Από σήμερα το πρωί και αυτές οι εκλογές θα αποτελούν Ιστορία. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι τα πολιτικά μηνύματα που ήταν να πάρουν τα πήραν ήδη από την περασμένη Κυριακή και ετοιμάζονται για την επόμενη φάση.

Που ξεκινά ουσιαστικά από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης και θα κορυφωθεί στις ευρωεκλογές. Στο μεσοδιάστημα, έμφαση θα δοθεί στην ακρίβεια, στις υποδομές, στα μεγάλα έργα, στις παρεμβάσεις στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη και στην ασφάλεια του πολίτη. Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα είναι αυτό της αυστηροποίησης των ποινών, που θα οδηγούν στη φυλακή και για πλημμελήματα.

Πληροφορούμαι ότι ένα από τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αυτή την ώρα είναι η εξεύρεση του σωφρονιστικού καταστήματος στο οποίο θα οδηγούνται οι έγκλειστοι για βαριά πλημμελήματα, οι οποίοι προφανώς κρίνεται σκόπιμο να μην κρατούνται στους ίδιους χώρους με άλλους εγκληματίες. Η αναζήτηση συνεχίζεται.

Ελληνοτουρκικός διάλογος σε τρεις φάσεις

Στο μεταξύ, αρχίζει από σήμερα, εν μέσω πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε τρεις φάσεις. Φάση πρώτη: Δευτέρα στις 9.30 το πρωί στο γυάλινο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράν Ακτσαμπάρ θα συζητήσει με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την εσωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη τα θέματα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».

Πρώτο σημείο στην ελληνοτουρκική θετική ατζέντα είναι οι μεταφορές, η νέα γέφυρα του Εβρου και οι νέοι τελωνειακοί σταθμοί.

Φάση δεύτερη: Την Τρίτη, πάλι ο Ακτσαμπάρ, αλλά με άλλη σύνθεση συνεργατών, θα αρχίσει συνομιλίες με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τον πολιτικό διάλογο.

Πρώτο θέμα προς συζήτηση οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών, με επιδίωξη να μένουν ανοιχτοί, όπως και οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών. Επιδίωξη είναι να συνεχιστεί αυτή η περίοδος ηρεμίας και μηδενικών πτητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, που άρχισε από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Φάση τρίτη: Η μετάβαση στις 23 Οκτωβρίου στην Αγκυρα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη για συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με στόχο την περιχαράκωση των ελληνοτουρκικών συνόρων από την κρίση της Μέσης Ανατολής.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ράμα

Ενα από τα μέτωπα που άνοιξαν τις προηγούμενες εβδομάδες και δεν έχει κλείσει ήταν αυτό μεταξύ της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης, με αφορμή τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Υπό αυτό το πρίσμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο στα Τίρανα, στο πλαίσιο της διάσκεψης της Διαδικασίας του Βερολίνου. Οικοδεσπότης είναι ο Εντι Ράμα και το αν θα υπάρξει συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και – κυρίως – τι θα ειπωθεί μεταξύ τους είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία.

Είδαν το ντιμπέιτ διπλάσιοι από όσους ψήφισαν

Το ντιμπέιτ Μπακογιάννη Δούκα, των υποψηφίων για τη δημαρχία της Αθήνας στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, είχε πολλαπλό ενδιαφέρον. Αφενός, επειδή ήταν μια συζήτηση με περιεχόμενο και ουσία και, αφετέρου, επειδή αυτό κατέστη δυνατόν λόγω των όρων διεξαγωγής της. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του ντιμπέιτ ήταν η τηλεθέαση. Θεωρείται ότι ήταν σχετικά χαμηλή (7,2%), αν και θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι στις άλλες συχνότητες έτρεχαν πολυδιαφημισμένα σίριαλ. Ακόμα κι έτσι όμωςτο παρακολούθησαν 286.540 τηλεθεατές. Είναι ένα σύνολο που πλησιάζει το διπλάσιο εκείνων που ψήφισαν στις εκλογές του πρώτου γύρου (145.394 πολίτες) στον δήμο.

Η τεχνητή και η φυσική νοημοσύνη

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα από την εκδήλωση του ΣΕΒ τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής, η οποία θα υπάγεται απευθείας σε εκείνον και θα ασχολείται με θέματα εφαρμογής, δεοντολογίας και διαχείρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτική. Κατά πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις και λεπτομέρειες για τη σύνθεση της Επιτροπής και τις ακριβείς αρμοδιότητές της αναμένονται εντός των ημερών, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας. Με όλα αυτά μαθαίνω ότι ασχολείται ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, σε συνεργασία πάντα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξ ορισμού και εκ των πραγμάτων, τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα έχουν ένα ενδιαφέρον. Ενα όνομα που ακούγεται ότι θα συμμετάσχει – και δεν διαψεύδεται – είναι αυτό του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, του γνωστού καθηγητή στο ΜΙΤ. Ορισμένοι πάντως με πιο φλεγματική διάθεση λένε ότι «καλή η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εδώ σε κάποιες περιπτώσεις μας λείπει η… φυσική».

Κουνάνε το μαντίλι…

Τον χορό των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ουσιαστικά, απ’ ό,τι μαθαίνω, ο Νίκος Μπίστης που με ανάρτησή του διαχώρισε τη θέση του από τα λεγόμενα του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ για τη φορολόγηση του πλούτου και των επιχειρήσεων. Ρώτησα ορισμένους εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να δεχθούν πόστο τομεάρχη γιατί επέλεξαν τη λευκή απεργία. Κάποιοι δεν αναγνωρίζουν καν τη σημερινή ηγεσία και δεν θέλουν καμία επαφή επί της ουσίας. Από την άλλη, υπάρχουν και στελέχη που δεν ήθελαν με τίποτα να συνεργαστούν με τον Παύλο Πολάκη που είναι ο συντονιστής των τομεαρχών.

Κατήφεια στην Κουμουνδούρου

Το κλίμα στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου το βράδυ της περασμένης Κυριακής ήταν κάπως αμήχανο. Παρόντος του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μανώλη Καπνισάκη και της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου, ο νέος πρόεδρος κάλεσε τον «εκλογολόγο» του κόμματος Κώστα Πουλάκη να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν τα κεντρικά πολιτικά συμπεράσματα. Δεν ήταν ευχάριστα: Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που κατέγραψε στις περιφερειακές εκλογές του 2019. Εν μέρει αναμενόμενο μετά την εκλογική πρόσφατη συντριβή. Ο κ. Κασσελάκης άκουσε τον συνομιλητή του χωρίς να αντιδρά. Μόνο ο κ. Καπνισάκης έκανε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον έμπειρο αναλυτή του κόμματος με μακρά πολιτική θητεία από την εποχή του αντιδικτατορικού Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ Εσωτερικού, εκ των «παιδιών» του Λεωνίδα Κύρκου.

Το πηγαινέλα των C-130 από και προς Ισραήλ

Ηταν ασυνήθιστη η κίνηση τούτες τις ημέρες στα ελληνικά αεροδρόμια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ασυνήθιστη ως προς την έννοια ότι πηγαινοέρχονταν ισραηλινά μεταγωγικά αεροσκάφη, τύπου C-130, όχι μόνον από το «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και από τα Χανιά. Ερχονταν άδεια τα αεροσκάφη και έφευγαν, με προορισμό το Τελ Αβίβ, γεμάτα. Τα δύο πρώτα ισραηλινά C-130 έφθασαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την Τρίτη το πρωί και σε αυτά επιβιβάστηκαν Ισραηλινοί (που έφθασαν στην Αθήνα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες) για να καταταγούν.

Ενα άλλο C-130 έφθασε νύχτα στο αεροδρόμιο των Χανίων φορτωμένο με πολωνούς πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί κοντά στη Γάζα και η ισραηλινή πολεμική αεροπορία τους μετέφερε σε ελληνικό έδαφος με ασφάλεια.

Το «Ελ. Βενιζέλος» θεωρείται από τους Ισραηλινούς ένα από τα τέσσερα ασφαλή ευρω-παϊκά αεροδρόμια για πτήσεις επαναπατρισμού. Να σκεφτείτε ότι παρά την εμπόλεμη κατάσταση οι πτήσεις της ισραηλινής πολιτικής αεροπορίας προς και από Αθήνα δεν σταμάτησαν, πλην μιας περιπτώσεως που δεν υπήρχαν επιβάτες για μετάβαση στο Ισραήλ.