Δείκτες που «κουμπώνουν» στις κακοτεχνίες του ΕΣΥ και συνεπακόλουθα χρειάζονται βελτίωση θα συμπεριλαμβάνει ο κατάλογος με τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τα ιατρικά λάθη, οι λίστες χειρουργείων, η διαχείριση των περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, η καθυστερημένη ή μη ανταπόκριση στα παράπονα των πολιτών αλλά και η οικονομική διαχείριση των κοστοβόρων δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μερικά από τα κομβικά πεδία, υπό αξιολόγηση, που θα κρίνουν εφεξής την παραμονή των διοικητών στο πόστο τους.

Το σχέδιο αυτό που δρομολογείται αποτελεί το δεύτερο «κεφάλαιο» μιας συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας, για αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των δημοσίων οργανισμών, που έως και σήμερα υπακούει σε αρκετές περιπτώσεις σε μια παλαιοκομματική λογική.

Το νομοσχέδιο και η παράταση

Για την ιστορία πάντως υψηλές ήταν οι προσδοκίες για αλλαγή… σελίδας και το 2019, όμως η δημοσιοποίηση της λίστας του υπουργείου Υγείας τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς για τη διοικητική στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είχε προκαλέσει κυβερνητική αμηχανία. Η αιτία; Το πλήθος «γαλάζιων» επιλογών μετά από σχετικές παρεμβάσεις. Εν τούτοις η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή ευαγγελίζεται ένα διαφορετικό σύστημα management των νοσοκομείων της χώρας με καθορισμένους στόχους, υιοθετώντας ένα πιο διαφανές και αυστηρό αξιολογικό σύστημα.

Δεδομένου δε πως εκκρεμεί το πολυαναμενόμενο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο επιχειρείται να μπει οριστικό τέλος στους κομματικούς διορισμούς σε κομβικούς δημόσιους φορείς – με το ΕΣΥ να βρίσκεται στο επίκεντρο των νομοθετών -, η παράταση της θητείας των διοικητών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ακόμη και εκείνων που η θητεία τους λήγει πριν από τις 30 του ίδιου μήνα, κρίθηκε επιβεβλημένη.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση

Στο μεσοδιάστημα στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που θα ορίζει στοχευμένα κριτήρια για την επιλογή των κατάλληλων στελεχών. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των βιογραφικών που προορίζονται για διοικητές στο ΕΣΥ, τα πτυχία σε συνδυασμό με την εργασιακή προϋπηρεσία φαίνεται πως θα αποτελέσουν ένα «πρώτο» σημαντικό φίλτρο. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ψηφιακής πλατφόρμας ώστε το ηλεκτρονικό μάτι να… κόβει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις.

Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και η πρόταση της επαναφοράς της προφορικής συνέντευξης (χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της γραπτής εξέτασης), με τις επιδόσεις των υποψηφίων που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση να… βαθμολογούνται από ειδικές επιτροπές. Επειτα, η τελική επιλογή θα γίνεται από τη «δεξαμενή» εκείνων που έχουν λάβει τον υψηλότερο βαθμό και εφόσον συναινέσουν με το συμφωνητικό απόδοσης που θα προβλέπει αξιολόγηση και στο μέσον της θητείας τους. Οσοι δεν ανταποκρίνονται στην ειδική αποστολή τους, θα απομακρύνονται χωρίς νομικές ή οικονομικές αιτιάσεις.

Προτεραιότητα στα Επείγοντα

Στο μεταξύ όμως τα κλιμάκια του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) έχουν κάνει πολλές επισκέψεις, καταγράφοντας ευρήματα και αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία μέσω της δοκιμής νέων εργαλείων που θα αξιοποιηθούν στη νέα περίοδο του ΕΣΥ.  Στο πλαίσιο αυτό η νέα… φουρνιά διοικητών – όταν αυτή τοποθετηθεί – θα περάσει… εξετάσεις για την ορθή διαλογή των περιστατικών (triage) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Οπως αναφέρουν πηγές στην οδό Αριστοτέλους, πρόκειται για ένα πεδίο που θα τεθεί στο μικροσκόπιο και θα αποτελέσει κριτήριο αποτελεσματικότητας ώστε να μειωθούν οι αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως εντοπίζουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την υπολειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η απόδειξη; Μεγάλος αριθμός περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας ή στο ιατρείο του προσωπικού γιατρού.

Το μείζον θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και της (υπερ)κατανάλωσης αντιβιοτικών θα κρίνει επίσης τους διοικητές και την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 120.000 ασθενείς ανά έτος προσβάλλονται από κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια την παράταση της νοσηλείας, τον διπλασιασμό του κινδύνου για θάνατο και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας που μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ ανά χρόνο.

Ταυτοποίηση με βραχιολάκι

Στο επίκεντρο όμως θα μπουν και τα ιατρικά λάθη μετά την πρόσφατη εγκύκλιο που ορίζει πως κάθε νοσηλευόμενος ασθενής θα πρέπει να φέρει στον καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται με την απόφαση εισαγωγής στα νοσοκομεία, αλλά και κατά τη γέννηση, όταν πρόκειται για νεογνό. Επίσης, το βραχιόλι εφεξής πρέπει να τοποθετείται σε κάθε ασθενή που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση, λαμβάνει μακροχρόνια αγωγή ή υποβάλλεται σε χειρουργείο μιας ημέρας. Σημειώνεται ότι η ορθή ταυτοποίηση των ασθενών αποτελεί έναν από τους έξι Διεθνείς Στόχους για την Ασφάλεια των Ασθενών, όπως αυτοί έχουν οριστεί από τον ΠΟΥ.

Μειωμένες παρεμβάσεις λόγω της πανδημίας

Το «καθηκοντολόγιο» των διοικητών δεν είναι νέο εργαλείο. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), έχει θέσει σε εφαρμογή μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της απόδοσης των διοικήσεων χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο εύρος ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη τετραετία οι διοικητές κλήθηκαν να αιτιολογήσουν την απόδοσή τους με τη διαδικασία συνέντευξης από την επιτροπή αξιολόγησης που μοίρασε αρκετές κόκκινες και κίτρινες κάρτες. Μοιραία κάποιοι αποχώρησαν οικειοθελώς, ορισμένοι παύθηκαν, όμως εν μέσω υγειονομικής κρίσης κρίθηκε πως δεν υπήρχε περιθώριο για πολλαπλές παρεμβάσεις υπό τον φόβο επιπρόσθετης απορρύθμισης των ήδη δοκιμαζόμενων, εκείνη την εποχή, νοσοκομείων.