Οι διακοπές έχουν γίνει απαγορευμένη λέξη για τους περισσότερους υπουργούς αυτό το καλοκαίρι, για συγκεκριμένους όμως έχουν διαγραφεί τελείως από το λεξιλόγιό τους. Σε αυτή την κατηγορία δεν περιλαμβάνονται μόνο όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις πυρκαγιές, αλλά και τρεις οι οποίοι μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να προετοιμάσουν τη φθινοπωρινή έναρξη της μάχης των μεταρρυθμίσεων.

ΥΓΕΙΑ

Επανασύσταση του ΕΚΑΒ – Οικογενειακός γιατρός

Η πρώτη προτεραιότητα της νέας σεζόν, και η εμβληματική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά το ΕΣΥ και συνολικά τον χώρο της υγείας. Ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και οι προκάτοχοί του, βρέθηκε να παλεύει με τη λερναία ύδρα. Μόνο που αυτός θα πρέπει να κόψει το πρώτο κεφάλι σε έναν μήνα και όταν πρόκειται για τις δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ το εγχείρημα προσεγγίζει τον άθλο. Το ΕΚΑΒ δεν χρειάζεται απλώς προσλήψεις προσωπικού, που είναι πολύ σημαντικές, αλλά σχεδόν επανασύσταση, αναβάθμιση και ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη 250 ατόμων, ως πληρώματα ασθενοφόρων, με διετή θητεία, για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική, έκλεισε την Τετάρτη. Αίτηση υπέβαλαν 180 άτομα, και αυτό από μόνο του δείχνει στις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των υπηρεσιών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πέρα από το ΕΚΑΒ, τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας αφορούν: Τον οικογενειακό γιατρό, έναν θεσμό που προχωρά με προβλήματα και γι’ αυτό αναζητούνται λύσεις και οι βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να γίνει αποτελεσματικός. Τις λίστες των χειρουργείων για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στον χρόνο των επεμβάσεων. Την ψυχική υγεία, με ανάπτυξη νέων δομών για ενηλίκους αλλά και για παιδιά και εφήβους, τη δημιουργία 106 νέων μονάδων ψυχικής υγείας και την ίδρυση νέων κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης, με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση μέσω της παροχής απασχόλησης.

Η σημασία που δίνει ο Πρωθυπουργός στη μεταρρύθμιση στην Υγεία γίνεται φανερή από τις προγραμματισμένες ανά μήνα συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Επιτάχυνση – Ποινές που θα εκτελούνται

Η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση αφορά τη Δικαιοσύνη. Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με στόχο αφενός να επιταχυνθεί ο ρυθμός των δικών και αφετέρου να αποτραπεί η δικομανία. Η άνευ σοβαρής αιτίας απασχόληση των δικαστηρίων θα επιφέρει βαριά πρόστιμα. Επίσης, θα σταλεί το μήνυμα ότι οι ποινές θα εκτελούνται, που σημαίνει ότι όποιος εμπλέκεται σε σοβαρή δίκη θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να καταλήξει στη φυλακή.

Προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία απαιτείται να λειτουργεί ικανός αριθμός δικαστηρίων. Με νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να καταργηθεί το 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων και να αντικατασταθεί από το 3μελές, το οποίο μέχρι τώρα δίκαζε υποθέσεις σε πρώτο βαθμό. Με τον τρόπο αυτόν απελευθερώνονται δύο εφέτες για να στελεχώσουν ισάριθμα νέα δικαστήρια, αυξάνοντας τον αριθμό τους. Επίσης, χρειάζονται περισσότερες αίθουσες για τα εφετεία και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου μέχρι τον Ιανουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερις και μία από αυτές ίσως να λειτουργήσει και στις αρχές του φθινοπώρου στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζει το Εφετείο Αθηνών. Παράλληλα, αναβαθμίζεται άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης εγγράφων, προκειμένου να γίνεται ταχύτερα η κατάθεση και διεκπεραίωσή τους από τους δικηγόρους και τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης.

Μη κρατικά ΑΕΙ, ψηφιοποίηση  και εκσυγχρονισμός

Η αναπόδραστη υποχρέωση ενός υπουργού Παιδείας είναι να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν αποτελεί εξαίρεση. Παράλληλα, ωστόσο, επεξεργάζεται τη νομοθετική παρέμβαση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, και συζητεί με τα ξένα πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν παράρτημά τους στην Ελλάδα. Τα δημόσια πανεπιστήμια θα ενισχυθούν με κονδύλια άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την έρευνα, για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών που προέρχονται από αυτά, κ.λπ. Αμεσα θα εγκατασταθούν οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία και θα αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μελετάται, επίσης, η αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και στα βιβλία ώστε η διδασκαλία των μαθημάτων να βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες της εποχής. Στις προτεραιότητες των αρχών Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνεται η από κοινού με το υπουργείο Εργασίας εκπαίδευση 100.000 ανέργων ώστε να αποκτήσουν γνώσεις πληροφορικής και να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Η προϋπηρεσία του κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον βοήθησε να εντοπίσει αμέσως τη «μαύρη τρύπα» στο νέο του πόστο, τις απαρχαιωμένες διαδικασίες λειτουργίας του υπουργείου και επαφής με το κοινό. Καταστρώνει, λοιπόν, ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής για την ψηφιοποίηση του υπουργείου Παιδείας, που είναι ένα επιχειρησιακό υπουργείο και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος δημόσιος οργανισμός της χώρας, με χιλιάδες εργαζομένους σε αυτό ή υπό την εποπτεία και εκατοντάδες διαδικασίες να εκτελούνται καθημερινά – και αντιπαραγωγικά.

Η απλούστευση αυτών των διαδικασιών αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του νέου υπουργού Παιδείας, ώστε να απελευθερωθούν οι υπάλληλοι από τον γραφειοκρατικό φόρτο και να γίνουν πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους αλλά και να διευκολυνθούν οι πολίτες που θέλουν κάποιου είδους επαφή με το υπουργείο για τα θέματά τους.
Ολα τα παραπάνω, συν τα μακροπρόθεσμα σχέδια, απαιτούν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που ενδέχεται να πλησιάσουν τα 10 και αρκετά αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2023.