Το σκηνικό έχει ως εξής: Εξω ο βοριάς που τ’ αρνάκια (και όχι μόνο) παγώνει (θυμάστε το ποίημα του Γεωργίου Ζαλοκώστα;), με τον χειμώνα να δείχνει το σκληρό πρόσωπό του. Βροχή ή χιόνι, αέρας, οµίχλη και καταχνιά και χαµηλές θερµοκρασίες (εκτός συνόρων, τουλάχιστον). Εχει ως γνωστόν και τη γοητεία του αυτός ο καιρός, ειδικά όταν δεν είσαι εκτεθειμένος στα φυσικά φαινόμενα αλλά τα παρακολουθείς πίσω από ένα παράθυρο, καλά προφυλαγμένος. Σε αυτό το παράθυρο καθόμαστε λοιπόν κι εμείς, και «εδώ μέσα είναι ζεστά (…) κι είναι τα φώτα λιγοστά» (για να θυμηθούμε και τους στίχους του Χρήστου Χαιρόπουλου). Επιπλέον, μοσχομυρίζει ζάχαρη και κακάο και βρασμένο γάλα και βανίλια και καραμέλα και κανέλα και πορτοκάλι. Τη φτιάξαμε, λοιπόν, την ιδανική ατμόσφαιρα. Τώρα περιμένουμε να έρθουν στο τραπέζι μας τα φλιτζάνια με την αχνιστή σοκολάτα και ο δίσκος με τα γλυκίσματα που θα τη συνοδεύσουν. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο ιδανικό από μια καυτή σοκολάτα και μερικά φρεσκοφουρνισμένα μπισκότα βουτύρου για να ολοκληρωθεί με τρόπο θριαμβευτικό το παραμύθι μας. Ενα παραμύθι σαν αυτό που ζούμε σήμερα περιδιαβαίνοντας (έστω διά της φαντασίας) μερικές από τις διασημότερες σοκολατερί. Εκεί όπου μερικές γουλιές από το απολαυστικό ρόφημα σε κάνουν να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου με μεγαλύτερη τρυφερότητα και αισιοδοξία.

Ένα φλιτζάνι καυτή σοκολάτα από το Angelina είναι μια ιεροτελεστία που πρέπει να απολαύσει κάθε επισκέπτης του Παρισιού.

Angelina,

Παρίσι, 226 Rue de Rivoli

Απέναντι από το Μουσείο του Λούβρου και τον Κήπο του Κεραμεικού, στην οδό Ριβολί με τις χαρακτηριστικές αψίδες, βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα και παλαιά ζαχαροπλαστεία του Παρισίου: To Angelina ιδρύθηκε το 1903 από τον αυστριακό ζαχαροπλάστη Αντον Ρουμπελμάγερ, ο οποίος του έδωσε το όνομα της νύφης του. Διακοσμημένο με την αισθητική της μπελ επόκ (την αρχική διαμόρφωση είχε επιμεληθεί ο φημισμένος αρχιτέκτονας Εντουάρ-Ζαν Νιερμάν), σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές, υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, μόνιμους θαμώνες και περαστικούς, για να τους ζεστάνει με τη διάσημη σοκολάτα του, τη Chocolat L’ Africain, και να τους γλυκάνει με εξαιρετικής ποιότητας Mont-Blanc, πάστες Choc Africain, εκλέρ, μιλφέιγ και τάρτες με λεμόνι. Το Angelina λειτουργεί και ως ζαχαροπλαστείο, από όπου μπορεί καθένας να αγοράσει τις αγαπημένες του λιχουδιές και να τις απολαύσει στο σπίτι του. Από το 2013 η επιχείρηση επεκτάθηκε ανοίγοντας καταστήµατα σε όλη τη Γαλλία και λειτουργώντας (μεταξύ άλλων) παραρτήματα στο Ντουμπάι (The Dubai Mall), στο Τόκιο, στο Κιότο, στη Σιγκαπούρη και στη Νέα Υόρκη. (Eνας ακόμα γνωστός προορισμός για καλή σοκολάτα στο Παρίσι είναι το Les Deux Magots στην Place Saint-Germain-des-Prés.)

Caffé Rivoire,

Φλωρεντία, Piazza della Signoria

Ιδρύθηκε το 1872 από τον (γεννημένο και εκπαιδευμένο στο Τορίνο) σοκολατοποιό Ενρίκο Ριβουάρ, ο οποίος αφού εργάστηκε στον Οίκο της Σαβοΐας ενθουσιάζοντας με τα γλυκίσματά του τους εστεμμένους της Ευρώπης, αποφάσισε να γνωρίσει την τέχνη του και στην καλή κοινωνία της Φλωρεντίας. Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο εξακολουθεί ενάμιση αιώνα από την ημέρα που πρωτολειτούργησε να είναι διάσημο για τις σοκολάτες του, ανάμεσά τους και για το ρόφημα που παρασκευάζεται από υλικά υψηλής ποιότητας τα οποία δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Το Caffé Rivoire λειτουργεί και ως γκουρμέ εστιατόριο.

Η χαρακτηριστική όψη από τούβλα στο The Old Chocolate House της Μπριζ.

The Old Chocolate House,

Μπριζ, Mariastraat 1C

Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1997. Τις βάσεις της έθεσε η Φρανσουά Τομά με το μικρό κατάστημα με σοκολάτες που διατηρούσε στην καρδιά της Μπριζ. Οταν αποφάσισε, μαζί με τα παιδιά της, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, σκέφτηκαν να ανοίξουν «μια αίθουσα τσαγιού όπου καθένας μπορούσε να κάνει μια στάση, στις χειμωνιάτικες βόλτες του, για να πίνει και μια ζεστή σοκολάτα. Ανακαλέσαμε μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που όταν θέλαμε μια ζεστή σοκολάτα απλά βάζαμε στο μάτι της κουζίνας μια κατσαρόλα με γάλα και ρίχναμε μέσα μερικά κομμάτια σοκολάτα. Αυτό ακριβώς θέλαμε να προσφέρουμε και στους πελάτες μας». Το μενού του The Old Chocolate House, όπως ονομάστηκε η επιχείρηση, εκτός από σοκολάτα και τσάι περιλαμβάνει νοστιμιές όπως βάφλες που παρασκευάζονται με την παλιά, μυστική συνταγή της γιαγιάς της οικογένειας. Στο online shop διατίθενται μεταξύ άλλων σοκολατάκια, λιχουδιές από marzipan και όμορφα ρετρό κουτιά για τσάγια και σοκολάτες.

Café & Confiserie 1842 στο Haus Conditorei Schober,

Ζυρίχη, Napfgasse 4

Εδώ η σοκολάτα λιώνει μέσα σε καυτό, πλήρες γάλα και σερβίρεται με ανάλαφρη κρέμα και (σε όποιους την προτιμούν έτσι) με την προσθήκη λίγου καφέ εσπρέσο. Αυτή, βεβαίως, είναι μία από τις εκδοχές που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει. Το Café Schober που λειτουργεί από το 1842 (έχοντας αλλάξει κατά διαστήματα ιδιοκτήτες) στο ιστορικό κέντρο της Ζυρίχης διαθέτει επίσης υπέροχες τάρτες και άλλα μικρά (και ακριβά) γλυκά. (Για τη σοκολάτα του φημίζεται και το Café & Restaurant Sprüngli στην Paradeplatz – Bahnhofstrasse 21.)

Mindy’s Bakery, 

Σικάγο, 1623 N. Milwaukee Avenue

Μαύρη σοκολάτα από το Μεξικό, με κανέλα και με πιπέρι καγέν. Βελγική σοκολάτα γάλακτος με μία πρέζα αλάτι. Γαλλική γλυκόπικρη σοκολάτα με βούτυρο κακάο. Τις τρεις ποικιλίες διαθέτει ως ρόφημα ή σε σκόνη, συσκευασμένες σε καλαίσθητες χάρτινες σακούλες, το Mindy’s Bakery του Σικάγο. Για να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η απόλαυση, το κατάστημα διαθέτει και μπάμπκα, ένα γλυκό ψωμί-τσουρέκι εβραϊκής καταγωγής, γεμιστό με αποξηραμένα φρούτα και κανέλα ή με σοκολάτα. Τα κέικ, τα μπισκότα, οι αλμυρές τάρτες και τα bagels συμπληρώνουν τον κατάλογο. Ενα φλιτζάνι καυτή σοκολάτα κοστίζει οκτώ δολάρια – συν 5,5 δολάρια για το μπάμπκα, ώστε το «αμάρτημα» να είναι ολοκληρωμένο.

Chocolateria San Ginés,

Μαδρίτη, Pasadizo de San Ginés 5

Τηγανητά, ζαχαρωμένα ψωμάκια που θυμίζουν μακρόστενους λουκουμάδες, τα τσούρος είναι γλυκίσματα που βρίσκεις όπου και αν πας στην Ισπανία και που μπορείς να τα φας και περπατώντας στον δρόμο. Βεβαίως, ο καλύτερος τρόπος για να τα απολαύσεις είναι να τα βουτάς, όσο είναι ακόμα ζεστά, σε επίσης ζεστή σοκολάτα ή κακάο. Αυτή την απόλυτα χειμερινή ηδονή σερβίρει όλον τον χρόνο η Chocolatería San Ginés της Μαδρίτης. Το κατάστημα βρίσκεται ανάμεσα στην Puerta del Sol και στο Teatro Real, την ιστορική όπερα της πρωτεύουσας της Ισπανίας. Ο διώροφος χώρος όπου στεγάζεται είχε κατασκευαστεί το 1890 για να χρησιμοποιηθεί ως πανδοχείο, όμως από το 1894 στεγάστηκε εκεί εργαστήριο παρασκευής τσούρος και καφέ. Το café ανοίγει από νωρίς το πρωί σερβίροντας πάντα την περίφημη σοκολάτα του και τα γευστικότατα τσούρος του και αν και είναι αρκετά τουριστικό διατηρεί σε καλό επίπεδο τα προϊόντα του.

Το Chocolate House του Λουξεμβούργου σάς σερβίρει το ρόφημά σας… στο κουτάλι!

Chocolate House, 

Λουξεμβούργο, 20, Rue du Marché-aux-Herbes

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο πελάτης επιλέγει το «chocolate spoon» της αρεσκείας του. Δηλαδή ένα ξύλινο κουτάλι το οποίο στην άκρη του έχει ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι σοκολάτας. Υπάρχουν γεύσεις και γεύσεις. Οταν καταλήξει στη γεύση που επιθυμεί, κάθεται στην τραπεζαρία με τα ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια όπου του σερβίρουν ένα φλιτζάνι καυτό γάλα. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα φανταστείτε: Ο τυχερός «chocoholic» βουτάει το κουτάλι στο γάλα και αφήνει τη σοκολάτα να λιώσει, απολαμβάνοντας στη συνέχεια το ρόφημα που είδε να δημιουργείται μπροστά στα μάτια του. To κατάστημα είναι ανοικτό τις καθημερινές από τις οκτώ το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα ανοίγει λίγο πιο αργά.

Η αλυσίδα Dandelion Chocolate φημίζεται για τα ροφήματα από βιολογικούς σπόρους κακάο.

Dandelion Chocolate,

Σαν Φρανσίσκο, 740 Valencia Street (και σε τρία ακόμα σημεία του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και στο Λος Αντζελες, στο Λας Βέγκας και στην Ιαπωνία)

Σοκολάτα κλασική, παχιά και γλυκόπικρη ή εμπλουτισμένη με διάφορα καρυκεύματα και μυρωδικά, όπως κανέλα, τσίλι, πράσινο τσάι. Για την παρασκευή της το Dandelion χρησιμοποιεί βιολογικούς σπόρους κακάο και οργανική ζάχαρη. Λειτουργεί και διαδικτυακά, με πλήθος σχετικών με τη σοκολάτα και το κακάο προϊόντα. Οργανώνει και μαθήματα παρασκευής μικρών γλυκισμάτων με τρούφα, μέσω zoom. Ενα μάθημα διάρκειας 75 λεπτών μαζί με τον φάκελο (αποστέλλεται ταχυδρομικά στους εν ΗΠΑ πελάτες) που περιλαμβάνει τον κωδικό (για να συμμετέχεις στη διαδικασία) και όλα τα απαραίτητα υλικά κοστίζει 100 δολάρια.

Στα καταστήματα της αλυσίδας Rococo Chocolates του Λονδίνου εκτός από ζεστά ροφήματα θα βρείτε και θαυμάσια σοκολατάκια.

Rococo Chocolates,

Λονδίνο, 321 King’s Road (και σε άλλες περιοχές της πόλης)

Ενας ακόμα παράδεισος για τους φίλους της σοκολάτας, ένας ακόμα χώρος γεμάτος γαργαλιστικές μυρωδιές και γαστριμαργικούς πειρασμούς. Ή μάλλον πολλοί χώροι, καθώς καταστήματα Rococo υπάρχουν σε πέντε γειτονιές του Λονδίνου: Στο Τσέλσι, στο Κόβεντ Γκάρντεν, στην Μπελγκρέιβια, στο Μέριλμπον, και στο Σεντ Τζονς Γουντ. Εδώ δεν θα καθίσετε για να απολαύσετε τη σοκολάτα σας, αλλά θα την αγοράσετε και θα συνεχίσετε τον περίπατό σας. Θα σας στοιχίσει 4,95 στερλίνες. Μπορείτε και να αγοράσετε σοκολάτα σε σκόνη για να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα τις ώρες που, πίσω στο σπίτι, θα νοσταλγείτε το Λονδίνο. Θα βρείτε, μεταξύ άλλων, ποικιλίες με τσάι, με πορτοκάλι, με κάρδαμο και με μπανάνα. Για όποιον προτιμήσει τα σοκολατάκια, το (τεράστιο) κουτί με τα 100 κομμάτια (σε διάφορες γεύσεις) κοστίζει 165 στερλίνες. Υπάρχουν, εννοείται, και πιο οικονομικές επιλογές (σε πιο μικρά κουτιά).

RAUSCH SCHOKOLADENHAUS,

Βερολίνο, Charlottenstrasse 60

«Καλούμε όλους τους Βερολινέζους και τους επισκέπτες του Βερολίνου να εξερευνήσουν τον κόσμο της απολαυστικής γεύσης της σοκολάτας σε τρεις ορόφους και σε περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά μέτρα». Εκεί, στον χώρο του Rausch Schokoladenhaus (αυτόν αφορά η διαδικτυακή πρόσκληση-διαφήμιση), ο φίλος των σοκολατένιων πειρασμών θα βρει τον Παράδεισο! Εναν Παράδεισο φτιαγμένο σχεδόν αποκλειστικά από σπόρους κακάο και ζάχαρη. Εννοείται πως μπορεί να αγοράσει τα πάντα για το σπίτι, μπορεί όμως και να καθίσει στο «Chocolate Cafe» που βρίσκεται στον επάνω όροφο, με θέα στην Gendarmenmarkt, και να απολαύσει το ρόφημα και τα γλυκίσματα που θα επιλέξει.

Chocolaterie Beluga,

Μόναχο, Viktualienmarkt 6 (συν ένα ακόμα κατάστημα στη Marienplatz, στον υπόγειο χώρο του μετρό)

Πραλίνες, τρούφες και τρουφάκια, αλείμματα σοκολάτας, μπάρες σε διάφορες γεύσεις και φυσικά ροφήματα σοκολάτας: Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα περιλαμβάνει το μενού της Chocolaterie Beluga του Μονάχου. Και εδώ, όπως και στο Chocolate House του Λουξεμβούργου, το κολπάκι με το «chocolate spoon» έχει ιδιαίτερη πέραση. Εν προκειμένω, το «μαγικό» κουτάλι διατίθεται με σοκολάτα bitter, γάλακτος ή λευκή. Τα αλείμματα (που πωλούνται βεβαίως και από το ηλεκτρονικό κατάστημα) έχουν επίσης πολλές γεύσεις, ανάμεσά τους σοκολάτα-τιραμισού, σοκολάτα-πορτοκάλι και σοκολάτα-βανίλια-καραμέλα.

La Glace,

Κοπεγχάγη, Skoubogade 3

Είναι το παλαιότερο και (διαφημίζεται ως) το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της Δανίας. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1870 στο κέντρο της Κοπεγχάγης, όπου και εξακολουθεί να λειτουργεί. Είναι φημισμένο για τη μεγάλη ποικιλία των κέικ του (τα οποία φέρουν ονομασίες όπως Κάρεν Μπλίξεν, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Οθέλλος, Ρουμπινστάιν κ.λπ.), των μπισκότων του, του παγωτού La Glace και της ζεστής σοκολάτας. Το σαλόνι του στολίζουν έπιπλα που κατασκευάστηκαν κατά τη δεκαετία του 1890.
Οι ζαχαροπλάστες που συνεργάζονται με την επιχείρηση δίνουν συχνά σεμινάρια για τη χρήση της σοκολάτας.

Cafe Demel,

Βιέννη, Kohlmarkt 14

Σε μια πόλη γεμάτη café που σερβίρουν και ζεστή σοκολάτα – τη διάσημη σοκολάτα βιενουά που περιέχει σαντιγί -, το Cafe Demel ξεχωρίζει ως χώρος με αξία μουσειακή, καθώς φέρει αναμνήσεις από την αίγλη της αυτοκρατορικής Βιέννης. Το ζαχαροπλαστείο, η ιστορία του οποίου ξεκινά από το 1786, παραμένει χώρος γαστριμαργικού προσκυνήματος για κάθε τουρίστα που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Αυστρίας. H Dobos Torte (ουγγρικό κέικ με λεπτές στρώσεις παντεσπάνι, βουτυρόκρεμα με σοκολάτα και καραμέλα από πάνω) και η αυστριακή Sacher Torte, τα στρούντελ (κυρίως με μήλο), τα μπισκότα βουτύρου αλλά και τα σάντουιτς με καπνιστό σολομό Νορβηγίας ή με στήθος καπνιστής πάπιας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Η ζεστή σοκολάτα συνοδεύει ιδανικά τα προϊόντα του ζαχαροπλαστείου.