Κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν φαίνεται να βρίσκεται τελευταία τόσο συχνά σε αντιπαράθεση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο ο Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος εσχάτως έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον ρώσο ομόλογό του.

Ο 46χρονος πολιτικός αντέδρασε άμεσα στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων ζωών. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης σε συναυλιακό χώρο έξω από τη Μόσχα ανήκαν σε ισλαμιστική ομάδα, η οποία έχει προσπαθήσει να εξαπολύσει ανεπιτυχείς επιθέσεις στη Γαλλία κατά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γαλλική κυβέρνηση να αυξήσει τον συναγερμό ασφαλείας της χώρας όσον αφορά την ετοιμότητα απέναντι σε τρομοκρατικές ενέργειες στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τον Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σκληραίνει τη στάση του

Ο γάλλος πρόεδρος τα διευκρίνισε όλα αυτά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στη Γαλλική Γουιάνα και προειδοποίησε μάλιστα τη ρωσική πλευρά για οποιαδήποτε «εκμετάλλευση» της επίθεσης, τονίζοντας ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε αυτό το περιστατικό για να εντείνει τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι η επίθεση φέρεται να έχει διαπραχθεί από το Ισλαμικό Κράτος, με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα παρακλάδι του οργανισμού που δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, γνωστό ως ISIS-Khorasan ή ISIS-K.

Η Γαλλία έχει άλλωστε πληγεί από μια σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, με την πιο σοβαρή και θανάσιμη να σημειώνεται το 2015, στοχεύοντας σημεία όπως ο χώρος συναυλιών του Bataclan και διάφορα σημεία εστίασης στο Παρίσι.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Γαλλίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι πίσω από την επίθεση βρισκόταν το Ισλαμικό Κράτος, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για προσπάθεια κάλυψης της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν αναφέρθηκε δημόσια στην ισλαμιστική ομάδα ως υπεύθυνη για την επίθεση, ενώ οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τον ισχυρισμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύνδεσης των δραστών με το Κίεβο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακρόν τόνισε την προσφορά «αυξημένης συνεργασίας» του Παρισιού προς τις ρωσικές αρχές, επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί σε τεχνικό και υπουργικό επίπεδο και όχι μέσω απευθείας συνομιλιών με τον Πούτιν. Ο γάλλος ηγέτης έχει, όπως γνωρίζουμε, αποφύγει την απευθείας επικοινωνία με τον Πούτιν από τότε που προσπάθησε να τον αποτρέψει από την εισβολή του στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

O Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κάνει ωστόσο επίδειξη πυγμής μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, δημοσιεύοντας πριν από μερικές εβδομάδες φωτογραφίες που τον δείχνουν να χτυπά έναν σάκο του μποξ με τα μπράτσα του διογκωμένα από την ένταση της προσπάθειας – μια ένδειξη της σωματικής δύναμής του.

H φωτογράφος του γάλλου προέδρου δημοσίευσε δύο ασπρόμαυρες εικόνες στο Instagram, λίγες ημέρες αφότου ο Μακρόν άρχισε να κρατά μια πολύ πιο επιθετική δημόσια γραμμή κατά της Ρωσίας.

Οι αναρτήσεις αυτές προκάλεσαν πολλές συζητήσεις, κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκφράστηκαν με κολακευτικά σχόλια, έκαναν μάλιστα trending topic το hashtag #rocky, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι οι μύες του έχουν ενισχυθεί ψηφιακά.

Ολοι συμφώνησαν ωστόσο ότι πρόκειται για πολύ πιο καλαίσθητες φωτογραφίες σε σχέση με αυτές που δείχνουν τον Πούτιν να επιδίδεται σε επίδειξη σωματικής ρώμης, πολλοί δε υπογράμμισαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν έχει εδώ και καιρό δηλώσει πως ο σύζυγός της κάνει ανελλιπώς δύο προπονήσεις πυγμαχίας την εβδομάδα.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση προειδοποίησε ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει την εξουσία της και δεν θα σταματήσει τώρα.

«Αν εγκαταλείψουμε την Ουκρανία, αν αφήσουμε την Ουκρανία να χάσει αυτόν τον πόλεμο, τότε σίγουρα η Ρωσία θα απειλήσει τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Πολωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες αυτές χώρες υποδέχθηκαν με χαρά τη μετατόπιση στη στάση του, κάποιες άλλες ωστόσο, όπως η Γερμανία, βρήκαν λίγο απότομη αυτή την αλλαγή πλεύσης. Ο ίδιος μοιάζει να μην έχει καμία διάθεση να απολογηθεί για τη «μετατροπή» του από περιστέρι σε γεράκι, η άποψή του ανέκαθεν ήταν ότι το ένα έπρεπε αναπόφευκτα να προηγείται του άλλου. Μόνο αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες προσέγγισης ενός αντιπάλου, υποστήριξε, είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα ότι η διπλωματία έχει αποτύχει.

Επιπλέον υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν ωθήσει τώρα την επιθετικότητά τους σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Το Κρεμλίνο, είπε, χρησιμοποιεί τα ατού της ρωσικής οικονομίας με επιθετικό τρόπο, ενώ παράλληλα έχει προβεί σε ενίσχυση της καταστολής της εσωτερικής αντιπολίτευσης και σε κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων

Η γαλλική προσέγγιση στη διεθνή πολιτική σκηνή, και ειδικά η στάση του Μακρόν απέναντι στη Ρωσία, σχετίζεται άμεσα και με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Η αξιολόγηση της απειλής έχει αλλάξει από τότε που η γαλλική πρωτεύουσα υιοθέτησε το σύνθημα «Ανοιχτοί Ολυμπιακοί Αγώνες» πριν από δύο χρόνια.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει προκαλέσει μια σειρά από απειλές για βομβιστικές επιθέσεις, αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών και ανανεωμένο φόβο για ριζοσπαστικοποίηση, ενώ οι εντάσεις με τη Ρωσία λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία – και οι σχετικές απαγορεύσεις στις αθλητικές αποστολές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας – έχουν αυξήσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Δύο περιστατικά κλοπής ευαίσθητων πληροφοριών της διοργάνωσης έχουν ανησυχήσει περαιτέρω τους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί για σενάρια που περιλαμβάνουν τρομοκρατία και διαδηλώσεις που παραλύουν την πόλη.

Η κορυφαία προτεραιότητα για τους αξιωματούχους ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων θα είναι η πρόληψη ενός μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικού χτυπήματος, όπως αυτό με το φορτηγό που έπεσε επάνω σε πλήθος στη Νίκαια, σκοτώνοντας 86 άτομα το 2016. Τα πιο πρόσφατα περιστατικά τρομοκρατίας στη Γαλλία ωστόσο ήταν μικρής κλίμακας επιθέσεις με μαχαίρι, και αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο ψηφιακός «πόλεμος» αποτελεί άλλη μια ανησυχία. Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν 8 έως 10 φορές περισσότερες προσπάθειες σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, όταν καταγράφηκαν 450 εκατομμύρια απόπειρες για cyber attacks.

Με πολλούς τρόπους θωρακίζεται το Παρίσι εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ των οποίων και με όπλα που θα καταρρίπτουν «κακόβουλα» drones.

Καμία από αυτές δεν ήταν επιτυχής, αλλά διέρρευσαν δεδομένα που αφορούσαν την υγεία αθλητών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ενώ μια κυβερνοεπίθεση διέκοψε τα συστήματα μετάδοσης και έριξε τον ιστότοπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα το 2018. Υπάρχουν υποψίες ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από αμφότερα τα περιστατικά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα ελήφθη η απόφαση για μείωση του αριθμού των θεατών στην τελετή έναρξης (θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου) η οποία προέκυψε ύστερα από αίτημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω φόβων για πιθανές επιθέσεις. Ο γάλλος ηγέτης φοβήθηκε τα προβλήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο του πλήθους και την ασφάλεια, καθώς η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο – στο ανάχωμα του Σηκουάνα και όχι σε κάποιο στάδιο.

Περισσότερα από 160 σκάφη θα μεταφέρουν στο διάσημο ποτάμι της Πόλης του Φωτός αντιπροσωπείες σε μια διαδρομή μήκους έξι χιλιομέτρων από την Pont d’Austerlitz στο Τροκαντερό (Pont d’Iéna), περνώντας από πολλά διάσημα παριζιάνικα μνημεία, γέφυρες και πολιτιστικά ιδρύματα, όπως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, το Λούβρο και ο Πύργος του Αϊφελ.

Με δωρεάν πρόσβαση του κοινού στις όχθες του ποταμού, καθώς και με θέα στις πολλές γέφυρες και αποβάθρες κατά μήκος της διαδρομής, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές αναμένεται να υποδεχθούν τους αθλητές από όλον τον κόσμο για την Παρέλαση των Εθνών.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε συγκεκριμένα πριν από λίγες εβδομάδες ότι υπολογίζεται πως περίπου 326.000 άνθρωποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, σχεδόν ο μισός αριθμός από τους 600.000 που είχαν ανακοινωθεί με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Το ολυμπιακό έμβλημα, οι πέντε κύκλοι που αντιπροσωπεύουν την ένωση των πέντε ηπείρων, στο Τροκαντερό.

Στα πολυτελή ξενοδοχεία, πάντως, ήδη δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ούτε για δείγμα, οι μεγάλες αριστοκρατικές λεωφόροι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους φαν των Αγώνων, ενώ όσοι επισκέπτες φοβηθούν να χρησιμοποιήσουν το ιστορικό μετρό της πόλης για λόγους ασφαλείας, ενδεχομένως να έχουν και μία ακόμη αναπάντεχη επιλογή, καθώς η πρωτοπόρος των ιπτάμενων ταξί, Volocopter GmbH, προσπαθεί να λάβει επίσημη άδεια για τη μεταφορά επιβατών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως ανάφερε πρόσφατα σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η γερμανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τα ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης-προσγείωσης (eVTOL), υποστηρίζει πως αναμένεται σύντομα να λάβει το πράσινο φως για τη λειτουργία των VoloCity ιπτάμενων ταξί της από την ευρωπαϊκή Αρχή.

Η Γαλλία προετοιμάζεται για μια μοναδική διοργάνωση, προσπαθώντας να συνδυάσει την ανοιχτή φιλοσοφία των Αγώνων με την ανάγκη για αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν επισκιάζουν μόνο τις προετοιμασίες των Αγώνων, αλλά και το πνεύμα με το οποίο η Γαλλία ελπίζει να υποδεχθεί τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί στενά, καθώς οι εκδηλώσεις στο Παρίσι θα δοκιμάσουν την ικανότητα της πόλης να παραμείνει ευχάριστη, φιλική και φιλόξενη, παρά τις σύνθετες προκλήσεις.

Σε μια εποχή όπου οι ανησυχίες για την ασφάλεια συχνά οδηγούν στην ενίσχυση των περιορισμών και στην αύξηση των ελέγχων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας τού να παραμένουμε εξωστρεφείς.

Η Γαλλία, με την παγκόσμια προσοχή στραμμένη προς την πρωτεύουσά της, έχει την ευκαιρία να δείξει πώς οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανοιχτής κοινωνίας μπορούν να υπερισχύσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Παρά την αστυνόμευση και την καχυποψία οι Αγώνες θα προσφέρουν μια ευκαιρία για εντυπωσιακές αθλητικές επιδόσεις και επίδειξη αλληλεγγύης, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την αξία τού να παραμένουμε ενωμένοι αντιμετωπίζοντας κοινές προκλήσεις.