνεχίσει μέχρι τον Νοέμβριο» λέει ο κ. Δουκάκης από την αρχή της συνομιλίας μας.

«Θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση»

Ομως φαίνεται ότι ο Τραμπ ξεκινά δυνατά, επισημαίνουμε. «Φαίνεται πως ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών» λέει με κάποια σιγουριά.

«Αλλά είμαι πάντα επιφυλακτικός με τις δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ έχει μια ομάδα υποστηρικτών για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω, αλλά έχουμε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις ΗΠΑ στους οποίους δεν αρέσει. Και θα είναι ολοένα και πιο δραστήριοι στην προεκλογική εκστρατεία εναντίον του. Δεν θέλω να πω ότι δεν θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση, αλλά ο Τραμπ είναι ένας περίεργος άνθρωπος, τα τελευταία του σχόλια για τους μετανάστες είναι απίστευτα και θα δούμε μια αναπτυσσόμενη συμμαχία από Αμερικανούς από όλο το φάσμα, με εξαίρεση την ομάδα του, να κινείται εναντίον του. Στο τέλος ο Μπάιντεν θα επικρατήσει και θα ξεκινήσει μια δεύτερη θητεία, με δεδομένο ότι μας έβγαλε από μια δύσκολη περίοδο» εκτιμά ο ελληνοαμερικανός πολιτικός και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Τον ρωτάμε για τα ερωτήματα που εγείρει η μεγάλη ηλικία του Μπάιντεν εν όψει μιας δεύτερης θητείας. «Ο Μπάιντεν είναι 81 ετών. Ο Τραμπ είναι 77 ετών και έχει ήδη κάνει σοβαρά λάθη. Μπέρδεψε την (πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων) Νάνσι Πελόζι με την (υποψήφια για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις φετινές προεδρικές εκλογές) Νίκι Χέιλι» μας απάντησε ο κ. Δουκάκης μειδιώντας.

«Και ήταν η πέμπτη φορά σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων που μπερδεύτηκε. Αυτά τα λάθη δεν είναι επιπόλαια και ο Μπάιντεν συνεχίζει να είναι ένα στέρεο πρόσωπο, ικανό να ηγείται της χώρας. Οσον αφορά το ποιος έχει πρόβλημα ηλικίας και αντίληψης, πρόβλημα με το να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω του, αυτός είναι ο Τραμπ και όχι ο Μπάιντεν. Το πρόβλημά του θα γίνει χειρότερο» μας απαντά.

«Ο Τραμπ έχει μια ομάδα υποστηρικτών, αλλά πάντα υπήρχε αυτό. Ο Τραμπ δεν είναι στα καλύτερά του και την ίδια ώρα ο Μπάιντεν συνεχίζει να πηγαίνει καλά, αν σκεφτούμε μάλιστα ότι ούτε οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρει. Είμαι θαυμαστής του Μπάιντεν και νομίζω ότι η δεύτερη θητεία του θα είναι επίσης εξαιρετική και ακόμη καλύτερη. Αν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, ο Μπάιντεν θα επικρατήσει».

«Δεν πιστεύω λέξη από ό,τι λέει ο Τραμπ»

Τον ρωτάμε για τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. «Δεν πιστεύω λέξη από ό,τι λέει ο Τραμπ. Δεν θυμάμαι να είχαμε έναν πολιτικό τόσο περίεργο όσο ο Τραμπ. Είναι απρόβλεπτος. Αν εκλεγεί, τα πράγματα δεν θα είναι ευχάριστα. Δεν είναι ένα άτομο που θέλουμε να μας εκπροσωπεί στον κόσμο. Θα πρέπει οι ΗΠΑ να παραμείνουν ένας έμπιστος και αξιόπιστος σύμμαχος που εργάζεται για καλές εξελίξεις. Ανησυχώ για το πώς θα λειτουργήσει η δημοκρατία αν εκλεγεί ο Τραμπ, είναι τρελός. Η χώρα πρέπει να μπορεί να παίζει τον ρόλο που της αρμόζει. Ο Μπάιντεν ηγείται με θετικό αντίκτυπο για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα χρειαστεί ίσως λίγος χρόνος, αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν» τονίζει.

Με έκδηλη τη βαθιά του ανησυχία επανέρχεται στα σχόλια του Τραμπ για τους μετανάστες, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε ότι οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», ενώ αποκάλεσε «παράσιτα» τους πολιτικούς του εχθρούς.

«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα παιδιά μεταναστών, όπως ήμουν εγώ, ακούν τα λόγια του Τραμπ για «φριχτούς μετανάστες» – και θα δούμε παρόμοια ρητορική καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διότι ο Τραμπ δεν μπορεί να κρατηθεί. Είναι και ο ίδιος παιδί μεταναστών. Η μητέρα του ήταν από τη Σκωτία. Τι μπορούμε να πούμε για τους μετανάστες στις ΗΠΑ, όπου τόσοι πολλοί από εμάς προερχόμαστε από μετανάστες; Το γνωρίζει ο ίδιος; Οι χαρακτηρισμοί του είναι ρατσιστικοί. Ποιος είναι για να χαρακτηρίζει έτσι τους μετανάστες; Είμαι περήφανος για το μεταναστευτικό μου παρελθόν, για τους γονείς μου. Οι άνθρωποι που έρχονται ως μετανάστες κάνουν εξαιρετικά πράγματα. Ο πατέρας μου ήρθε σε ηλικία 16 ετών, ήταν γιατρός για 52 χρόνια, δούλεψε στο μονοπάτι που χάραξαν οι Αμερικανοί. Αισθανόμαστε καλά για την Ελλάδα, και η Ελλάδα πηγαίνει καλά. Οι χαρακτηρισμοί του Τραμπ είναι ελεεινοί. Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να διασφαλίσουμε δεύτερη θητεία για τον Τζο» δήλωσε κλείνοντας τη συζήτησή μας.