Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, καθώς η θητεία του Τόμας Μπαχ ολοκληρώνεται το 2025. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν κατά την 143η Σύνοδο της ΔΟΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πύλο της Μεσσηνίας από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου 2025.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, επτά υποψήφιοι έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητές τους για τη διαδοχή του Μπαχ.
Πρώτος, μέλος της ΔΟΕ από το 2010, ο πρίγκιπας Φεϊζάλ είναι αδελφός του βασιλιά της Ιορδανίας και έχει διατελέσει σε διάφορες θέσεις εντός της Επιτροπής.
Ακολουθεί ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόου (Μεγάλη Βρετανία), δις χρυσός ολυμπιονίκης στα 1.500 μέτρα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) και μέλος της ΔΟΕ από το 2020.
Τρίτη η Κίρστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε). Χρυσή ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, νυν υπουργός Αθλητισμού της Ζιμπάμπουε και μέλος της ΔΟΕ από το 2013.
Τέταρτος στη λίστα ο Γιόχαν Ελίας (Μεγάλη Βρετανία/Σουηδία), επιχειρηματίας και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS), μέλος της ΔΟΕ από το 2024.
Υποψήφιος είναι και ο Νταβίντ Λαπαρτιάν (Γαλλία), πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI) και μέλος της ΔΟΕ από το 2022.
Με βαριά κληρονομιά έπεται ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Τζούνιορ (Ισπανία), αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, γιος του πρώην προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και μέλος της Επιτροπής από το 2001.
Η Ασία έχει εκπρόσωπο στις εκλογές τον Μορινάρι Γουατανάμπε (Ιαπωνία). Είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) και μέλος της ΔΟΕ από το 2018.
Η διαδικασία και οι προκλήσεις
Οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους στην Ολομέλεια της ΔΟΕ τις επόμενες μέρες, σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Λοζάνη.
Η εκλογή του νέου προέδρου της ΔΟΕ αποτελεί κρίσιμη διαδικασία, καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η προώθηση της διαφάνειας, η ενίσχυση της δημοτικότητας των Ολυμπιακών Αγώνων και η αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με το ντόπινγκ και τη διαφθορά. Ο Τόμας Μπαχ, ο οποίος υπηρετεί ως πρόεδρος της ΔΟΕ από το 2013, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει νέα θητεία, σεβόμενος το καταστατικό της Επιτροπής που περιορίζει τη θητεία του προέδρου.
Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες του Ολυμπιακού Κινήματος για τα επόμενα χρόνια.
Φαβορί; Ο ίδιος το προσπαθεί πολύ, αλλά δεν θα έχει εύκολο έργο. Κάθε άλλο. Ο Σεμπάστιαν Κόου, παρά το ισχυρό βιογραφικό του και την επιτυχημένη καριέρα ως αθλητής και διοικητικός παράγοντας, αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αντιπαλότητα με τον Μπαχ
Οι λόγοι για τους οποίους δεν θεωρείται πραγματικό φαβορί είναι αρκετοί. Ο Κόου είναι γνωστός ως αντίπαλος του νυν προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
Οι απόψεις του συχνά διαφέρουν από τις στρατηγικές που προώθησε ο Μπαχ κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αυτή η αντιπαλότητα μπορεί να έχει μειώσει την υποστήριξη που απολαμβάνει ο Κόου από τα μέλη της ΔΟΕ, τα οποία έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον Μπαχ και τις πολιτικές του.
Η εκλογή του νέου προέδρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη που θα λάβει από τα μέλη της ΔΟΕ. Ο Κόου, ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), εκπροσωπεί έναν από τους πιο σημαντικούς αλλά και διαχρονικά αμφιλεγόμενους αθλητικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα σε θέματα ντόπινγκ. Αυτό μπορεί να έχει περιορίσει την εμπιστοσύνη των μελών της ΔΟΕ προς το πρόσωπό του.
Επίσης, η ΔΟΕ προσπαθεί συχνά να διατηρεί γεωγραφική και πολιτισμική ισορροπία στην ηγεσία της.
Ο Κόου, ως Βρετανός, προέρχεται από μια χώρα που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αθλητικές δομές. Επομένως, η υποψηφιότητά του μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν εξυπηρετεί την ανάγκη της ΔΟΕ για εκπροσώπηση άλλων περιοχών ή ηπείρων.
Ακόμη, η ΔΟΕ έχει θέσει αυστηρούς κανόνες για την προεκλογική εκστρατεία, περιορίζοντας τη δυνατότητα των υποψηφίων να προωθήσουν τις θέσεις τους. Ο Κόου, γνωστός για τη δυναμική και συχνά άμεση προσέγγισή του, ίσως να μην έχει καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες αυτές για να εδραιώσει τη θέση του ως ισχυρού υποψηφίου.
Τα εσωτερικά δίκτυα υποστήριξης
Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές στη ΔΟΕ συχνά επηρεάζονται από εσωτερικές πολιτικές και συμμαχίες. Άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Τζούνιορ ή ο πρίγκιπας Φεϊζάλ, ενδέχεται να έχουν ισχυρότερα δίκτυα υποστήριξης εντός της Επιτροπής, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες του Κόου.
Ο Κόου είναι γνωστός για την αποφασιστικότητά του, αλλά και για τη σκληρή στάση του σε ζητήματα όπως η διαχείριση της διαφθοράς και οι πολιτικές ισότητας. Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να θεωρηθούν πλεονέκτημα, μπορεί επίσης να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της ΔΟΕ που προτιμούν πιο συναινετική ηγεσία.
Παρά την αναμφισβήτητη εμπειρία και τις ηγετικές του ικανότητες, ο Σεμπάστιαν Κόου αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος της ΔΟΕ. Η αντιπαλότητά του με τον Τόμας Μπαχ, οι γεωπολιτικές ισορροπίες, οι εσωτερικές συμμαχίες και η δυναμική των εκλογών μοιάζουν να υπονομεύουν την υποψηφιότητά του και να ψαλιδίζουν τις πιθανότητές του να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΔΟΕ.