Ο πόλεμος στη Γάζα «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς, σαν της Ρωσίας στην Ουκρανία» λέει σε συνέντευξή της στο «Βήμα» η Ντάλια Σάιντλιν, πολιτική αναλύτρια στο think tank του Τελ Αβίβ The Century Foundation και συγγραφέας του βιβλίου «Τα σαθρά θεμέλια της Δημοκρατίας στο Ισραήλ».

Εξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, πιστεύετε πως η εικόνα θα έπρεπε να ήταν διαφορετική;

«Τόσο η κοινωνία όσο και η ηγεσία του Ισραήλ βρίσκονται σε μία κατάσταση χάους αναφορικά με το τι μπορεί πλέον να θεωρηθεί επιτυχία σε αυτόν τον πόλεμο. Εν μέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει θέσει σαφείς στόχους. Τελικά, ο πόλεμος αποδείχθηκε πολύ δύσκολος στο πεδίο των μαχών. Αν το Ισραήλ είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική, στοχεύοντας για παράδειγμα πολύ συγκεκριμένα την ηγεσία της Χαμάς ή θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων, πιθανώς η κατάσταση σήμερα να ήταν πολύ διαφορετική».

Υπάρχει και η φθορά στη σχέση Ισραήλ – ΗΠΑ.

«Ανά τα χρόνια, υπήρξαν και άλλα σκαμπανεβάσματα στη σχέση των δύο χωρών αλλά πάντα υπερίσχυε η στενή συμμαχία τους. Στην προκειμένη περίπτωση, ενδεικτικό αυτού είναι πως παρόλο που έχει δημιουργηθεί ένα έντονο ρήγμα, υπήρξε άμεση δήλωση υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την απειλή του Ιράν. Ο λόγος που δημιουργήθηκε το ρήγμα είναι η τακτική που φαίνεται ότι ακολουθεί ο Νετανιάχου: να δείξει στον λαό του Ισραήλ ότι «ορθώνει το ανάστημά του» στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με υπερδυνάμεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ισραήλ. Πρόκειται βέβαια για ένα επικίνδυνο στοίχημα, καθώς αν το τραβήξει περισσότερο από όσο πρέπει, μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για το Ισραήλ. Κυρίως να περιορίσουν οι ΗΠΑ την αποστολή όπλων, αν και αυτό αποτελεί ακόμη μακρινό σενάριο. Και για τον ίδιο βέβαια θα είχε δραματικές συνέπειες, καθώς θα έχανε και τον πόλεμο και τη λαϊκή υποστήριξη».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της αποδοχής του Νετανιάχου. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα που καλούσαν σε πρόωρες εκλογές. Είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο;

«Σχεδόν όλες οι εκλογές στο Ισραήλ πραγματοποιούνται πρόωρα. Στην προκειμένη περίπτωση, το ερώτημα είναι «πόσο σύντομα;» – έχει μεγάλη σημασία αυτό διότι αν διεξάγονταν αύριο εκλογές, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θα παρέμενε στην εξουσία. Αν όμως διεξαχθούν αρκετά αργότερα, μπορεί οι συνθήκες να έχουν αλλάξει. Σε αυτό άλλωστε ελπίζει και ο Νετανιάχου: πως θα προλάβει μέχρι τότε να απελευθερώσει τους ομήρους ή, σε ένα ιδανικό σενάριο, να επιδείξει μια εμφατική νίκη επί της Χαμάς. Παράλληλα, θα ήθελε να επιδείξει και καλύτερη σχέση με τις ΗΠΑ, για να αποδείξει πως είχε δίκιο που πήγε κόντρα στον πρόεδρο Μπάιντεν. Πάντως, όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο πιο πιθανό είναι να τις χάσει ο Νετανιάχου».

Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο ο Νετανιάχου να παρατείνει σκοπίμως τον πόλεμο για δικό του πολιτικό όφελος;

«Αυτό πιστεύει όλο και περισσότερο η κοινή γνώμη. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει πως ο Νετανιάχου λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με το δικό του προσωπικό πολιτικό συμφέρον. Αυτό όμως είναι κάτι που μόνο εκείνος μπορεί να γνωρίζει. Βέβαια πράγματι, υπάρχουν διάφορες συγκυριακές ενδείξεις που οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Αν μη τι άλλο, η διατήρηση του πολέμου είναι ευνοϊκή για την πολιτική του θέση, καθώς τον κρατά στην εξουσία – σκόπιμα ή μη. Ιδιαιτέρως μάλιστα αν ανοίξει και νέο μέτωπο στον Βορρά με τη Χεζμπολάχ, τότε θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να πέσει η κυβέρνηση, αφού η κατάσταση θα γινόταν ακόμη πιο δραματική και δεν θα υπήρχαν περιθώρια για πολιτική αστάθεια».