Οι διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία σε όλες τις θεματικές εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρεφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «κοινός στόχος είναι, στην προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, να υπογραφούν, στο ανώτατο επίπεδο, Μνημόνια και Συμφωνίες συνεργασίας επί συγκεκριμένων δράσεων».

Η θετική Ατζέντα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης «συνιστά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» εξηγώντας ότι «συνέβαλε ουσιαστικά και καθοριστικά στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και κλίματος συνεργασίας, ακόμα και στην πρόσφατη περίοδο εντάσεων στις σχέσεις μας με τη γείτονα, προ του φονικού σεισμού στην Τουρκία, τον περασμένο Φεβρουάριο».

Αναφερόμενος στη θετική ατζέντα είπε ότι αποτελείται από 29 θεματικές στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού- που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, την Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αφορούν τους πολίτες καθώς διευκολύνουν τις συναλλαγές τους, τις μετακινήσεις τους και τις επιχειρηματικές τους συνεργασίες αλλά την ίδια ώρα και τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών κρατών καθώς θα επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας.

Ως παράδειγμα ανέφερε την δεύτερη διασυνοριακή οδική γέφυρα Κήποι – Ύψαλα, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024, και θα διευκολύνει πρακτικά παντός είδους μετακινήσεις και συναλλαγές.

Το μορατόριουμ στις ελληνoτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τη «νηνεμία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο οκτάμηνο ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον καθώς εκτίμησε πώς οι σημερινές προκλήσεις στη παγκόσμια κοινότητα αλλά και στις μεσογειακές χώρες είναι τόσο δύσκολες και πρωτοφανείς που «δεν αφήνουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις».

Και προσέθεσε: «Η κλιματική κρίση είναι η πλέον απειλητική πρόκληση που απαιτεί συνεργασίες- το διαπιστώσαμε με βίαιο τρόπο το φετινό καλοκαίρι και το ζούμε πλέον καθημερινά. Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου κι εκεί είναι αναγκαίες οι συνεργασίες ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

«Η εμβάθυνση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων συμβάλει στη συνολική ευημερία στην περιοχή. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να μετακινηθούμε στο ελάχιστο από τις εθνικές μας θέσεις, τις οποίες στηρίζουμε στις αρχές της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου».