Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962, που είχε οδηγήσει στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, μια ανάλογη και εξαιρετικά επικίνδυνη πιθανή αναμέτρηση επαναλαμβάνεται με την απειλή του προέδρου Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων για την προάσπιση των ουκρανικών εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία. Και δεν είναι τυχαίο που ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο κίνδυνος ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση της Κούβας» και ότι «ο Πούτιν δεν αστειεύεται, επειδή ο στρατός του είναι σημαντικά ανεπαρκής». Μια δήλωση που έρχεται μία εβδομάδα μετά τη διαβεβαίωση του συμβούλου του Εθνικής Ασφαλείας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται άμεσα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ο ρώσος πρόεδρος έχει καταλήξει στην απόφαση αυτή επειδή διαπιστώνει τώρα ότι αναγκάζεται να υποχωρεί σε πολλά σημεία στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία, ή απλώς μπλοφάρει πιστεύοντας ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να διαπραγματευθούν με τη Μόσχα. Με απώτερο στόχο να διασπασθεί έτσι η δυτική ενότητα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρώσος ηγέτης είχε ήδη διακηρύξει πριν από 10 ημέρες ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον για να προστατεύσει το νέο ρωσικό έδαφος, θυμίζοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν προηγούμενο με τη χρήση της ατομικής βόμβας κατά της Ιαπωνίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ την περίοδο αυτή κινείται απειλητικά στον Αρκτικό Ωκεανό το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod», έτοιμο να δοκιμάσει την πυρηνική «υπερτοπίλη Ποσειδών», που έχει ονομασθεί «το όπλο της Αποκάλυψης».

Αυτά βλέπει και ο περιώνυμος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (τον οποίο είναι αλήθεια τον είχαμε κάπως ξεχάσει τελευταία) και απειλεί τώρα και αυτός ότι θα προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή σύντομα, την έβδομη κατά σειρά μετά το 2006, θέλοντας προφανώς να στείλει ένα μήνυμα προς τον Μπάιντεν, εν όψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει και τη μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, που αποφάσισε αιφνιδιαστικά ο περίφημος ΟPEC, γεγονός που μπορεί να πλήξει το Δημοκρατικό Κόμμα στις εκλογές αυτές. Και όλα αυτά ενώ για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την περασμένη Τρίτη πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέληξε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μικρή απόσταση από την αμερικανική βάση του Γκουάμ. Αυτά τα ολίγα, για να μη θεωρούμε ότι ο Ερντογάν αποτελεί τη μοναδική απειλή.