Στις 4 Μαΐου 2022, η ρομποτική αποστολή InSight της NASA, η πρώτη που μετέφερε σεισμογράφο σε άλλον πλανήτη, ανίχνευσε μια ασυνήθιστη δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – έναν μέτριο σεισμό για τα δεδομένα της Γης, αλλά ένα πραγματικό χτύπημα του Εγκέλαδου για τον γειτονικό πλανήτη.

Δεδομένου ότι ο Αρης είναι γεωλογικά ήσυχος συγκριτικά με τη Γη, οι επιστήμονες αρχικά υποψιάστηκαν ότι η δόνηση προκλήθηκε από πτώση μετεωρίτη, όπως είχε συμβεί και σε τουλάχιστον δύο άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ομως η αναζήτηση νέων κρατήρων στα διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα ήταν άκαρπη. Το συμπέρασμα είναι ότι ο σεισμός προήλθε από γεωλογική δραστηριότητα, ένδειξη ότι το εσωτερικό του πλανήτη συνεχίζει να σαλεύει, αναφέρουν οι ερευνητές στο «Geophysical Research Letters».

Σε αντίθεση με τον φλοιό της Γης, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τεκτονικές πλάκες, ο φλοιός του Αρη είναι ένα μονοκόμματο, ενιαίο στρώμα. Οπως φαίνεται όμως, ο πλανήτης συνεχίζει να ψύχεται μετά τον σχηματισμό του πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Και καθώς ψύχεται σταδιακά συστέλλεται, κάτι που όπως ανακαλύπτουν οι επιστήμονες μπορεί να προκαλεί σεισμούς.

Τα ευρήματα προσφέρουν έτσι νέα στοιχεία για την εσωτερική δομή και την εξέλιξη του Αρη. Είναι επίσης το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των σεισμικά ενεργών περιοχών του πλανήτη, τις οποίες θα πρέπει να αποφύγουν οι μελλοντικές αποστολές ανθρώπων.