Η Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εσπευσμένη αντικατάσταση των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου, όπως ανέφερε η αντιπολίτευση, να μη συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο με τα απερχόμενα μέλη και επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) για μη συνεργασία στη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου την αντικατάσταση μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, των οποίων η θητεία είχε λήξει προ των εκλογών. Αυτό έγινε με την πλειοψηφία των 3/5 που συνδιαμόρφωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους

Η σχετική συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους εξαιτίας έντονων ενστάσεων κυρίως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, που επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ερμήνευσε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη συνταγματική πρόβλεψη για πλειοψηφία 3/5. Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας έκρινε ότι τα 3/5 επί των 27 μελών αποτυπώνονται στον αριθμό 16.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός αλλά και οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ αντέτειναν πως ο ακριβής αριθμός είναι 16,2 και πως αν η πλειοψηφία υιοθετήσει την άποψη για 16, τότε καταστρατηγεί το Σύνταγμα, αφού θα πρέπει να προκριθεί η λύση για 17 θετικές ψήφους. Ο κ. Τασούλας και η «γαλάζια» πλειοψηφία απέρριψαν την ένσταση λέγοντας ότι πάντα, σε ανάλογες περιπτώσεις, επικρατεί η λογική της «στρογγυλοποίησης»: όταν είναι κάτω της μισής μονάδας, η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω, και το αντίστροφο.

Τελικά με 16 «υπέρ», 2 «παρών» και 8 «κατά» (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας) εγκρίθηκε ο διορισμός των νέων μελών της ΑΔΑΕ. Αντιπρόεδρος της Αρχής τοποθετήθηκε ο Γ. Μπακάλης, με αναπληρωτή τον Αθ. Παλιάτσο, τακτικά μέλη οι Κ. Οικονόμου και Δημ. Ασημακόπουλος, με αναπληρωματικά τους Στ. Κωστόπουλο, Π. Τρακάδα και Χαρ. Τσιλιώτη. Αυτά τα μέλη θα πλαισιώνουν τον πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο, η θητεία του οποίου λήγει σε ένα έτος.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως το ΦΕΚ διορισμού των νέων μελών εκδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 29/9 (στις 3 η ώρα το πρωί), όταν συνήθως τα σχετικά ΦΕΚ με διορισμούς μελών Ανεξάρτητων Αρχών απαιτούν δύο εβδομάδες για να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό κατέδειξε πως η κυβέρνηση ήταν σε «εγρήγορση» προκειμένου να μην επιτραπεί στο απερχόμενο ΔΣ της ΑΔΑΕ να συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής για να επιβάλει, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ. Κάτι το οποίο και έγινε, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Αυτή η μεθόδευση επικρίθηκε από συνταγματολόγους και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και από ξένους ευρωβουλευτές που έκαναν σχετικές αναρτήσεις στα social media.

Το πρόστιμο στην ΕΥΠ και οι ενστάσεις

Ποιες όμως θα είναι οι επόμενες εξελίξεις; Η εισήγηση για το πρόστιμο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ της ΑΔΑΕ υπό τη νέα του σύνθεση, το οποίο θα συνεδριάσει σε περίπου δύο εβδομάδες. Εκεί το πλέον πιθανόν είναι τα πως τα νέα μέλη που διόρισε η κυβέρνηση θα απορρίψουν την εισήγηση που θα φέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ήτοι ο κ. Ράμμος θα μειοψηφήσει. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, θα πρέπει να αναμένεται η αυθημερόν παραίτηση του κ. Ράμμου.

Γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβληθεί το πρόστιμο στην ΕΥΠ; Η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της υπηρεσίας αποτυπώνει την έλλειψη βούλησης συνεργασίας του πολιτικού προϊσταμένου της υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή από το πρόστιμο θα εκτίθετο ακόμη περισσότερο η εισαγγελική λειτουργός που εδρεύει εντός της ΕΥΠ και η οποία έδειξε απροθυμία να συνεργαστεί τόσο με τη Βουλή όσο και με τις Ανεξάρτητες Αρχές. Το κυριότερο είναι πως το σκεπτικό της εισήγησης της Ανεξάρτητης Αρχής για την επιβολή του προστίμου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα θύματα των υποκλοπών στις εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες και ειδικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.