Οι επενδυτές πόνταραν σε μια επικείμενη κρίση προσφοράς χαλκού εφέτος. Αυτό από μόνο του βοηθά να επιλυθεί το πιθανό πρόβλημα – και χαλά το πάρτι για όσους άργησαν να δώσουν το «παρών».

Οσοι έβλεπαν άνοδο του χαλκού, αναφερόμενοι επίμονα στην ιδιότητα του μετάλλου ως σημαντικού παράγοντα στις διαδικασίες ενεργειακής μετάβασης, εμφανίζονταν δικαιωμένοι προ ενός μηνός. Στις 20 Μαΐου οι σποτ τιμές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) έφτασαν σε σημείο-ρεκόρ, στα περίπου 11.100 δολ. ανά μετρικό τόνο στις ενδοημερήσιες συναλλαγές, σημειώνοντας άνοδο 29% από την αρχή του έτους. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του μετάλλου στο μεγαλύτερο ίσως μεταλλευτικό ντιλ στην ιστορία, καθώς η ηγέτιδα του κλάδου BHC πολιορκούσε την ανταγωνίστριά της Anglo American, απλώς επέτεινε την αίσθηση ότι αυτή είναι η μεγάλη στιγμή του χαλκού.

Αλλά η στιγμή πέρασε: Η BHP δεν έκανε ποτέ δεσμευτική προσφορά και η σποτ τιμή στο LME έχει υποχωρήσει κατά 14% από το υψηλότερό της σημείο.

Kερδοσκόποι

Ενας λόγος είναι ότι επικεφαλής της ανοιξιάτικης ανόδου των τιμών τέθηκαν περισσότερο κερδοσκόποι παρά χρήστες του χαλκού. Από τις αρχές Απρίλιου έως τα μέσα Μαΐου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν κατά 26,4%, καθώς traders και σύμβουλοι συναλλαγών σε εμπορεύματα (CTA) – πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς – εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει έλλειψη αποθέματος. Στο Λονδίνο, οι long θέσεις στα μέσα Μαΐου αυξήθηκαν από τις 5.300 παρτίδες (lots) τον Ιανουάριο στο υψηλό των 71.900 παρτίδων στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής δεδομένων για τα εμπορεύματα Fastmarkets (κάθε παρτίδα – lot – αποτελείται από 25 μετρικούς τόνους χαλκού). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πίεση σε όσους traders έβλεπαν υποχώρηση του χαλκού και είχαν πάρει θέσεις short στο μέταλλο και δημιούργησε συνθήκες short squeeze.

Ωστόσο, η άνοδος ανάγκασε και ορισμένους βιομηχανικούς αγοραστές να κάνουν πίσω. Οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη καθώς οι ελπίδες για ελλείψεις στην αγορά του μετάλλου έπαψαν να είναι τόσο έντονες.

Υπάρχει χώρος για τη νέα τάση – ιδιαίτερα καθώς ορισμένες από τις πωλήσεις διενεργούνται αλγοριθμικά. Στα μέσα Ιουνίου η long θέση στο LME παρέμεινε ιδιαίτερα ανοδική, εμφανίζοντας και ορισμένα χαρακτηριστικά αναίτιας ανόδου, στις 47.000 παρτίδες, κοντά στα προηγούμενα υψηλά που είχε καταγράψει το 2021. Αν και μεγάλο μέρος αυτών των θέσεων δύσκολα αλλάζει, υπάρχει μια ανησυχία αναφορικά με τους CTA, λέει ο Μαξ Λέιτον, επικεφαλής του τμήματος έρευνας εμπορευμάτων της Citi για όλον τον κόσμο. Αν εκείνοι συνεχίσουν τις πωλήσεις, η τιμή του χαλκού ενδέχεται να υποχωρήσει στις 9.000 δολ. ανά μετρικό τόνο έως το τέλος του χρόνου, εκτιμά ο ίδιος.

Tα αποθέματα

Επειτα είναι και το θεμελιώδες ζήτημα της προσφοράς. Τα προβλήματα εξόρυξης στη Νότια Αμερική και στην Κεντρική Αφρική οδήγησαν τη StoneX, μια χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων, να αναπροσαρμόσει καθοδικά μέσα στους πρόσφατους μήνες τις προβλέψεις της για τα αποθέματα χαλκού, κατά 1,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Μολονότι η αγορά παρουσίαζε πλεόνασμα τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, αναλυτές λένε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Η Citi αναμένει ότι η ζήτηση για χαλκό θα υπερβεί την προσφορά εφέτος και ότι θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των 600.000 μετρικών τόνων τα επόμενα τρία χρόνια. Η Goldman Sachs προβλέπει έλλειμμα που πλησιάζει τους 500.000 μετρικούς τόνους μόνο για το 2024.

Ωστόσο, η κρίση στην προσφορά δεν είναι δεδομένη. Το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού του κόσμου στον Παναμά πέρυσι, ύστερα από δικαστική απόφαση, αποτελεί πρόβλημα. Αν το ορυχείο επαναλειτουργούσε στις αρχές του επόμενου έτους, αυτό θα οδηγούσε την αγορά σε πλεόνασμα 1,8% σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Στο μεταξύ, το απόθεμα σκραπ του χαλκού ενδεχομένως θα υπερβεί τις προσδοκίες. Η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές αποβλήτων χαλκού, εισάγοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους τους πέντε πρώτους μήνες του 2024. Μια χαρτογράφηση της προέλευσης αυτού του αποθέματος καθώς και καταγραφή των ποσοτήτων που θα μπορούσαν να ανακτηθούν θα αποτελούσαν ηράκλειο άθλο, καθώς το σκραπ χαλκού συχνά προέρχεται από ανώνυμες πηγές. Προς το παρόν, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι υψηλότερες τιμές έχουν καταστήσει επικερδή τη δραστηριότητα αφαίρεσης του μετάλλου από παλιές συσκευές.

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων αποκαλύπτουν τις αφανείς πηγές αποθεμάτων. Οι τιμές του λιθίου, ενός ακόμη πολυδιαφημισμένου μετάλλου της ενεργειακής μετάβασης, έχουν καταρρεύσει ύστερα από την κορύφωσή τους στα τέλη του 2022, καθώς σε Κίνα και Αφρική εμφανίστηκαν μη συμβατικές διαδικασίες εξόρυξης του μετάλλου.

H Kίνα

Για τον χαλκό, η ζήτηση από την Κίνα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα διακύμανσης. Η χώρα καταναλώνει περισσότερο από τον μισό χαλκό ολόκληρου του πλανήτη, ενώ αντιμετωπίζει μια κρίση στην αγορά ακινήτων που βαθαίνει διαρκώς.

Οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών σε μεγάλα αστικά κέντρα υποχώρησαν κατά 4,3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, επίδοση χειρότερη από την πτώση κατά 3,5% που σημειώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε συνδυασμό με τους κλυδωνισμούς στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, τα κινεζικά αποθέματα χαλκού είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Ο κόσμος θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χαλκό κατά τη μετάβασή του στην ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά δεν πρέπει να στηριζόμαστε στα κίνητρα που δημιουργούν οι υψηλές τιμές. Ο χαλκός μπορεί να αποτελέσει το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας μηχανικής συνηθισμένης στις αγορές εμπορευμάτων: Τη στιγμή που οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν οτιδήποτε ως σίγουρο στοίχημα, αυτό καταρρέει.