Τι θα είχε συμβεί αν εκείνο το βράδυ ο Ρουπακιάς δεν δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα; Τα πάντα θα ήταν πιθανά. Ακόμα και ο Ρουπακιάς να κατέληγε στα κοινοβουλευτικά έδρανα, εκλεγμένος με τη στιβαρή Χρυσή Αυγή.

Η ποιητική απόδοση της Θεωρίας του Χάους βάζει μια πεταλούδα να κουνάει τα φτερά της στον Αμαζόνιο και να προκαλεί καταιγίδα στην Κίνα. Δείτε το και πάνω στη δική σας ζωή. Αν πριν από εκατό χρόνια ένας πρόγονός σας έστριβε από άλλο δρόμο, μπορεί σήμερα να μην ήσασταν εδώ. Ολη μας η ύπαρξη είναι ραμμένη πάνω σε γεγονότα που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί αλλιώς, οδηγώντας τη ζωή μας σε άλλη όχθη.

Η ζωή που δεν έζησε

Το πιθανότερο είναι ότι ο Παύλος Φύσσας θα ζούσε σήμερα αν εκείνο το βράδυ του Σεπτέμβρη το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά δεν έκοβε το νήμα της ζωής του. Θα ήταν 44 ετών, στο κατώφλι της μέσης ηλικίας. Μπορεί να κατοικούσε ακόμα στο Κερατσίνι, παλεύοντας να τα βγάλει πέρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, έχοντας παιδιά να μεγαλώσει. Ενας όπως οι περισσότεροι, αθέατος μέσα στο πλήθος. Ισως πάλι τα παιχνίδια με τις ρίμες και τη μουσική να τον έβαζαν στον δρόμο της επιτυχίας, όπου θα έβρισκε χρήμα και αναγνώριση, εμπνέοντας πιτσιρικάδες από τα δυτικά της πρωτεύουσας. Η κυρά Μάγδα δεν θα είχε φορέσει μαύρα. Και σε εκείνον τον τάφο, στο νεκροταφείο του Σχιστού, θα έμπαινε κάποιος άλλος που ξέμεινε από χρόνια.

Και ο Ρουπακιάς; Αλήθεια, τι θα συνέβαινε στη ζωή του φονιά; Μπορεί να κυκλοφορούσε ως δερβέναγας εκεί κάτω, ως ο φόβος ο ίδιος προσωποποιημένος. Δεν αποκλείεται να τα κατάφερνε και καλύτερα, πετυχαίνοντας την είσοδό του στη Βουλή. Καλύτεροι ήταν άλλοι; Τι παραπάνω είχαν ο Λαγός, ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος από τον Ρουπακιά; Αλλωστε στις εκλογές του 2015 η Χρυσή Αυγή αύξησε τη δύναμή της. Γιατί να μην τα πήγαινε εξίσου καλά και στην αναμέτρηση του 2019;

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα κίνησε τα γρανάζια του μηχανισμού που τύλιξε τη Χρυσή Αυγή σε ένα δικόγραφο και έστειλε την ηγεσία της στη φυλακή. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Αν το αίμα του Φύσσα δεν πότιζε εκείνο το πεζοδρόμιο στο Κερατσίνι, η Ιστορία θα είχε διαφορετική αφήγηση στις σελίδες της. Ασφαλώς θα επρόκειτο και πάλι για εγκληματική οργάνωση, πλην όμως θα έμενε ανέγγιχτη από την τσιμπίδα του νόμου. Και σταδιακά θα άλλαζε το δέρμα της σαν το φίδι.

Πουλώντας φόβο και προστασία στις λαϊκές γειτονιές, θα δημιουργούσε ερείσματα. Είτε θα τους φοβόσουν είτε θα ήσουν μαζί τους. Και σταδιακά, ακολουθώντας τον βηματισμό των εξελίξεων, θα έκαναν τη δουλειά τους φορώντας ένα θεσμικό προσωπείο. Η ένταση στις κραυγές του Μιχαλολιάκου θα χαμήλωνε ελαφρώς. Δεν θα είχαν πλέον λόγο να είναι τόσο τρομακτικοί.

Αυτός ο ρόλος έχει πλέον ανατεθεί στην πραγματικότητα. Θα ενίσχυαν την οργανωτική τους παρουσία στην περιφέρεια, ειδικά στις ακριτικές περιοχές. Με σεβασμό στο ράσο και στην παράδοση, προσεγγίζοντας τις παραθρησκευτικές οργανώσεις. Οι καλές σχέσεις και οι «εξυπηρετήσεις» προς επιχειρηματίες θα αβγάτιζαν τα οικονομικά. Μιλάμε τώρα για δοκιμασμένο μηχανισμό «επίλυσης» εργασιακών διαφορών, όπως είδαμε σε ορισμένες περιπτώσεις στο Πέραμα. Ε, μετά τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους.

Εχουμε πλέον μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή», όπως έλεγε και ο Μπαλτάκος. Ενα κόμμα με, σχεδόν, θεσμικά χαρακτηριστικά, κάτω από τα οποία κρύβεται ο πραγματικός χαρακτήρας του. Με καλύτερες προσβάσεις στο ένστολο δυναμικό που, ούτως ή άλλως, θεωρείται προνομιακός χώρος.

Η ηγεσία θα επαναλαμβάνει μονότονα ότι αντιπροσωπεύει τους ενστόλους, τους αγρότες και τους πατριώτες. Τους λαϊκούς ανθρώπους που ενσαρκώνουν το αληθές του έθνους, απέναντι στις σάπιες ελίτ. Αρχαία Ελλάδα, ξενοφοβία, ρατσισμός και ομοφοβία θα κατέληγαν στο ίδιο μπλέντερ για να φτιάξουν ένα κράμα αντιπροσωπευτικό των ταπεινότερων ενστίκτων, αλλά αρκετά πειστικό για να το πουλήσουν στο λαϊκό ακροατήριο. Τους αποκαλείς «φασίστες»; Σου έρχεται η μήνυση. Θα τολμήσεις να τους χαρακτηρίσεις «ναζί»; Αποχαιρέτα το σπίτι που θα χάσεις στα αστικά δικαστήρια λόγω της αγωγής. Και ποια σβάστικα; Τι λέτε τώρα για τις τρέλες τις νιότης; Πάει η σβάστικα, τελείωσε, κλειδώθηκε στα ντουλάπια του Χρήστου Παππά.

Ο Κασιδιάρης την έσβησε από το μπράτσο, τη μετέτρεψε σε μαίανδρο. Και αυτό το στιβαρό μπράτσο στην πανδημία έμεινε αμόλυντο, χωρίς να τρυπηθεί από το μπόλι του Εβραίου Μπουρλά. Η Χρυσή Αυγή παριστάνει πλέον τον θεματοφύλακα του εθνικά ορθού. Δεν υπάρχει ούτε «Νίκη», μήτε «Σπαρτιάτες», ούτε Βελόπουλος. Μπήκαν όλοι στο χωνευτήρι. Εκ των πραγμάτων, δικαιούνται πλέον μια θέση στα τηλεοπτικά πάνελ.

Η αξία μιας θυσίας

Ολα αυτά δεν συνέβησαν επειδή ο Φύσσας σφαγιάστηκε εκείνη τη νύχτα στο Κερατσίνι. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής χώθηκε στα μπουντρούμια. Μόνο η ηγεσία. Γιατί τα υπόλοιπα είναι εκεί έξω. Ο Κασιδιάρης συνεχίζει να βρίσκεται στη Βουλή, απλώς με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Εξελίχθηκε, άλλωστε, σε παράγοντα του πολιτικού παιχνιδιού.

Οι «Σπαρτιάτες» έχουν ενσωματώσει τα ορφανά της Χρυσής Αυγής, αλλά επειδή πρόκειται για κωμικά λιγούρια δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να μας διασκεδάζουν.

Ωστόσο ο ξενοφοβικός, ρατσιστικός, ομοφοβικός λόγος εκπροσωπείται και στην κοινωνία και στη Βουλή. Οι θεωρίες συνωμοσίας αποκτούν επίστρωση πολιτικού λόγου. Και αλήθεια, είναι καλύτερη ή χειρότερη από εκείνη που άφησε ο Φύσσας; Εκείνος θυσιάστηκε. Και η θυσία του διέλυσε τη Χρυσή Αυγή. Συνήθως ρωτάμε αν οι θυσίες πιάνουν τόπο. Κάντε την ερώτηση και απαντήστε μόνοι σας.

Οι σταθμοί

18/9/2013

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

23/9/2013

Με εντολή της τότε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη ξεκινά κατεπείγουσα έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής, μετά και τη διαβίβαση 32 δικογραφιών που διαβίβασε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

28/9/2013

Μετά τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη ασκείται δίωξη για εγκληματική οργάνωση.

4/2/2015

Με βάση το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν η σημερινή Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα από κοινού με τη συνάδελφό της εφέτηειδική ανακρίτρια Μαρία Δημητροπούλου και παραπεμπτική πρόταση του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, εκδίδεται το βούλευμα που στέλνει στο εδώλιο σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής καθώς και όλους τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

7/10/2020

Μετά από πέντε χρόνια δίκη η σημερινή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Λεπενιώτη ανακοινώνει την ομόφωνη καταδίκη του Γ. Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα και των συγκατηγορουμένων του, καταδικάζοντας, επίσης ομόφωνα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

15/6/2022

Ξεκινά και είναι σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας.