«Ο Αρης δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος. Ηταν εκείνος που μετέφερε χρηματικά ποσά της εφοπλιστικής οικογένειας, ρύθμιζε θέματα αγοραπωλησιών ακινήτων, όσο το γενικό κουμάντο είχε ο κ. Σπύρος Καρνέσης, του οποίου ήταν ο πλέον έμπιστος συνεργάτης».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» άνθρωπος που γνώριζε την πορεία και τις προσωπικές επιλογές τον 76χρονου αιγύπτιου δράστη (σ.σ.: και μετέπειτα αυτόχειρα) της πρωτοφανούς μαζικής δολοφονίας, πριν από περίπου έξι ημέρες, στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα με τέσσερα συνολικά θύματα.

Με τον ίδιο άνθρωπο να συνεχίζει την περιγραφή του λέγοντας ότι «ο Αρης γνώριζε τα πάντα για τις εμφανείς και αφανείς συναλλαγές τους και τα ακίνητα που είχαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή τις πολυτελείς θαλαμηγούς τους. Οπως εξάλλου και τις ναυτιλιακές, χρηματιστηριακές ή ακόμη και για εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου εταιρείες τους. Ηταν κοντά στον καπετάν Σπύρο και όταν συναντούσε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της χώρας ή σε άλλες σημαντικές συναντήσεις του».

Στη δικογραφία της αντιδικίας περιλαμβάνεται και χειρόγραφο σημείωμα του Σπύρου Καρνέση, στο οποίο μιλούσε προειδοποιητικά και συναινετικά σε προγενέστερο χρόνο απευθυνόμενος σε συγγενείς του

Η διάσπαση στην οικογένεια

«Το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας ή η συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια πλοιοκτητριών εταιρειών είναι πολύ μικρό δείγμα του ρόλου που είχε. Τότε ήταν ισχυρότερος στην εταιρεία από τα τωρινά αφεντικά της, δηλαδή τις δύο αδελφές Μαρία και Δέσποινα Καρνέση, την πρώτη από τις οποίες σκότωσε. Ομως την τελευταία τριετία, όταν πλέον υπήρξε η διάσπαση στην οικογένεια και υπήρξαν οι κατηγορίες προς τον καπετάν Σπύρο ότι υφάρπαξε 325 εκατ. ευρώ, δήλωνε ολοένα και πιο στενοχωρημένος και θυμωμένος με τη συμπεριφορά και την αχαριστία, όπως έλεγε, των δύο αδελφών του καπετάνιου» συνεχίζει η ίδια πηγή.

«Τους απέδιδε ότι ενώ ο Σπύρος Καρνέσης ήταν αυτός που τις σπούδασε, εκείνες χωρίς λόγο – όπως πίστευε – κινήθηκαν για να του αποσπάσουν περιουσιακά στοιχεία. Αυτά πίστευε και έλεγε ο ίδιος. Ακόμη φαινόταν απογοητευμένος γιατί τα τρία παιδιά του Σπύρου, που είχαν, όπως έλεγαν, εξαιρετικές σπουδές, έχουν περιοριστεί επιχειρηματικά και δεν μπορούν να διαχειριστούν πλοία της εταιρείας».

Και συνεχίζει περιγράφοντας τις ιδιαίτερες σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί στα μέλη της οικογένειας τα τελευταία χρόνια: «Ο Αρης δήλωνε οργισμένος με αυτή τη συμπεριφορά και με την απόλυσή του πριν από έναν χρόνο από την εταιρεία στη Γλυφάδα, όταν είχαν εκδιωχθεί κι άλλοι υπάλληλοι. Δήλωνε ότι ήξερε άλλα περιστατικά προστριβών και επεισοδίων στο εσωτερικό της εταιρείας, στη διάρκεια των οποίων μάλιστα είχε αποβιώσει, για παθολογικούς λόγους, ένας εκ των υπαλλήλων της. Ολα τα απέδιδε στη Μαρία Καρνέση που είχε την οικονομική διαχείριση της εταιρείας. Είχε πληροφορηθεί και τα δεδομένα από τη δίκη που είχε γίνει λίγα 24ωρα πριν από το μακελειό, στα κτίρια της Ευελπίδων, στο πλαίσιο της αντιδικίας των αδελφών Καρνέση, ή και τη διαδικασία διεθνούς διαιτησίας που ήταν σε εξέλιξη. Σε καμιά από αυτές τις διαδικασίες δεν ήταν μάρτυρας, όπως είχε υποστηριχθεί».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχολίαζαν ότι «είναι προφανές πως δεν υπάρχει ζήτημα ηθικής αυτουργίας στην πρωτοφανή αυτή εγκληματική επίθεση, αφού ακολούθησε και η αυτοκτονία του δολοφόνου»

Γιατί έφτασε στον φόνο

«Ομως παραμένει άγνωστη η ακριβής αφορμή της φονικής επίθεσής του, σύμφωνα με τις δικές του αναγωγές και τον “κώδικα τιμής” του» αναφέρει ο συνομιλητής μας. «Δεν ξέρουμε από ποιο σπίτι ανέφερε ότι εκδιώχθηκε όταν σκορπούσε τον θάνατο στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας την περασμένη Δευτέρα. Και κυρίως είναι για εμάς, που ξέραμε τι συνέβαινε στην οικογένεια, ότι είχε την οικονομική άνεση και την ευχέρεια λόγω των γνωριμιών του να είχε όποιο σπίτι ήθελε. Είναι προφανές ότι η αντίδρασή του ήταν συσσωρευτική για τις αδικίες που ένιωθε ότι υπήρχαν, χωρίς βέβαια αυτό να δικαιολογεί το κακό που προκάλεσε και την οδύνη που σκόρπισε».

Η εγκληματική επίθεση σημειώθηκε στις 10 το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν ο 76χρονος αλλοδαπός, κρατώντας μια καραμπίνα και ένα πιστόλι, εισήλθε μέσω του υπόγειου πάρκινγκ στα γραφεία της εταιρείας στη συμβολή των οδών Φλέμινγκ και Αρτεμισίου. Σκότωσε διαδοχικά την 77χρονη συνιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Μαρία Καρνέση, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αντώνη Βλασσάκη, 80 ετών, που ήταν παντρεμένος με τη Δέσποινα Καρνέση, και έναν πρώην καπετάνιο, τον Ηλία Κουκουλάρη, 75 ετών, που εργαζόταν το τελευταίο διάστημα στο λογιστήριό της.

Πώς ξεκίνησε η εταιρεία

Δημιουργός της εταιρείας ήταν ο Σπύρος Καρνέσης (γιος κρεοπώλη από τη Μάνδρα) που εργαζόταν σε φορτηγό πλοίο του Αλέκου Γουλανδρή και στα 29 του θα γίνει ο νεότερος πλοίαρχος στα χρονικά σε δεξαμενόπλοιο του Σταύρου Νιάρχου, ενώ αργότερα θα αναλάμβανε υπεύθυνος ναυτιλιακής εταιρείας στην Αγγλία. Στη συνέχεια φέρεται να βοήθησε τις σπουδές των τριών αδελφών του που αργότερα εντάχθηκαν στη ναυτιλιακή εταιρεία την οποία δημιούργησε.

Το χειρόγραφο Καρνέση

Στη δικογραφία της αντιδικίας περιλαμβάνεται και χειρόγραφο σημείωμα του Σπύρου Καρνέση στο οποίο σημείωνε προειδοποιητικά και συναινετικά σε προγενέστερο χρόνο, απευθυνόμενος σε συγγενείς του, «ας αναλογισθούμε ότι το επόμενο στάδιο μετά από εδώ θέλει μεγάλη προσοχή, σύνεση κι αυτοκριτική, διότι είναι ακριβώς το στάδιο που επειδή τα έχουμε όλα και τόσο πλούσια, ούτε ο Θεός ούτε η συνείδηση μας επιτρέπει να έχουμε παράπονο. Διότι αν μετά από όλα αυτά έχουμε παράπονο, είναι τόσο άδικο που μπορεί να μας οδηγήσει και σε ζημιά της εταιρείας».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχολίαζαν σχετικά στο «Βήμα» ότι «όσον αφορά την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, αυτή έχει περιορισμένο ποινικό ενδιαφέρον». Για να συνεχίσουν λέγοντας ότι «είναι προφανές πως δεν υπάρχει ζήτημα ηθικής αυτουργίας στην πρωτοφανή αυτή εγκληματική επίθεση, αφού ακολούθησε και η αυτοκτονία του δολοφόνου. Ο 76χρονος έδρασε μόνος του και απομένουν τα δεδομένα από την άρση των τηλεφώνων του αλλά και οι καταθέσεις μαρτύρων από τους οικείους των θυμάτων, αλλά και την αδελφή και άλλους γνωστούς του δράστη, για να κλείσει ο σχετικός φάκελος».

Ο Αρης φαίνεται το βράδυ της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου να γύρισε στην Αθήνα από τους Πεταλιούς και το Μαρμάρι Ευβοίας όπου έμενε στα σπίτια φίλων του (στην περιοχή προχωρούσε σε πολλές φιλανθρωπικές ενέργειες, ενώ βοηθούσε και τοπικά αθλητικά σωματεία). Μετέφερε μια τσάντα με αγροτικά προϊόντα που θα παρέδιδε το βράδυ της ίδιας μέρας στην κατοικία των αδελφών Μαρίας και Δέσποινας Καρνέση – με παραλήπτρια τη δεύτερη – στη Γλυφάδα.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν συνέβη κάτι εκείνο το βράδυ ή τις επόμενες ημέρες μεταξύ μελών της οικογένειας Καρνέση και του Αιγυπτίου. Ομως για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει άγνωστο και σε ποια κατοικία έμενε το τριήμερο που ακολούθησε μέχρι το μακελειό της 12ης Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί στο διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί από τον κ. Σπύρο Καρνέζη, στην οδό Τσιτσάνη στη Γλυφάδα, φαίνεται ότι δεν έμενε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επιπλέον η Μαρία Καρνέση δεν είχε δυνατότητα έξωσής του από το συγκεκριμένο διαμέρισμα, ώστε να αιτιολογήσει την οργή του και τις φράσεις του την ώρα που άνοιγε πυρ «για το σπίτι που με διώχνετε».