Αξιοπρόσεκτη έως και… αξιοπερίεργη δραστηριότητα παρουσιάζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον δικαστικό Ιωάννη Σαρμά. Και εξηγούμαι: Οι καθημερινές ενημερώσεις από το Γραφείο Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει εγκατασταθεί ένας λόχος νέων συνεργατών και συμβούλων, αποστέλλονται βροχηδόν, σε βαθμό που προξενεί απορία.

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κατά πληροφορίες, και παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα προσωπικών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παραμείνει στην Ηρώδου Αττικού, ακριβώς για λόγους υποστήριξης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, νέες διευθύνσεις έχουν συσταθεί και επανδρωθεί με μετακλητούς του ενός μηνός, έχει ζητηθεί έως και redecoration του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε και μια απόπειρα να μεταφερθεί από το ΥΠΕΞ στο Μαξίμου η διαδικασία έγκρισης και έκδοσης διπλωματικών διαβατηρίων.

Μεγάλη εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι ανώτατος δικαστικός, όπως ανώτατος δικαστικός επίσης είναι και ο υπουργός Επικρατείας, έχει προσληφθεί μια πλειάδα νομικών συμβούλων (για έναν μήνα): «Το Μαξίμου γέμισε, δεν χωράει άλλους» ήταν η αντίδραση ενός από τους πρώην ενοίκους του πρωθυπουργικού γραφείου. Ακούγεται επίσης ότι έχουν προγραμματιστεί έως και επτά (!) συνεδριάσεις του (υπηρεσιακού) υπουργικού συμβουλίου και όλα αυτά, όπως μου μεταφέρεται, έχουν προξενήσει μια κάποια ενόχληση στη γειτονική Ηρώδου Αττικού 21 και στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ασπίδα από το Πεντάγωνο στις Πανελλαδικές

Ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στην πιο απόρρητη αίθουσα του ελληνικού κράτους. Είναι η αίθουσα «Μείον 2» που βρίσκεται στα έγκατα του Κέντρου Επιχειρήσεων του ελληνικού Πενταγώνου. Εκεί διεξάγεται εδώ και καιρό ένας ακήρυχτος πόλεμος. Η μάχη που δίνουν καθημερινά οι Ενοπλες Δυνάμεις με τους… χάκερ.


(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα εξουδετέρωσης ηλεκτρονικών εισβολέων τα χειρίζεται μια ειδικευμένη ομάδα ηλεκτρονικών κομάντος του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Κυβερνοάμυνας με επικεφαλής πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει από χθες αναλάβει μια νέα αποστολή: Να θωρακίσει ηλεκτρονικά όλο το σύστημα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για αποφυγή περιπετειών όπως αυτή που συνέβη πρόσφατα με την Τράπεζα Θεμάτων.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (που και αυτό διαθέτει τρία επίπεδα ασφαλείας) και την Πέμπτη έγινε με απόλυτη μυστικότητα και το πρώτο δοκιμαστικό και όλα πήγαν περίφημα. Ο στρατός ανέλαβε την προστασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα συγχαρητήρια πριν από τα… αυτογκόλ

Συγχαρητήρια, όπως συνηθίζεται άλλωστε, για την εκλογική του επίδοση δέχτηκε, όπως πληροφορούμαι, ο Νίκος Ανδρουλάκης και από επιφανείς επιχειρηματίες. Δεν θα πρέπει ωστόσο αυτό να προκαλεί εντύπωση, διότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και είχε κολλήσει ένσημα πριν ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με την πολιτική. Συνεπώς, ξέρει την αγορά. Αντιθέτως, δεν ξέρω πόσο θολώνουν αυτή την εικόνα οι «φορο-αποκαλύψεις» που ακολούθησαν. Οι παρεμβάσεις, φέρ’ ειπείν, της Ελένης Χρονοπούλου, του Παναγιώτη Δουδωνή και του Στέφανου Παραστατίδη τροφοδότησαν τη μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με το ΠαΣοΚ, αλλά πληροφορούμαι ότι έχουν προκαλέσει και μια γενικότερη εσωκομματική αναστάτωση. Προφανώς το τοπίο θα ξεδιαλύνει το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου.

Συριζαϊκό σιωπητήριο

Μεγάλη ενόχληση υπάρχει, μαθαίνω, σε πολλά έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προβάλλονται τις τρεις εβδομάδες έως τις εκλογές συγκεκριμένα πρόσωπα της νέας εκλογικής επιτροπής. Και δεν είναι μόνο ενόχληση, όπως μου έλεγε κεντρικό στέλεχος, αλλά και γκρίνια γιατί δίνεται η εικόνα ότι όλοι οι παλαιοί δεν είναι ικανοί να παρέμβουν και να δώσουν πολιτική μάχη. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι που σπάνε μόνοι τους το εμπάργκο, ενώ άλλα πρόσωπα που βρέθηκαν να είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έχουν επιλέξει την αποχή από τη δημόσια συζήτηση μέχρι νεωτέρας.

Στο Αγιον Ορος ο Μητσοτάκης

Ηταν μια υπόσχεση που είχε δώσει από καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον γιο του Κωνσταντίνο: να επισκεφθούν μαζί το Αγιον Ορος. Πρόκειται για την ίδια υπόσχεση που είχε δώσει στον ίδιο το καλοκαίρι του 1986 ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητστοτάκης, όταν πήγαν μαζί για πρώτη φορά στην Ιερά Κοινότητα. Δεν θα πάνε όμως μόνο οι δυο τους. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι την Κυριακή το απόγευμα, μαζί με τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο Ακης Σκέρτσος και ο Λευτέρης Οικονόμου (που προαλείφεται για επόμενος διοικητής του Αγίου Ορους) και ορισμένα άλλα στελέχη της ΝΔ θα βρεθούν στην Ιερά Κοινότητα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως προσπάθεια να «κοντύνει» το κόμμα Νίκη. Το συγκεκριμένο κόμμα φαίνεται πως έχει σχέσεις με την Αθωνική Πολιτεία, ενώ συγκεκριμένα μοναστήρια και μεμονωμένοι μοναχοί εμφανίζοντας ως υποστηρικτές του. Θα επισκεφθεί συνολικά τρεις μονές: Την Ιερά Μονή Σίµωνος Πέτρας ή απλώς Σιµωνόπετρα, που αναμφίβολα αποτελεί το τολμηρότερο κτίσμα του Αγίου Ορους (όπου και θα διανυκτερεύσει), την Ιερά Μονή Παντοκράτορος και την Ιερά Μονή Ιβήρων. Εκεί βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας. Και βεβαίως την Ιερά Επιστασία. Και όχι, δεν πρόκειται να του γίνει υποδοχή πρωθυπουργού, αλλά αρχηγού κόμματος.

Επιχείρηση «Ορκωμοσία Σαμαρά»

Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε προκειμένου να προλάβει ο Αντώνης Σαμαράς να ορκιστεί βουλευτής πριν διαλυθεί εκ νέου η «φευγαλέα» Βουλή της 21ης Μαΐου. Σας μεταφέρω το παρασκήνιο που προηγήθηκε, το οποίο παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία δράσης. Ολα ξεκίνησαν την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Προέδρου της Βουλής, όταν χτύπησε το κινητό του Κώστα Τασούλα.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος του είπε: «Είμαι στο Μόναχο και σε λίγο πετάω για Αθήνα. Θα προλάβω να ορκιστώ;». Ο κ. Τασούλας τον ενημέρωσε ότι νωρίς το απόγευμα θα έπρεπε να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Μάλιστα, ενώ συνομιλούσαν, εκφωνήθηκε το όνομα του κ. Τασούλα προκειμένου να ψηφίσει και εκείνος δεν απάντησε, κάτι που θα ισοδυναμούσε με… μη ψήφιση του εαυτού του αφού είχε προταθεί εκ νέου για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, αν δεν τον σκουντούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που καθόταν δίπλα του: «Ψηφίζεις!» του είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής αναφώνησε όπως προβλεπόταν: «Κώστας Τασούλας».

Η τηλεφωνική γραμμή παρέμενε ανοιχτή και ο κ. Τασούλας είπε στον κ. Σαμαρά ότι θα έπρεπε να είναι το αργότερο στη Βουλή μέχρι τις 15.00. Μάλιστα, για να καταστεί εφικτό αυτό, ο Πρόεδρος οργάνωσε κανονική επιχείρηση με μοτοσικλετιστές οι οποίοι πήγαν στο «Ελ. Βενιζέλος» και άνοιγαν τον δρόμο προκειμένου το αυτοκίνητο που επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός να φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του, όπως και έγινε. Ετσι ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε στο «παρά πέντε» της διάλυσης της Βουλής, με τον κ. Τασούλα να τον συγχαίρει από του βήματος για τη βράβευσή του από τη Harvard Business School και κατ’ ιδίαν να του λέει με χιούμορ ότι… αν είχε εμπειρία αλεξιπτωτιστή δεν θα χρειαζόταν τίποτα από όλα αυτά!

Η επόμενη ημέρα του Αλέξη Τσίπρα

Σας αποκάλυψα την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής των εκλογών μετά τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σκέφθηκε την παραίτηση, αλλά τον απέτρεψαν μετά από μακρά συζήτηση. Οι πιστοί μου αναγνώστες ξέρουν ότι η στήλη είναι αποκαλυπτική διαχρονικά. Οπότε δεν εξεπλάγησαν που κι αυτή η αποκάλυψη επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στις αρχές της εβδομάδας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. «Αδειάζοντας» έτσι και όσα – ακόμα και κορυφαία – στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη διέψευδαν. Τώρα το θέμα είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Εκεί πολλά λέγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα ονόματα που ακούγονται πολλά. Ορεξη να έχουμε να ακούμε και να διαβάζουμε από εδώ και στο εξής.

Το «μήνυμα» του Νόβακ Τζόκοβιτς (φωτογραφία) πάνω στον φακό της τηλεοπτικής κάμερας που κατέγραφε τον νικηφόρο αγώνα του κορυφαίου διεθνούς τενίστα έναντι του Αμερικανού Κοβάτσεβιτς στην πρεμιέρα του τουρνουά στο Ρολάν Γκαρός («Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία») πυροδότησε μεγαλύτερη συζήτηση από τα ίδια τα ανησυχητικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Βόρειο Κόσοβο, όπου υπερισχύει το σερβικό στοιχείο.

Η «ανάφλεξη» έχει προκαλέσει τη διεθνή ανησυχία με τον Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα να αποδίδει ευθέως στις αρχές του Κοσόβου την ευθύνη για την αναταραχή. Η διοργανώτρια Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες για το «τι μπορούν ή δεν μπορούν να πουν οι παίκτες», ωστόσο η γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού στιγμάτισε το γεγονός δηλώνοντας ότι «πρόκειται για ένα μαχητικό και πολύ πολιτικό μήνυμα όπως αυτό του σέρβου παίκτη» το οποίο «είναι κάτι που δεν πρέπει να ξανασυμβεί».

Με ρίζες καταγωγής από το Κόσοβο, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, ο (και αντιεμβολιαστής) Τζόκοβιτς αδιαφορεί για το αν θα του επιβληθούν κυρώσεις. Το ερώτημα όμως που εγείρεται με αφορμή το «μήνυμα» Τζόκοβιτς είναι αν η διεθνής κοινότητα θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξομάλυνση της κατάστασης για την οποία δεν ευθύνεται ο Νόλε.