Μια fake επιστολή με υποτιθέμενο αποστολέα τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα έφτανε στις θυρίδες των βουλευτών στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου προκαλώντας ένα σχετικό αλαλούμ. Τον εμφάνιζε να τους προτρέπει, εν όψει εκλογών, να υποβάλουν… αρμοδίως τα αιτήματά τους – κοινώς ρουσφέτια – για χρηματικές επιχορηγήσεις και δωρεές συλλόγων των εκλογικών τους περιφερειών από τα διαθέσιμα του σχετικού κονδυλίου του προϋπολογισμού της Βουλής.

Προσαρμόστηκε στα δεδομένα

Μάλιστα κάποιοι – συγκεκριμένα τρεις βουλευτές, όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και την αντιπολίτευση – είχαν σπεύσει στο γραφείο του Προέδρου «διά τα περαιτέρω», για να διαπιστώσουν προς απογοήτευσή τους ότι επρόκειτο για κοινή προβοκάτσια. Ηταν όμως ένα ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο επιρρεπείς είναι ακόμα και στις μέρες μας κάποιοι εθνικοί αντιπρόσωποι στη διαχρονική, από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους, αξία του ρουσφετιού. Βεβαίως οι εποχές έχουν αλλάξει και η οικονομική κρίση συρρίκνωσε εκτός από τα εισοδήματα των πολιτών και τις αξιώσεις τους για διάφορες «διευθετήσεις».

Ωστόσο, το ρουσφέτι άντεξε στον χρόνο, απλώς προσαρμόστηκε στα δεδομένα της συγκυρίας, ενώ όσο η χώρα επανερχόταν στην κανονικότητα, τόσο άρχιζε να επανακάμπτει, τηρουμένων των αναλογιών. Μπορεί μια θέση στο Δημόσιο, όνειρο ζωής για πολλές γενιές, να μη μονοπωλεί πια το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, λόγω ΑΣΕΠ – αν και πάντα παραμένει στη «λίστα ενδιαφερόντων» τους, ιδίως για όσους πιστεύουν ότι μπορεί και να… παρακαμφθεί -, όμως τα κάθε λογής «αιτήματα» συνεχίζουν να υποβάλλονται στα βουλευτικά γραφεία, ιδίως προεκλογικά. Στις προεκλογικές εκστρατείες τους πόρτα-πόρτα και από χωρίου εις χωρίον αρκετοί υποψήφιοι «εθνοπατέρες» / «εθνομητέρες», κατά βάση των κυβερνητικών κομμάτων εξουσίας, γίνονται αποδέκτες και των «αιτημάτων» των πολιτών που ποικίλλουν.

«Για τα ψηφαλάκια»: Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο», ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στο «Τζένη Τζένη», οι Παντελής Ζερβός και Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «Ζητείται ψεύτης». Οι ταινίες καυτηρίαζαν τον παλαιοκομματισμό, το ρουσφέτι, την υποκρισία και τον κυνισμό των πολιτικών. Παρά τις δεκαετίες που παρήλθαν και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, η στενή ανταλλακτική σχέση δούναι και λαβείν μεταξύ πολιτικού και πολίτη άλλαξε μεν μορφή αλλά σε σημαντικό βαθμό υφίσταται ακόμα.

«Εχουμε πάθει μιθριδατισμό» λέει χαρακτηριστικά έμπειρος «γαλάζιος» βουλευτής εκ Πελοποννήσου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ακούν τα προβλήματα των ψηφοφόρων τους. Οι πιο νέοι υποψήφιοι βουλευτές έρχονται σε δυσκολότερη θέση από τους παλαιότερους και συνήθως υποκύπτουν στις πιέσεις, ενώ οι πιο έμπειροι έχουν τρόπο να ξεφεύγουν. Ωστόσο, οι ανάγκες που ωθούν κάποιους στο να αναζητήσουν λύση μέσω «τακτοποιήσεων» παραμένουν, όπως και η νοοτροπία του ρουσφετιού που τελικώς είναι βαθιά ριζωμένη και συνυφασμένη με το κομματικό μοντέλο που διαμορφώθηκε στη χώρα μας στη βάση του πελατειακού συστήματος. Οι εποχές βεβαίως αλλάζουν και μαζί τους και το είδος των «απαιτήσεων».

Εκεί, λοιπόν, που κάποτε ευδοκιμούσε μια θέση στο Δημόσιο, τώρα κυριαρχούν τα αιτήματα για μεταθέσεις, όπως διαπιστώνει έμπειρος βουλευτής της ΝΔ. Προσφάτως, μάλιστα, συνάδελφός του είχε αποκαλύψει ότι δέχθηκε την «όχληση» ψηφοφόρου ο οποίος έψαχνε να παντρευτεί ένστολη ώστε να μετατεθεί λόγω συνυπηρέτησης! Εκτός από μεταθέσεις, κάποιοι ζητούν τη μεσολάβηση των βουλευτών για να προχωρήσει τάχιστα η έκδοση της σύνταξής τους, κυρίως οι ασφαλισμένοι πολλαπλών Ταμείων, ενώ παρόμοια συνταξιοδοτικά αιτήματα υποβάλλονται και από Ελληνες του εξωτερικού.

«Βig bang» αιτημάτων για τεχνικές εργασίες

Στις πρώτες θέσεις των «προτιμήσεων» των πολιτών είναι βεβαίως και οι δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, όπως παρατηρεί υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Πειραιώς, υπάρχει ένα «big bang» σε λαϊκές περιοχές όσον αφορά τις τεχνικές εργασίες (εργοστάσια, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κ.λπ.) όπου καταγράφεται η τάση να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών και σχολών επαγγελματικής κατάρτισης απ’ ό,τι οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων.

Ενα ακόμα φαινόμενο με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι υποψήφιοι βουλευτές είναι και η… προσφορά εργασίας σε αγροτικές περιοχές όπου αναζητούν εργάτες γης, αφού όπως σημειώνει ένας εξ αυτών, μπορεί να κυρώθηκαν από τη Βουλή οι συμφωνίες για τη μετάκληση εργατών γης από άλλες χώρες (όπως η Αίγυπτος κ.ά.) ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι βουλευτές έχουν γίνει κοινωνοί αιτημάτων ακόμα και για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ενώ δεν λείπουν και τα «αιτήματα» για καλύτερη αστυνόμευση στη γειτονιά τους, για διευθέτηση έργων… φωτισμού ή δρόμων, τα οποία όπως υπάγονται στην αρμοδιότητα των δήμων ή της Περιφέρειας, έως και για τη διευθέτηση θεμάτων υγείας (όπως οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία).