Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου έπειτα από νοσηλεία σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος ήταν 83 ετών. Η είδηση του θανάτου ενός ανθρώπου που έγραψε και εκείνος τη δική του σελίδα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μάς έκανε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός αφιερώματος με δυνατές στιγμές από την πορεία του.

Η επικαιρότητα όμως «τρέχει» και σε άλλα πεδία, με τον χώρο του πολιτισμού να μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς η επιστροφή σημαντικών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στις χώρες προέλευσής τους απασχολεί συχνά τα διεθνή μέσα.

Ο Γκούσταφ Κλιμτ είναι ένας από τους πολύ αγαπημένους μου ζωγράφους. Η είδηση, σχεδόν δύο χρόνια πριν, ότι ο περίφημος πίνακάς του με τίτλο «Rosiers sous les arbres» επέστρεψε από το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δεν μπορούσε παρά να μου προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον. Κοιτούσα και ξανακοιτούσα το θαυμάσιο έργο του αυστριακού εικαστικού με τα εκτυφλωτικά πράσινα χρώματα. Eνας καλλιτέχνης από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του βιεννέζικου κινήματος της Απόσχισης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό. Θεωρώ ότι τα καλύτερα έργα του είναι η «Ιουδήθ» και το «Πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer I». Μπορώ να κοιτάζω και τα δύο, ώρες ατέλειωτες. Η Γαλλία αποφάσισε λοιπόν πριν από δύο χρόνια να επιστρέψει τον πίνακα «Rosiers sous les arbres» του Κλιμτ ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες «ηχηρές» επιστροφές. Τα έργα επιστρέφουν στις οικογένειες, κυρίως όμως στις χώρες που ανήκουν. Οταν μιλάμε μάλιστα για σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, τότε η ιστορία έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο τεράστιος θόρυβος που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την πιθανή επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η επιστροφή πινάκων και αρχαιοτήτων (από Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές) εκεί που πραγματικά ανήκουν μάς έδωσαν την αφορμή να φιλοξενήσουμε σήμερα ένα σχετικό εκτενές ρεπορτάζ στις σελίδες του BHMAgazino. Η τέχνη, άλλωστε, σε όλες της τις εκφάνσεις, βγάζει πάντα κάτι θετικό, σαγηνευτικό, συγκλονιστικό. Οι δηλώσεις του καλού μου φίλου, διεθνούς φήμης καθηγητή, Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκου Σταμπολίδη, είναι πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Πολύτιμες.

Ταξιδέψτε στις σελίδες του BHMAgazino. Με την τέχνη στο υψηλότερο επίπεδο αλλά και συνεντεύξεις με επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούς, συγγραφείς, ιστορικές και gourmet διαδρομές στην ατμοσφαιρική Μπολόνια, εκπληκτικά αρχιτεκτονικά κτίρια για το 2023 και μόδα. Εκτυφλωτική, αισθησιακή μόδα για την άνοιξη και το καλοκαίρι, από τους κορυφαίους Elie Saab και Alexandre Vauthier…