Η πανδημία έκανε τους Αμερικανούς πλουσιότερους ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής προέλευσης και εισοδηματικής κατηγορίας – όχι εξίσου όμως.

Οι αξίες των κατοικιών εκτοξεύτηκαν και πολλοί, έχοντας λιγότερες ευκαιρίες να ξοδέψουν χρήματα κατά τη διάρκεια των λοκντάουν, αποπλήρωσαν τα χρέη τους και αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους. Μεταξύ 2019 και 2021, η μέση καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 30%, φτάνοντας τα 166.900 δολάρια, σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε στις 4/12.

Η περιουσία των νοικοκυριών των λευκών και ασιατικής καταγωγής Αμερικανών αυξήθηκε συνολικά περισσότερο στα χρόνια αυτά. Για πολλές οικογένειες μαύρων και ισπανόφωνων η αύξηση δεν ήταν αρκετή για να τους απαλλάξει πλήρως από τα χρέη. Ένα στα τέσσερα «μαύρα» νοικοκυριά και ένα στα επτά ισπανόφωνα είχαν μηδενική περιουσία στα τέλη του 2021, αν και κατόρθωσαν να κλείσουν κάποιες τρύπες.

Οι οικογένειες αυτές πιθανότατα πιέζονται περισσότερο τώρα που έχουν αντιστραφεί πολλά από τα δεδομένα που ευνόησαν τη συσσώρευση πλούτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με το τέλος των επιδομάτων και οικονομικών βοηθημάτων και με την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών πιθανότατα ψαλίδισαν την καθαρή αξία των περιουσιών των Αμερικανών, σύμφωνα με τον Rakesh Kochhar, υψηλόβαθμο ερευνητή του Pew Research Center που συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα. Τα καθαρά εισοδήματα (μετά τους φόρους) έπεσαν κατά 9% σχεδόν το 2022 αφότου σταμάτησε η καταβολή οικονομικών βοηθημάτων. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι χρόνων.

Έχουν αντιστραφεί πολλά από τα δεδομένα που ευνόησαν τη συσσώρευση πλούτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Οι νεότερες τάσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της περιουσίας των νοικοκυριών πιθανότατα δεν διατηρήθηκε μέσα στο 2022» ανέφερε ο Kochhar.

Φυλετικά χάσματα στον πλούτο

Τα νοικοκυριά των ασιατικής καταγωγής Αμερικανών κατείχαν τον μεγαλύτερο πλούτο συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Η καθαρή αξία τους αυξήθηκε κατά 43% και ανήλθε στα 320.900 δολάρια το 2021. Τα λευκά νοικοκυριά σημείωσαν αύξηση 23%, φτάνοντας τα 250.400 δολάρια. Τα νοικοκυριά των ισπανόφωνων είχαν καθαρή αξία 48.700 δολαρίων, ενώ τα μαύρα νοικοκυριά κατείχαν 27.100 δολάρια στα τέλη του 2021.

Το χάσμα του πλούτου ήταν μεγαλύτερο στα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ιδιόκτητη κατοικία και επενδύσεις σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, σύμφωνα με την έρευνα. Τα λευκά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα κατείχαν 21 φορές μεγαλύτερη περιουσία από τα μαύρα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Για τις οικογένειες με μέσα και υψηλότερα εισοδήματα η αναλογία είναι τρία προς ένα.

«Η κατοικία αποτελεί το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο για τα περισσότερα αμερικανικά νοικοκυριά».

Τα λιγότερο πλούσια μαύρα νοικοκυριά μείωσαν τον μέσο όρο των χρεών τους από τα 10.100 στα 4.000 δολάρια ως τα τέλη του 2021. Για τα ισπανόφωνα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος η μέση καθαρή αξία του χρέους έφτασε στο μηδέν, από τα 1.100 δολάρια. Το τέλος της πανδημίας βρήκε τα νοικοκυριά των λιγότερο πλούσιων λευκών και ασιατικής καταγωγής Αμερικανών με περιουσιακά στοιχεία καθαρής αξίας 4.700 και 8.900 δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με την έρευνα. Στο πλουσιότερο άκρο του φάσματος, η μέση καθαρή αξία της περιουσίας όσων κερδίζουν πάνω από 171.600 το χρόνο ήταν 1,1 εκατομμύρια δολάρια για τα νοικοκυριά των ασιατικής καταγωγής Αμερικανών και 923.300 δολάρια για τα λευκά νοικοκυριά. Τα μαύρα και ισπανόφωνα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος είχαν περιουσία με καθαρή αξία 285.000 και 350.000 δολαρίων, αντίστοιχα. Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε το πλουσιότερο 1% των νοικοκυριών.

Η κατοικία αποτελεί το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο για τα περισσότερα αμερικανικά νοικοκυριά, με το 62% να ζει σε ιδιόκτητα σπίτια το 2021. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν υψηλότερο για τα λευκά νοικοκυριά και ακολουθούν οι ασιατικής καταγωγής, οι ισπανόφωνοι και οι μαύροι Αμερικανοί. Η αξία της ιδιόκτητης κατοικίας αντιστοιχούσε περίπου στα δύο τρίτα της περιουσίας του μέσου νοικοκυριού. Τα νοικοκυριά των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, από την άλλη, ήταν πιο πιθανό να έχουν επενδύσεις και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Πώς οι Αμερικανοί διατηρούν την περιουσία τους

Όσοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον πλούτο που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε είχαν ήδη καλές οικονομικές συνήθειες πριν από την πανδημία είτε απέκτησαν αυτές τις συνήθειες κατά τη διάρκειά της, δήλωσε ο Nick Holeman, διευθυντής οικονομικού σχεδιασμού στην εταιρεία συμβούλων Betterment.

Οταν ξέσπασε η πανδημία, ο 27χρονος Ντάνκαν Μουρ έβγαζε 18 δολάρια την ώρα ως διευθυντής εστιατορίου. Το εστιατόριο έκλεισε προσωρινά και ο Μουρ, ο οποίος ζει τώρα στο Ντένβερ, άρχισε να λαμβάνει οικονομικό βοήθημα 1.700 δολαρίων κάθε δεκαπέντε μέρες. «Ηταν μια αξιοσημείωτη αύξηση στο εισόδημά μου» είπε. Αποπλήρωσε χρέη χιλιάδων δολαρίων σε πιστωτικές κάρτες, επισκεύασε το λάπτοπ του και άνοιξε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό έκτακτης ανάγκης.

Ο Μουρ αγόρασε δύο σπίτια με έναν συνέταιρο, τα ανακαίνισαν και τα μεταπώλησαν. Κατάφερε να ανεβάσει τις αποταμιεύσεις του στα 15.000 δολάρια, όπως είπε. Εκτοτε αγόρασαν κι άλλα σπίτια με στόχο να τα νοικιάζουν. «Η ζωή μου είναι αισθητά καλύτερη από ό,τι πριν» δήλωσε ο Μουρ.

*Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Oyin Adedoyin στο oyin.adedoyin@wsj.com