Η ΕΛ.ΑΣ. είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε κονβόι ΙΧ στο Κιάτο την ημέρα της συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, αλλά δεν ήξερε ότι επρόκειτο για… Κροάτες!

Παράλληλα, η διμοιρία των ΜΑΤ που θα μπορούσε να αποτρέψει την αιματοχυσία έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν «κρυμμένη» στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας και απλώς μετακινήθηκε προς τον… Αρειο Πάγο. Μάλιστα, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος νέος είχε δοθεί εντολή να υπάρχει μόνο μία μικρή περιπολία αστυνομικών γειτονικού τμήματος.

Σε συνέχεια όλων αυτών, στο «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. στην Ελευσίνα υπήρξε σύγχυση και διαφωνία μεταξύ των υπεύθυνων αξιωματικών για τις δυνάμεις που ζητήθηκε να αποχωρήσουν, αφήνοντας ανενόχλητη τη διέλευση των ξένων χούλιγκαν. Ωστόσο και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. – που δεν ελέγχονται από την εσωτερική έρευνα για την υπόθεση – ήξεραν τρεις ημέρες νωρίτερα για τους κινδύνους από την άφιξη των κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα, όμως δεν προχώρησαν σε καμία απολύτως συνεννόηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης ούτε ενημέρωσαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου για το θέμα.

Καθυστέρηση του εγγράφου

Τέλος, η αποστολή του ενημερωτικού εγγράφου για την είσοδο στην Ελλάδα των επικίνδυνων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ καθυστέρησε γιατί δεν υπήρχε η ένδειξη του επείγοντος στα σήματα που είχαν σταλεί αλλά και γιατί αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ήταν απασχολημένος στο επιχειρησιακό κέντρο για τις δασικές πυρκαγιές που είχαν σημειωθεί εκείνη την ημέρα. Το πρώτο ενημερωτικό έγγραφο για την άφιξη των Κροατών έφθασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στις 12.07 το πρωί της μοιραίας ημέρας και άρχισε να αποστέλλεται στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας στις 4.10 μ.μ. (δηλαδή τέσσερις  ώρες αργότερα), αφού «χάθηκε» λόγω της μη ορθής σήμανσής του μέσα στη συνήθη αλληλογραφία της ημέρας…

Όλα τα παραπάνω είναι τα νέα στοιχεία που αναδεικνύονται από τον άγνωστο φάκελο  της εσωτερικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. – τα οποία και αποκαλύπτει «Το Βήμα» – σχετικά με τα μοιραία λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην αιματηρή έφοδο, το βράδυ της 7ης Αυγούστου, των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Σε αυτόν, οι αναφορές και οι έγγραφες εξηγήσεις των αρμόδιων αξιωματικών όπως και τα δεδομένα των ηλεκτρονικών καταγραφών προσδίδουν νέες διαστάσεις στη δραματική υπόθεση.

Καμία αντίδραση από αξιωματικούς

Αρχικά λοιπόν στα εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. – από υπηρεσίες της Αττικής – επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε έγγραφο από τις 4 Αυγούστου για τον επερχόμενο κίνδυνο από την Κροατία. Οπως επισημαίνεται σε αυτά, «στις 4 Αυγούστου 2023 περιήλθε στην υπηρεσία μας από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Αστυνομίας η διαταγή της ίδιας ημέρας στην οποία επισυναπτόταν πληροφοριακό έντυπο στο περιεχόμενο του οποίου μεταξύ άλλων αναφερόταν η πιθανή παρουσία περίπου 200 οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας.

Επίσης αναφερόταν ότι οι εν λόγω οπαδοί μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση με τους οπαδούς της ομάδας της ΑΕΚ». Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το προειδοποιητικό έγγραφο, το οποίο  παρουσιάζει «Το Βήμα», είχε σταλεί σε όλους σχεδόν τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Δεν προκάλεσε όμως καμία αντίδραση από την πλευρά τους – όπως άλλωστε αναφέρουν και συνάδελφοί τους –  ούτε έγινε κάποια σχετική σύσκεψη για το θέμα, ενώ τα εν λόγω στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρίσκονται στο «κάδρο» των ερευνών για τον καταλογισμό των ευθυνών.

Μάλιστα, στα έγγραφα των υπηρεσιών της Αττικής υπάρχει αναλυτική αναφορά στη διμοιρία των ΜΑΤ που δεν εμφανίστηκε ποτέ την ώρα των επεισοδίων. Οπως σημειώνεται σε αυτά, «για την προπόνηση της φιλοξενούμενης ομάδας στις 7 Αυγούστου προ της διεξαγωγής της αναμέτρησης, αναφέρονται ότι στις 6 το απόγευμα η Α-531 ΔΙΑΤ (η αναφερόμενη «άφαντη» διμοιρία των ΜΑΤ) κατόπιν εντολής του επιχειρησιακού κέντρου της ΓΑΔΑ συνόδευσε την αποστολή της Ντινάμο Ζάγκρεμπ προς το γήπεδο OPAP Arena. Μετά το πέρας της συνοδείας η Α-531 ΔΙΑΤ μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας  παραμένοντας σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα (…) Την 21.45 περίπου ώρα (σ.σ.: μιάμιση ώρα πριν από την επιδρομή των Κροατών) η Α-531ΔΙΑΤ, αφού αποχώρησε από το ανωτέρω σημείο, κατόπιν εντολής του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της ΓΑΔΑ μετέβη στον Αρειο Πάγο και παρέμεινε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα». Στον τόπο των αιματηρών επεισοδίων βέβαια, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, είχε μείνει μόνο μία τοπική περιπολία. Κάτι που προφανώς δεν ήταν επαρκές.

Ακόμα, στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. προσδιορίζεται ότι στο σημείο των συγκρούσεων υπήρχαν από νωρίς τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ωστόσο συμμετείχαν σε σύσκεψη εντός του γηπέδου της ΑΕΚ για θέμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δευτερευούσης σημασίας, σχετικό με την «προσέλευση 30 ατόμων χωρίς εισιτήρια, την ημέρα του αγώνα».

Σύγκρουση για το «μπλόκο» της Ελευσίνας

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα αξιωματικός του τμήματος Αθλητικής Βίας ενημέρωσε αξιωματικό της ΓΑΔΑ στις 9 μ.μ. ότι «κονβόι οχημάτων εθεάθη λίγο νωρίτερα στο Κιάτο, χωρίς όμως να είναι διαπιστωμένο ότι πρόκειται για τα οχήματα των Κροατών»! Κάτι που προφανώς θα μπορούσε να διαπιστωθεί από τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους. Επιπλέον, προκύπτει ότι στις 6.30 μ.μ. είχε αποφασιστεί να υπάρξει μπλόκο των Αρχών στα διόδια της Ελευσίνας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, στις 8.20 μ.μ. δόθηκε εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ για την αποχώρηση όλων των δυνάμεων.

Τη σχετική εντολή έδωσε ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. που ήδη απομακρύνθηκε από τη θέση του, ο οποίος υποστήριξε στις εξηγήσεις του ότι εκείνος ζήτησε να φύγει μόνο η… μισή δύναμη (σ.σ.: τα δύο περιπολικά της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος). Τέλος, όπως φανερώνουν τα στοιχεία, το έγγραφο των Αρχών του Μαυροβουνίου που ειδοποιούσε για τη διέλευση των Κροατών φαίνεται να εντάχθηκε στην αλληλογραφία της υπηρεσίας στις 12 το μεσημέρι της 7ης Αυγούστου. Η σημασία του έγινε αντιληπτή στη 1.38 μ.μ. από τους υπευθύνους της αλληλογραφίας, ενώ μέχρι να συνταχθεί το κείμενο, να λάβει τις απαραίτητες υπογραφές από τμηματάρχες κ.λπ. η ώρα έφθασε 3.08 μ.μ. Ακολούθησε νέα καθυστέρηση λόγω των δασικών πυρκαγιών περίπου μέχρι στις 4 μ.μ., αλλά και τότε δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως.