Σχεδόν ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα παραγωγικής γης χάνονται κάθε χρόνο από τις αμμοθύελλες που επιδεινώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προειδοποιεί με έκθεσή του ο φορέας του ΟΗΕ για την ερημοποίηση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση της Ερημοποίησης (UNCCD), περίπου δύο δισεκατομμύρια τόνοι άμμου και σκόνης σηκώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα και προκαλούν μεγάλες οικονομικές ζημιές, ειδικά στην Ασία και την Αφρική. Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου στο Σαμαρκάντ του Ουζμπεκιστάν για την αξιολόγηση των ως τώρα προσπαθειών, προειδοποιεί πως τουλάχιστον το ένα τέταρτο των απωλειών οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις και η υπερβόσκηση.

Η απώλεια επιφανειακού εδάφους δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη διαθεσιμότητα των τροφίμων για κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά επιπλέον αυξάνει τη μετανάστευση, εμποδίζει την πλοήγηση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια, επισήμανε η UNCCD. Ο οργανισμός ζητά καλύτερη διαχείριση της γης και βελτίωση των πρακτικών για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων, καθώς και δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και κατάρτιση σχεδίων πρόληψης.

Η έκθεση αναφέρεται στην Κίνα ως παράδειγμα επιτυχίας, χάρη σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αποκατάστασης και δενδροφύτευσης εκτάσεων. Ωστόσο η χώρα παραμένει ευάλωτη λόγω της σκόνης που πνέει νότια από τη Μογγολία, όπου η υπερβόσκηση και τα ορυχεία έχουν αφήσει τα τρία τέταρτα της Γης υποβαθμισμένα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2021.

Με την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα να ξεκινά αυτή την εβδομάδα στο Ντουμπάι, η UNCCD τόνισε ότι η κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης εδαφών έχει κρίσιμη σημασία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι οι αλλαγές στη χρήση γης, όπως για παράδειγμα η αποδάσωση, αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.