Είναι μια πόλη με ιδιαίτερη ταυτότητα, ξεχωριστή και με έναν τρόπο πρωτότυπη ανάμεσα στις δεκάδες πανέμορφες πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας. Το κόκκινο-πορφυρό (ενίοτε και πορτοκαλοκίτρινο) χρώμα που έχουν τα περισσότερα σπίτια στο ιστορικό κέντρο της Μπολόνια είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό που την κάνει μοναδική. Οι πολυάριθμες στοές της που συνολικά εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 40 χιλιομέτρων (και περισσότερων από 50 χιλιομέτρων αν φύγουμε από το ιστορικό της κέντρο) και που οι ντόπιοι τις αποκαλούν portici έρχονται ως ένα ακόμα ακριβό «συστατικό» ενός οικιστικού συνόλου με μακραίωνη ιστορία, το οποίο έχει καταφέρει να διατηρήσει την ομορφιά και τη ζωντάνια του ακόμα και σήμερα. Μια ζωντάνια που η πόλη την οφείλει σε μεγάλο βαθμό και στο Πανεπιστήμιό της, που θεωρείται το παλαιότερο της Ευρώπης. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες λόγους για τους οποίους αξίζει να βάλετε την Μπολόνια στο πρόγραμμα των προσεχών αποδράσεών σας.

Χαρακτηριστικός δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα καλοβαμμένα διώροφα και τριώροφα σπίτια.

Πρωτεύουσα της περιφέρειας της Εμίλια-Ρομάνια, η προστατευόμενη από την UNESCO πόλη των 395.000 κατοίκων απέχει δυόμισι ώρες με το αυτοκίνητο από το Μιλάνο και περίπου δύο ώρες από τη Βενετία και τη Φλωρεντία. Υπάρχει βεβαίως και σύνδεση με γρήγορα τρένα, γεγονός που κάνει την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη. Οπως υπάρχουν και οι απευθείας πτήσεις από την Αθήνα. Χτισμένη σε ένα σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι αλλά και στην περιοχή όπου τις τελευταίες δεκαετίες εδρεύουν μερικές από τις σημαντικότερες ιταλικές βιομηχανίες, η πόλη γνώρισε στο παρελθόν μεγάλη άνθηση και πλούτο. Και εξακολουθεί να είναι μία από τις ιδανικές, σχετικά μικρές πόλεις της Ιταλίας για να ζεις, καθώς προσφέρει σταθερά υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

Ο ημιτελής Άγιος Πετρώνιος δεσπόζει στη μεγαλειώδη Piazza Maggiore.

Ο ημιτελής ναός

Από τουριστικής απόψεως, η Μπολόνια εντυπωσιάζει με το καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο της, το μεγαλύτερο στην Ιταλία μετά από εκείνο της Βενετίας. Σπίτια βαμμένα με έντονα χρώματα, στα ισόγεια των οποίων σχηματίζονται στοές (τα portici που λέγαμε παραπάνω), συνθέτουν έναν πλούσιο σε αξιοθέατα αστικό ιστό, στην εξερεύνηση του οποίου μπορείτε να αφιερώσετε αρκετές ημέρες. Η τεράστια Βασιλική του Αγίου Πετρωνίου στην κεντρική Piazza Maggiore ξεκίνησε να χτίζεται το 1390. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εκκλησία, η μαρμάρινη πρόσοψη της οποίας είναι εμφανώς μισοτελειωμένη. Οι εργασίες σταμάτησαν στο πολύ μακρινό παρελθόν λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και επειδή (σύμφωνα με τον μύθο) ο τότε Πάπας Πίος Δ΄ δεν δεχόταν την ανέγερση ναού μεγαλύτερου από τον Αγιο Πέτρο στο Βατικανό. Δεν συνεχίστηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα το μεγαλειώδες γιαπί να γίνει ένα από τα πιο παράξενα αξιοθέατα της πόλης. Μεγαλοπρεπές είναι και το εσωτερικό της εκκλησίας. Εκεί βρίσκεται και η περίφημη «γραμμή μεσημβρινού» που είχε σχεδιάσει ο μεγάλος αστρονόμος, μαθηματικός και τοπογράφος Τζοβάνι Ντομένικο Κασίνι και που με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός το οποίο εισέρχεται στον χώρο από μια οπή λειτουργούσε ως πρωτοποριακό αστρονομικό όργανο επιτρέποντας στους επιστήμονες να κάνουν υπολογισμούς μεγάλης ακρίβειας.

Το άγαλμα του Ποσειδώνα και το σιντριβάνι του είναι το σημείο στο οποίο φωτογραφίζονται απαραιτήτως όλοι οι τουρίστες.

Παλάτια και πύργοι

Ο Αγιος Πετρώνιος δεν είναι το μοναδικό μεγαλειώδες κτίριο της Piazza Maggiore. Το Palazzo dei Banchi με την αναγεννησιακή πρόσοψή του καθώς και τα Palazzo del Podestà, Palazzo Re Enzo και Palazzo d’Accursio (όπου στεγάζεται και το δημαρχείο της πόλης) τραβούν εύκολα τα βλέμματα. To Σιντριβάνι του Ποσειδώνα είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης. Σε πολύ κοντινή απόσταση, οι περίφημοι Πύργοι της Μπολόνια (χτισμένοι για την οχύρωση της πόλης αλλά και ως επίδειξη πλούτου από τις ισχυρές οικογένειές της) εντυπωσιάζουν με το ύψος τους και με τον… σχεδόν ακροβατικό τρόπο με τον οποίο στέκονται ακόμα, κάποιοι γέρνοντας ελαφρά, πάνω από τα άλλα κτίρια της πόλης.

Ο Πύργος Ασινέλι και ο (κατά τι χαμηλότερος) Πύργος Γκαρισέντα θυμίζουν τις μακρινές εποχές που οι πλούσιες οικογένειες ανταγωνίζονταν στο κτίσιμο των πιο υψηλών κτιρίων!

Ο Πύργος Ασινέλι και ο Πύργος Γκαρισέντα είναι οι πιο διάσημοι ανάμεσα στους εναπομείναντες. Η ανάβαση στην κορυφή του Πύργου Ασινέλι από μια στενή σκάλα με 498 σκαλιά που από κάποια στιγμή και μετά μοιάζει να μην τελειώνει δεν είναι εύκολη, η υπέροχη όμως θέα από ψηλά θα σας αποζημιώσει για τη φιλότιμη προσπάθεια που θα καταβάλετε.

Η εντυπωσιακή εσωτερική αυλή του Archiginnasio.

Περίπατοι στην ιστορία

Οι παμπάλαιες εγκαταστάσεις του ιστορικού Πανεπιστημίου με πιο σημαντικό το Archiginnasio του 1562 (όπου στεγάζονται μια διάσημη αίθουσα ανατομίας καθώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης) αποτελούν επίσης σημαντικά αξιοθέατα. Το κτίριο έπαθε μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως ανακατασκευάστηκε υποδειγματικά. Η Βασιλική του Αγίου Δομήνικου, η Santa Maria della Vita, η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, το Teatro Comunale (η ιστορική όπερα της πόλης), ο Ναός της Παναγίας – Santuario di Madonna di San Luca σε έναν λόφο όπου θα φτάσετε περπατώντας κάτω από μια στοά μήκους τριών χιλιομέτρων που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι μερικά ακόμα μεγαλειώδη στολίδια της Μπολόνια, σύμβολα της ακμής και του πλούτου της.

Το κανάλι στη Finestrella di Via Piella προσθέτει στη Μπολόνια μια αίσθηση… Βενετίας!

Στο ειδυλλιακό Finestrella di Via Piella, ένα μικρό παράθυρο πάνω σε μια κρυφή γέφυρα που χαρίζει θέα σε ένα επίσης κρυφό κανάλι το οποίο διασχίζει την πόλη φωτογραφίζονται παραδοσιακά όλοι οι επισκέπτες. Η Certοsa di Bologna είναι ένα από τα πιο μεγάλα και επιβλητικά κοιμητήρια όχι της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Μια τεράστια γλυπτοθήκη με αγάλματα, μνημεία και εντυπωσιακές στοές την οποία θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε. Ο πιο «δημοφιλής» για τους επισκέπτες τάφος είναι αυτός του Λούτσιο Ντάλα, εκεί όμως βρίσκονται θαμμένες και προσωπικότητες όπως ο κορυφαίος καστράτος Φαρινέλι, η υψίφωνος, σύζυγος και μούσα του Ροσίνι Ιζαμπέλα Κολμπράν και ο συνθέτης Οτορίνο Ρεσπίγκι.

Το επιβλητικό, αν και αρχιτεκτονικά παράταιρο Castello di Rocchetta Mattei, λίγο έξω από τη Μπολόνια, αποτελεί πρώτης τάξεως λόγο για μια κοντινή εξόρμηση.

Πατρίδα της μπολονέζ

Ομως η Μπολόνια εκτός από τα εντυπωσιακά κτίρια του εκτεταμένου ιστορικού κέντρου της και την πλούσια αγορά της (με τις ακριβές ιταλικές φίρμες αλλά και με τα κομψά μικρομάγαζα) έχει ένα ακόμα μεγάλο αξιοθέατο: το φαγητό της. Δεσπόζουσα πόλη σε μια περιοχή που παράγει παρμεζάνα, προσούτο και εξαιρετικής ποιότητας βαλσαμικό ξίδι και πατρίδα της μορταδέλας, φημίζεται για τα δεκάδες μικρά και μεγάλα εστιατόριά της που σερβίρουν ζυμαρικά, πίτσες και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ. Οι Tagliatelle al ragù alla Bolognese, τα τορτελίνι με ρικότα ή γέμιση χοιρινού ή κοτόπουλου, τα lasagna Βolognese, η cotoletta alla Petroniana και (για το τέλος) η γλυκιά κρεμώδης zuppa inglese είναι μερικά από τα πιάτα που αν βρεθείτε εκεί είναι κρίμα να μη δοκιμάσετε. Θα τα βρείτε στα ακριβά εστιατόρια αλλά και στις πολύ πιο φθηνές, ταπεινές, αλλά ζεστές και περιποιημένες τρατορίες στις γειτονιές γύρω από το κέντρο. Και δίαιτα από αύριο!