Ενας ικανός δήμαρχος ή μια ικανή ομάδα δεν αρκεί για να πετύχει η διοίκηση ενός δήμου, αλλά απαιτείται και η στενή συνεργασία με όλη την πόλη. Αυτό είναι το… μυστικό εδώ και εννέα χρόνια της δημοτικής αρχής του Πειραιά, της μακροβιότερης στην ιστορία του δήμου. Με αυτή τη «συνταγή» και με ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε έναν Πειραιά πρωταγωνιστή, ο Πειραιάς Νικητής και ο επικεφαλής του, νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, διεκδικούν σε δύο εβδομάδες την τρίτη θητεία στον δήμο.

Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί αλλάξαμε τον Πειραιά. Μαζί συνεχίζουμε» διεκδικείτε την τρίτη σας θητεία στον δήμο…

«Ο Πειραιάς Νικητής, ο συνδυασμός που ιδρύσαμε το 2014 με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, διεκδικεί την τρίτη του θητεία στον Δήμο Πειραιά. Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό ότι είμαστε η μακροβιότερη δημοτική Αρχή στην ιστορία του δήμου, καθώς διοικούμε εννέα χρόνια και θεωρώ πως έχουμε πολύ μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσουμε και για τα επόμενα πέντε. Ζητάμε από τους Πειραιώτες να μας εμπιστευθούν ξανά, να ενώσουμε για ακόμα μια φορά τις δυνάμεις μας για το καλό του Πειραιά. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Το πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Θα το πετύχουμε και τώρα».

Τι σας έχει διδάξει η εμπειρία των 9 ετών στο τιμόνι του δήμου;

«Οτι για να πετύχεις στη διοίκηση ενός δήμου, δεν αρκεί να είσαι ένας ικανός δήμαρχός ή να έχεις μια ικανή ομάδα. Αν ο Πειραιάς πηγαίνει καλά ή εάν εγώ προσωπικά θεωρούμαι ένας επιτυχημένος δήμαρχος, κάτι το οποίο θα κριθεί εκ νέου στις 8 Οκτωβρίου, αυτό οφείλεται στο ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία της δημοτικής αρχής με όλη την πόλη: τους παραγωγικούς φορείς, τους επιστημονικούς συλλόγους, τους τοπικούς συλλόγους, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την Εκκλησία, τον Ολυμπιακό. Η συνεργασία αυτή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να έχουμε τα κατά γενική ομολογία καλά αποτελέσματα για την πόλη μας».

Πώς καταλήξατε στους τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το πρόγραμμά σας για την επόμενη πενταετία;

«Οι προγραμματικές μας θέσεις, τις όποιες έχουμε δημοσιοποιήσει και θα ήθελα οι δημότες να τις διαβάσουν ώστε να είναι ενήμεροι, διαμορφώθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στον Πειραιά του μέλλοντος, πέρα από το 2029 που λήγει η θητεία. Εχουμε σχεδιάσει έναν Πειραιά βιώσιμο, με καλύτερη καθημερινότητα για όλους, με άξονα την ενεργειακή μετάβαση και την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή, τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου καθαριότητας, την περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης και με περισσότερους αναβαθμισμένους δημόσιους χώρους. Εναν Πειραιά «έξυπνο», ανταγωνιστικό και εξωστρεφή, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και αξιοποιώντας τα οφέλη της ψηφιακής εποχής. Εναν Πειραιά με κοινωνικό πρόσωπο, χωρίς αποκλεισμούς, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη στην πράξη. Με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στήριξης. Είναι τομείς στους οποίους ο Πειραιάς οφείλει να πρωταγωνιστήσει, ως μια σύγχρονη μεγάλη πόλη».

Ποια από τα έργα που υλοποιήθηκαν στην τρέχουσα θητεία θα χαρακτηρίζατε εμβληματικά;

«Χωρίς αμφιβολία θα έλεγα τον Πύργο του Πειραιά. Αξιοποιήσαμε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μισό αιώνα μετά την κατασκευή του. Ο Πύργος ανοίγει σύντομα τις πόρτες του, έχοντας μετατραπεί σε ένα κτίριο-κόσμημα όχι μόνο για τον Πειραιά και το λιμάνι, άλλα για ολόκληρη την Ελλάδα. Η ανάπλαση του Μικρολίμανου είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς αναβαθμίστηκε αισθητικά και κυρίως λειτουργικά μία από τις πιο όμορφες και γνωστές περιοχές της Αττικής. Εμβληματικό έργο κατά την άποψή μου είναι ότι ο Πειραιάς είναι πλέον μια καθαρή πόλη, ίσως η πιο καθαρή πόλη της Ελλάδας, δεδομένου ότι μιλάμε για μια μεγαλούπολη και το μεγάλο λιμάνι της χώρας, και τέλος η κοινωνική μας πολιτική. Πέρα από την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 25% αθροιστικά και στις δύο θητείες μας, προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε κάθε Πειραιώτη που μας έχει ανάγκη».

Ο Πειραιάς εξακολουθεί να είναι σήμερα μια πόλη με πολύ λίγο πράσινο. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διαχρονικά για τον Πειραιά είναι η πυκνή δόμηση και η έλλειψη μεγάλων ελεύθερων οικοπέδων, κάτι το οποίο δυσκολεύει εξαιρετικά τις προσπάθειες για αύξηση του πρασίνου. Ωστόσο έχουμε θετικές εξελίξεις με τα πρώην οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο, τα οποία περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά μέσω απαλλοτρίωσης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Πρόκειται για 23 στρέμματα και με 10 επιπλέον στρέμματα που μας παραχωρούν ιδιώτες στην περιοχή, δημιουργούμε ένα πολύ μεγάλο πάρκο πρασίνου στην είσοδο της πόλης μας, επιλύοντας οριστικά μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Παράλληλα, έχουμε σχεδιάσει στην επόμενη θητεία να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο «πράσινων διαδρομών» με δεντροστοιχίες και θάμνους σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, καθώς και «πάρκα τσέπης», σε διαφορετικές περιοχές του Πειραιά, ένα μέτρο που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Τέλος, σε κάθε ανάπλαση μέχρι σήμερα, αλλά και σε όσες ήδη έχουμε μελετήσει και προγραμματίσει, η αύξηση του πρασίνου αποτελεί προτεραιότητα».

Ο Πειραιάς Νικητής έχει σε αυτές τις εκλογές τη στήριξη δύο κομμάτων. Ταυτόχρονα, δηλώνετε υπέρ της ανεξάρτητης και ακομμάτιστης Αυτοδιοίκησης…

«Τιμώ και σέβομαι τα πολιτικά κόμματα και τον ρόλο τους και αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά κα τον συνδυασμό ότι σε αυτές τις εκλογές μάς στηρίζει η ΝΔ, ο ισχυρότερος κομματικός σχηματισμός αυτή τη στιγμή στη χώρα, όπως και το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, που μας είχε στηρίξει και το 2019.

Προφανώς αυτό έγινε διότι έχουμε διαγράψει μια καλή πορεία και αποδείξαμε με το έργο μας ότι είμαστε ικανοί. Από την άλλη, θεωρώ ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζονται τα κόμματα και ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο όλοι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης μας, ανεξάρτητα από τι ψηφίζει ο καθένας».

Ο Πειραιάς το 2030 θα είναι μια πόλη…

«Ακόμα πιο εξωστρεφής και σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, με «έξυπνες» λειτουργίες, μια πόλη με ανάπτυξη και ευκαιρίες εργασίας για όλους, μια πόλη με περισσότερους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους. Θα είναι μια πόλη ακόμα πιο καθαρή, η οποία θα ανακυκλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων της. Θα ήθελα – και θα δουλέψουμε για αυτό περισσότερο – να είναι πιο προσβάσιμη, ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Δουλεύουμε συστηματικά τα τελευταία εννέα χρόνια, τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι ήδη ορατά και νομίζω ότι συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς και σηκωμένα μανίκια, θα έρθουν ακόμα πιο όμορφα και σημαντικά πράγματα για τον Πειραιά μας και τους ανθρώπους του».