Ο επιδεικτικός ξυλοδαρμός, σε ζωντανή μετάδοση στο Διαδίκτυο και επί αμοιβή, ενός παλιού προσκεκλημένου σε «trash» τηλεοπτική εκπομπή. Οι εκατοντάδες κακοποιήσεις και ασέλγειες με θύματα πολίτες με ειδικές ανάγκες μπροστά σε ένα… ενθουσιασμένο κοινό σχεδόν 23.000 συνδρομητών που περίμεναν να περιγελάσουν αλλά και να κατευθύνουν απεχθείς πράξεις σε βάρος ανήμπορων συνανθρώπων μας. Η δημιουργία chat rooms κλειστής πρόσβασης στα οποία εκατοντάδες άνδρες… ρίχνουν διαδικτυακά βίντεο με ερωτικές συνευρέσεις τους προκειμένου να τις απολαύσει με το αζημίωτο το πολυπληθές φιλοθέαμον κοινό. Η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση με χιλιάδες πελάτες.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκοτεινές πλευρές του Διαδικτύου, το οποίο «στεγάζει» πλέον τις πιο αποκρουστικές πράξεις και δημιουργεί έναν απρόσμενα μεγάλο αριθμό «θαυμαστών» που πληρώνουν σημαντικά ποσά. Και αυτό για να παρακολουθήσουν υποτιθέμενα λούμπεν realities που ξεκινούν από άθλιους αυτοσχεδιασμούς μέχρι κακοποιήσεις, εξευτελισμούς άτυχων ανθρώπων. Με τους… συνδρομητές μάλιστα να δίνουν εντολές – σε μια αμφίδρομη επικοινωνία – στους βασανιστές τους.

Τα βίντεο με ανηλίκους  και η πλατφόρμα Discord

Τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. για όσα συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο είναι ενδεικτικά. Κάθε χρόνο μόνο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. χειρίζεται 10-15 περιπτώσεις δημοσιοποίησης ιδιωτικών ερωτικών βίντεο στο Διαδίκτυο χωρίς συγκατάθεση των γυναικών. Από αυτές, ποσοστό 30%-40% αφορούν ενέργειες ανηλίκων, ενώ στα συμβάντα με ενηλίκους ένα ποσοστό της της τάξης του 70% γίνεται για λόγους εκδίκησης ή και για ωμούς εισπρακτικούς λόγους. Είναι ενδεικτική η επιχείρηση τον περασμένο Ιούνιο της εν λόγω αστυνομικής υπηρεσίας με τίτλο «Συγκοινωνούντα Δοχεία» που προχώρησε στη σύλληψη 32 συνολικά ατόμων, κυρίως νεαρής ηλικίας, που είχαν δημιουργήσει μια «ηλεκτρονική βάση» με βίντεο από ερωτικές κυρίως συνευρέσεις τους ή ακόμη και ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στη γνωστή πλατφόρμα Discord που χρησιμοποιήθηκε και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες – υπάρχουν 200.000.000 παγκοσμίως – να δημιουργούν και να διαχειρίζονται τους δικούς τους «διακομιστές» – ή chat rooms -, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιωτικοί, προσβάσιμοι μόνο σε όσους προσκαλούνται από τους διαχειριστές τους.

Οι χρήστες του Discord συχνά παραμένουν ανώνυμοι ή χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και πολλές φορές εκεί διαμοιράζονται έναντι αμοιβής οπτικό υλικό από ιδιωτικές ερωτικές επαφές κ.λπ. Στην προαναφερόμενη υπόθεση που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. οι δημιουργοί αυτών των διακομιστών ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους χρήστες να καταβάλουν τα χρήματα σε λογαριασμούς PayPal ή Paysafe ώστε να παρέχουν πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια, στα οποία υπήρχε το επίμαχο υλικό. Μεταξύ των διακομιστών που εντοπίστηκαν ήταν ο «Greek Akykloforita» όπως και ο «Greek Akykloforita V2», για τους οποίους προέκυψε ότι δημιουργός τους ήταν ο χρήστης «Karampikos#3258». Ο τελευταίος διαπιστώθηκε ότι ήταν ένας 17χρονος από περιοχή της Βοιωτίας, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί 17.000 αρχεία με εκδικητική πορνογραφία ενηλίκων και μέσα σε αυτά εντοπίστηκαν και δυο αρχεία με ανήλικα θύματα.

Νεαροί χωρίς κάποιο ποινικό παρελθόν

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν κυρίως σπουδαστές και άλλοι νεαρής ηλικίας από δεκάδες περιοχές της χώρας που εργάζονταν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και χωρίς καμία ποινική εμπλοκή. Oπως ανέφεραν στους αστυνομικούς, προχωρούσαν σε αυτή την ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού για «χαβαλέ» – όπως χαρακτηριστικά υποστήριξαν – ή για να έχουν ένα καλό επιπρόσθετο εισόδημα. Εντυπωσιακή παραμένει στα παραπάνω η τεράστια διαδικτυακή αποδοχή και αυτών των παράνομων βίντεο.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε αποκαλυφθεί η ύπαρξη τεράστιου αρχείου που διαμοιραζόταν σε κινητά μέσω της εφαρμογής «mega play» με περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες και βίντεο με προσωπικές στιγμές 141 γυναικών – κυρίως από την Πάτρα – με τους (πρώην) συντρόφους τους. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δεκάδες σχετικές αναρτήσεις και διακίνηση ευρύτερου πορνογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο με «συνεισφορά» με το αζημίωτο και άλλων οπαδών του revenge porn και όχι μόνο από όλη τη χώρα. Και οι οποίοι έδιναν σε αυτή την ηλεκτρονική «χοάνη» τα δικά τους βίντεο που διέσυραν ολοένα και περισσότερες κοπέλες. Η έρευνα αυτή είναι ακόμη σε εξέλιξη, αφού συνεχώς εντοπίζονται και άλλες περιπτώσεις της μαζικής ανάρτησης ιδιωτικού πορνογραφικού υλικού, που θεωρείται στο Internet περιζήτητο και ως εκ τούτου καλά αμειβόμενο. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη εντοπίσει τρία ύποπτα άτομα σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικτυακή μεθόδευση, χωρίς αυτή η έρευνα να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

«Πότε θα ψοφήσει το ρεντίκολο;»

Είναι ίσως η πιο ενδεικτική η περίπτωση του 42χρονου που συνελήφθη προ μερικών ημερών στο Κερατσίνι, ο οποίος έχει μεταδώσει τουλάχιστον 500 βασανισμούς και ασελγείς πράξεις σε βάρος δύο ατόμων με νοητική στέρηση (με τουλάχιστον 20.000 θεατές-συνδρομητές). Ο εν λόγω ιδιώτης, που φέρεται να ήταν παλιά ιδιοκτήτης καφέ και να εργαζόταν περιστασιακά και σαν security, έβαζε τα θύματά του να χτυπούν ο ένας τον άλλον, τους υποχρέωνε σε σεξουαλικές πράξεις ή τους χτυπούσε. Οι συνδρομητές του καναλιού του πλήρωναν μέχρι και 150 ευρώ για να δουν στο Διαδίκτυο τις πράξεις  που προκαλούν αποτροπιασμό.

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ότι όλα γίνονταν με τη… συναίνεση των θυμάτων του, αφού τα οικονομικά οφέλη και τα χρήματα που τους έδινε ήταν σημαντικά. Ο 42χρονος θεωρούνταν διάδοχος και ανταγωνιστής ενός άλλου ατόμου με παρόμοια δραστηριότητα και με το ψευδώνυμο «αρχηγός». Για τον «αρχηγό», που ήταν εμπνευστής των παραπάνω, είχε πραγματοποιηθεί έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και για το επιπρόσθετο αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων. Στην υπόθεση αυτή, ωστόσο, δεν δόθηκε δικαστική συνέχεια. Το εν λόγω άτομο, κυρίως στη διάρκεια της καραντίνας του κορωνοϊού, είχε διαβλέψει αυτή την επιχειρηματική… ευκαιρία.

Στο Διαδίκτυο μπορεί να βρεθούν βίντεο από αυτές τις live μεταδόσεις με τους εύγλωττους τίτλους «Νέο κανάλι, νέα τραμπουκίσματα» ή «Ο αρχηγός ρίχνει σφαλιάρα στον Red Dragon», που απεικονίζουν… σικέ επεισόδια με γρονθοκοπήματα χωρίς λόγο και αιτία. Με έναν εκ των θεατών να προχωράει και σε σχόλιο για το θύμα του ξυλοδαρμού («πότε θα ψοφήσει το ρεντίκολο;») κι έναν άλλον να αναρωτιέται  – προφανώς δικαιολογημένα – «πού ζούμε;».